Motivele judecătorilor

De ce a primit profesorul Riciard Gagiu cinci ani de închisoare



Toți cei care îl cunosc, elevi, profesori, colegi l-au descris pe Richard Gagiu drept un dascăl foarte bun, cu o conduită ireproșabilă, un foarte bun profesionist
Toți cei care îl cunosc, elevi, profesori, colegi l-au descris pe Richard Gagiu drept un dascăl foarte bun, cu o conduită ireproșabilă, un foarte bun profesionist

Vestea condamnării la cinci ani de pușcărie a profesorului de pian Riciard Gagiu (33 de ani) de la Colegiul de Artă “Ciprian Porumbescu” din municipiul Suceava i-a surprins pe toți cei care l-au cunoscut, elevi, profesori, colegi descriindu-l drept un dascăl foarte bun, cu o conduită ireproșabilă, un foarte bun profesionist.
În încercarea de a afla ce anume a făcut profesorul Gagiu de a primit cinci ani de închisoare pentru complicitate la contrabandă calificată, am cerut Tribunalului Buzău, instanță care a emis mandatul de executare a pedepsei, o copie după sentința dată împotriva dascălului de la Colegiul de Artă.
Acuzații
Riciard Gagiu a fost trimis în judecată în 2011 într-un dosar al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism –Biroul Teritorial Buzău, alături de fratele său, Marian Gagiu (28 de ani), pentru constituire a unui grup infracțional organizat (n.r. – infracțiune pentru care vor fi achitați de judecători) și complicitate la contrabandă calificată.
Lista inculpaților cuprindea încă trei nume, doi bărbați și o femeie, din Buzău și Ploiești.
Potrivit rechizitoriului, doi dintre acești din urmă inculpați și alți complici de-ai lor rămași neidentificați au efectuat în perioada iulie-decembrie 2009 numeroase transporturi de țigări din Moldova sau Ucraina prin punctul de trecere a frontierei Stânca Costești (Botoșani), fără a le declara autorităților vamale, țigări care erau transportate la domiciliile fraților Gagiu.
Pe 17 decembrie 2009, Constantin Darea, inculpat și el în același dosar, a fost depistat la domiciliul lui Riciard Gagiu, iar în casa profesorului au fost găsite aproape 30.000 de pachete cu țigări, precum și role și saci menajeri pentru ambalarea și depozitarea lor.
De asemenea, se arată în rechizitoriul anchetatorilor, la locuința unei surori de-a fraților Gagiu, situată în apropiere, au fost găsite alte aproape 12.000 de pachete cu țigări de contrabandă.
De la frații Gagiu, mai explică procurorii DIICOT care au instrumentat acest dosar, se aprovizionau cu țigări mai multe persoane, printre care și un anume Florinel Tudorache, inculpat și el în același dosar. Acesta din urmă, la rândul său, a vândut o parte din marfa cu timbru moldovean sau ucrainean luată de la frații Gagiu unei femei din Buzău, Rodica Ciubuc, aceasta vânzându-le prin firma sa, fără a le înregistra în evidențele contabile.
La locuința și în boxa subsolului din blocul inculpatei au fost găsite 1.836 de pachete cu timbru de marcare al autorităților din Ucraina și Moldova.
Un prejudiciu uriaș și cheltuieli de judecată pentru fiecare inculpat de 18.000 de lei
A fost nevoie de aproape trei ani pentru a se ajunge la un verdict final, care a venit zilele trecute, Înalta Curte de Casație și Justiție menținând decizia Tribunalului Buzău.
Pe 28 iunie 2012, instanța buzoiană a decis: Riciard și Marian Gagiu, precum și inculpatul Constantin Darea vor executa o pedeapsă de cinci ani și două luni de închisoare. Față de inculpatul Florinel Tudorache, instanța a fost mai “îngăduitoare”: doar cinci ani în spatele gratiilor.
Al cincilea inculpat în acest dosar, Rodica Ciubuc, a primit doi ani de închisoare cu suspendare și un termen de încercare pentru patru ani.
“Obligă pe inculpații Darea Constantin, Gagiu Marian, Gagiu Riciard și Tudorache Florinel în solidar la plata sumei totale de 317.474,78 lei către Direcția Națională pentru Accize și Operațiuni Vamale prin Direcția Regională Galați (din care Gagiu Riciard și Gagiu Marian până la concurența sumei de 228.982,35 lei, iar Tudorache Florinel până la concurența sumei de 132.118,43 lei), la care se adaugă majorări de întârziere până la achitarea integrală a debitului. Constată că inculpata Ciubuc Rodica a achitat întregul prejudiciu de 19.237 lei către DGFP Buzău. (…) Menține sechestrul asigurator asupra unei vile cu dependințe și garaj, situată în com. Moara, localitatea Frumoasa, Suceava aparținând inculpatului Gagiu Riciard, asupra unei vile cu dependințe situată în com. Moara, localitatea Frumoasa, Suceava, aparținând inculpatului Gagiu Marian…”, se mai arată în sentința Tribunalului Buzău, precizându-se totodată că fiecare dintre inculpați va achita suma de 18.000 de lei, reprezentând cheltuieli judiciare către stat.
Sentința a fost atacată cu apel de către inculpați, însă Curtea de Apel Ploiești a menținut decizia instanței de fond.
Au făcut apoi recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție, iar pe 29 ianuarie a.c., magistrații Curții Supreme au menținut sentința dată de Tribunalul Buzău, frații Gagiu fiind săltați în aceeași zi de polițiști și trimiși la penitenciar.
Ce a declarat profesorul în fața instanței
Profesorul Riciard Gagiu a refuzat inițial să dea declarații în faza de urmărire penală. Ulterior, însă, a declarat că țigările ce i-au făcut găsite la domiciliu au fost cumpărate în decursul timpului de tatăl său din Bazarul din Suceava “pentru consumul familiei”.
Magistrații au respins însă această apărare a lui Riciard Gagiu, făcând referire la înregistrările telefonice existente la probatoriul cauzei, precum și la “constatarea logică că nu poți avea pentru consumul familiei aproximativ 30.000 de pachete de țigări”. Riciard Gagiu și-a susținut însă cu tărie afirmațiile, precizând că a cumpărat așa multe țigări întrucât se anunțau scumpiri și vroia “să se asigure“.
De cealaltă parte, anchetatorii au susținut că sunt interceptări telefonice din conținutul cărora reiese faptul că cei doi frați Gagiu chemau periodic cumpărători, pentru a prelua țigările aduse la domiciliul lor. Livrările aveau loc de multe ori după lăsarea întunericului, iar frații Gagiu asigurau traseul deplasându-se cu mașinile personale.
Fratele profesorului a refuzat să dea declarații în fața procurorilor, iar în fața instanței a declarat că nu are nici o implicare în acuzațiile ce îi sunt aduse.
Frații Gagiu au fost dați de gol, printre alte probe, chiar de către unul dintre inculpați, care a recunoscut că a cumpărat țigări de la aceștia, întâlnindu-se cu ei la intrarea în Suceava, în Bazar sau în parcarea unui han.
“La stabilirea pedepselor instanța a avut în vedere gravitatea faptelor comise și, în mod deosebit, împrejurarea că inculpații (n.r. – cu excepția Rodicăi Ciubuc) nu au depus nici un efort pentru achitarea prejudiciului”, motivează completul de judecată, care a precizat că a ținut cont de faptul că aceștia nu au antecedente penale și au decis să le dea minimul pedepsei prevăzute de această infracțiune, pedepsită cu închisoarea între 5 și 15 ani.



Recomandări