În urma materialului de ieri publicat în Monitorul de Suceava, în care proprietara a două case devastate de mai mulți indivizi la sfârșitul săptămânii trecute, dar și tânărul care avea în grijă acele imobile au acuzat poliția că a ajuns după zeci de minute de la apelul de urgență la 112, când agresorii erau deja plecați de la fața locului, Biroul de presă al Inspectoratului de Poliție Județean Suceava a reacționat.
Într-un răspuns trimis pe adresa redacției la mai multe întrebări adresate despre acest caz de către reporterii Monitorului, subcomisarul Ionuț Epureanu, purtător de cuvânt al poliției județene, explică de ce au întârziat colegii săi la apelul de urgență.
Reclamanta la 112 „nu a putut oferi date suficiente pentru stabilirea coordonatelor de spațiu”
Epureanu a arătat că apelul la 112 a fost înregistrat în data de 28.09.2014, la ora 04 și 13 minute, iar polițistul trimis la fața locului a ajuns în aproximativ 30-35 minute, după cum se poate observa și din imaginile surprinse de camerele de luat vederi.
Reprezentantul IPJ arată că apelul de urgență nu a fost efectuat de către proprietara imobilelor sau de către tânărul căruia îi lăsase în grijă acele case (tânăr care se ascunsese sub o masă de frica agresorilor), „ci de către o altă persoană, o tânără care nu domiciliază în localitate și care inițial nu a putut oferi date suficiente pentru stabilirea coordonatelor de spațiu, ulterior polițistul stabilind că este vorba despre localul respectiv”.
Persoana respectivă este prietena tânărului care avea grijă de case în acea noapte, cei doi dormind într-una din camere în momentul în care a început „filmul de groază”, așa cum l-au denumit.
La fața locului, se mai arată în răspunsul primit de la IPJ Suceava, a ajuns inițial un agent de poliție din cadrul Postului de Poliție Slatina, iar ulterior un echipaj de la Secția de Poliție Rurală Mălini (care arondează zona).
Suspecții susțin că au fost bătuți anterior de iubitul proprietarei caselor distruse
„În cauză s-a dispus deja începerea urmăririi penale sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de distrugere și violare de domiciliu”, arată purtătorul de cuvânt al poliției județene. Aceste infracțiuni nu depășesc limita de pedeapsă cerută de legislația penală pentru a se solicita arestarea preventivă a unui suspect (cinci ani de închisoare), astfel încât nu li se poate imputa anchetatorilor de ce suspecții sunt cercetați în stare de libertate.
Subcomisarul Ionuț Epureanu a transmis de asemenea că polițiștii au desfășurat activități de cercetare specifice, sub coordonarea procurorului de caz, verificările vizând și o altă faptă penală petrecută cu câteva ore înaintea distrugerilor de la Slatina, în care au fost implicați aceiași suspecți, Petrică Cătălin Vornicu, în vârstă de 22 de ani, și Robert Vornicu, de 20 de ani.
Aceștia din urmă au sesizat poliția despre faptul că au fost agresați și amenințați de către un agent de pază de la un club din municipiul Fălticeni, agentul fiind nimeni altul decât iubitul reclamantei în dosarul distrugerilor de la Slatina.
„Vă comunicăm că la nivelul IPJ Suceava, conducerea inspectoratului a dispus prin structura competentă verificări în vederea stabilirii circumstanțelor producerii evenimentului, precum și cu privire la modul de intervenție și activitățile desfășurate de polițiști”, a completat subcomisarul Epureanu.
Sindicatul polițiștilor: Suntem prea puțini
În urma materialului publicat în ediția de ieri a Monitorului, referitor la incidentele grave de la Slatina, pe pagina web a cotidianului nostru au avut o reacție și reprezentanții Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual – filiala Suceava, aceștia susținând că lipsa acută de personal din cadrul poliției județene duce la astfel de situații grave: ca polițiștii să răspundă cu întârziere apelurilor de urgență.
“Lipsa majoră de personal din cadrul IPJ Suceava, în special de la posturile de poliție, începe să se resimtă din ce în ce mai mult de la disponibilizarea polițiștilor din anul 2011. Sindicatul a avertizat că decimarea polițiștilor va avea un efect devastator asupra ordinii și securității cetățenilor. (…) Îți dau ție 100 de litri de benzină pe lună cotă pentru Loganul poliției, vechi de 10 ani, bun de casat, și să faci patrulare nonstop pentru prevenirea faptelor antisociale. Și să fii și singur în acea comună ca să aperi aproximativ 5.000 de locuitori. Apoi să acționezi și din timpul tău liber, dar și pe timp de noapte, fără să fii plătit și să văd cât reziști, pentru că nu există cine să te schimbe. Apoi să-ți cumperi toate materialele din salariu, pentru a întocmi dosarul penal, top de hârtie, pixuri, calculator, imprimantă, să repari mașina poliției din banii tăi, etc.”, este o parte din mesajul postat de reprezentanți ai SNPPC.


