Mii de suceveni riscă să rămână fără căldură și apă caldă, chiar dacă primăvara este încă departe. Măsura îi vizează pe cei din blocurile cu mari datorii către asociațiile de proprietari, care vor fi debranșate de către Termica.
„Nu vom avea încotro, și pentru a nu compromite întregul sistem de termoficare vom fi nevoiți să luăm măsuri de debranșare a rău-platnicilor. Tot ce putem face pentru a veni în sprijinul consumatorilor este să încercăm debranșarea la nivel de scară sau de bloc, nu la nivel de asociație, conform contractului”, i-a anunțat ieri directorul Termica, Ovidiu Dumitrescu, pe reprezentanții asociațiilor de proprietari, prezenți la ședința lunară de la sediul Primăriei Suceava.
Acesta a prezentat situația datoriilor populației către Termica, valoarea acestora fiind de aproape 200 de miliarde de lei vechi, sumă care crește de la o lună la alta, în loc să scadă.
Datoriile mai vechi de 90 de zile duc la debranșarea restanțierilor
Lista asociațiilor de proprietari în cadrul cărora se vor face debranșări va fi întocmită în perioada imediat următoare, iar numărul celor care riscă să rămână fără căldură și apă caldă în plină iarnă este destul de mare, dacă se vor aplica întocmai criteriile prevăzute de lege.
„Cu tot regretul, acolo unde vechimea datoriilor este mai mare de 90 de zile, cu tot deranjul și toate scuzele față de cei care au plătit, va trebui să-i debranșăm. Numai că de această dată nu vom reveni asupra acestor decizii la o săptămână – două, pentru că s-a făcut un grafic de eșalonare și ni se promite că se vor mai plăti din datorii. Legea nu ne obligă să dăm marfă fără a fi plătită”, a spus administratorul special al Termica, Ovidiu Dumitrescu.
Acesta a spus că măsura este necesară pentru ca restanțele să nu crească și mai mult, pentru că „altfel, într-o zi, producătorul de energie termică oprește tot”.
„Trebuie să schimbăm mentalitatea consumatorului, să-l facem să înțeleagă că trebuie să plătească la timp ce consumă, mai ales că de anul acesta și activitatea de transport și distribuție va fi preluată de un operator privat”, a adăugat Ovidiu Dumitrescu.
Doar jumătate din ce se consumă se plătește
Situația îngrijorătoare a datoriilor către furnizorii de utilități a fost prezentată și de primarul Ion Lungu.
„În loc să scadă, soldul plăților la Termica crește. Doar jumătate din consum se plătește, după cum se vede și din încasările pe ultimele trei luni de zile. Trebuie să înțelegem o dată pentru totdeauna că nimeni nu vine să facă acte de caritate la Suceava. Cu siguranță, dacă nu se va plăti, nu vor mai furniza căldură și apă caldă”, a atenționat Lungu, care a reamintit faptul că producătorul de energie termică este o firmă privată și că la Suceava s-a păstrat unul dintre cele mai mici prețuri din țară la gigacalorie.
„Este o problemă de mentalitate. Oamenii nu fac o prioritate din a plăti factura la Termica. Cei care au într-adevăr venituri mici beneficiază de subvenții de la stat, de până la 90% din factură, iar în plus, a acordat și primăria ajutoare de urgență”, a spus Lungu, care a precizat că din cauza încasărilor foarte slabe, la noul producător de energie termică se înregistrează deja datorii de aproape 100 de miliarde de lei vechi, ceea ce ar putea declanșa o criză care să afecteze întregul oraș.
„Există un risc real să rămânem fără căldură și apă caldă”, a spus Lungu, idee reluată și de directorul Termica, care a explicat că investitorul care a realizat noua centrală a luat din bancă peste 80 de milioane de euro, iar dacă nu încasează contravaloarea producției, societatea nu are din ce funcționa.
„Nu ne putem aștepta la înțelegere, amânare, iertare. Noul producător nu va fi de acord să încaseze producția la 6-9 luni, cum a făcut Termica, și iată unde a ajuns…”, a adăugat Ovidiu Dumitrescu.
Conform unor calcule prezentate de primarul Ion Lungu, datoria medie a apartamentelor racordate la Termica este de 970 de lei de familie, asta în condițiile în care unii au datorii de sute de milioane, iar alții sunt cu plățile la zi.