Gazul metan și apa rece consumate de Termica, în perioada 2012 – 2013, pentru asigurarea căldurii și apei calde sucevenilor racordați la sistemul centralizat de termoficare, vor fi plătite de Primăria Suceava.
În total, este vorba de datorii de o sută de miliarde de lei vechi, care nu au fost achitate de Termica principalilor săi furnizori de servicii.
Aici s-a ajuns ca urmare a unei situații de la finele verii anului 2012, când, pentru ca Termica să nu fie lăsată fără gaz metan de E.ON Moldova, dar nici fără apă rece de operatorul regional ACET, municipalitatea suceveană a garantat plata consumurilor producătorului și distribuitorului de energie termică, prin contracte de fideiusiune, aprobate de Consiliul Local.
Practic, prin acestea, primăria suceveană a garantat plata acestor utilități, în caz de beneficiarul direct, Termica, nu reușea să le achite.
Aproape un milion de euro, datorii la gaz metan
În ședința de Consiliu Local de astăzi urmează să fie discutat un proiect care vizează o consecință directă a deciziei luate în 2012, când s-a garantat achitarea consumurilor Termica către E.ON Gaz.
„Suntem somați să plătim o sumă de 3,925 de milioane de lei către E.ON Gaz. Este o sumă aferentă consumului de gaz de la Termica, în baza unei hotărâri de Consiliu Local prin care primăria s-a angajat să achite gazul metan consumat pentru asigurarea căldurii și apei calde către populație, în măsura în care Termica nu se achită de aceste obligații. Din 4,2 milioane de lei cât a reprezentat consumul Termica în iarna 2012 – 2013, plățile făcute au fost de numai 0,3 milioane. Drept urmare, diferența o avem noi de plătit la E.ON Gaz”, a explicat primarul Sucevei, Ion Lungu.
Datorii de aproape 1,5 milioane de euro și către ACET
Obligațiile financiare ale municipalității sucevene, în contul datoriilor făcute de Termica, nu se opresc aici.
„Vom mai avea de plătit peste 6 milioane de lei către ACET. Termica merge pe drumul ei, dar noi rămânem buni de plată pentru încă vreo 100 de miliarde de lei vechi, pentru ceea ce s-a consumat în anii din urmă, când primăria a gajat pentru Termica”, a adăugat Ion Lungu.
Somația de plată pentru cele aproape 1,5 milioane de euro pe care trebuie să le recupereze ACET, tot în baza unui contract de fideiusiune, prin care se garanta încasarea datoriilor făcute de Termica, nu este încă finală, fiind încă pe rolul instanțelor de judecată, dar rezultatul final este destul de previzibil.
Termica, „piatra de moară de la gâtul Consiliului Local Suceava”
Chiar de falimentul Termica ar putea fi curând pronunțat, ca urmare a anulării planului de reorganizare înaintat de creditorul principal, Unicom Holding, de către Curtea de Apel Iași, datoriile societății de termoficare a Sucevei vor afecta în continuare bugetul orașului.
De altfel, primarul Ion Lungu consideră că degeaba se încearcă acum găsirea unor vinovați și țapi ispășitori pentru „prăbușirea” Termica, pentru că acolo este o problemă de sistem.
„Acolo costurile nu se închid în veci. A fost o societate ineficientă pusă în brațele primăriei. Am avut gura pocită în 2002 când am spus că Termica va fi o piatră de moară de gâtul Consiliului Local, așa cum s-a și întâmplat”, a adăugat edilul sucevean.
Conform bilanțului energetic recent depus la Primăria Suceava de Termica, pierderile de pe rețelele de termoficare sunt de 40,2%.