Parlamentarul sucevean USR Daniel Popescu, ales deputat în Diaspora, secretar al Comisiei parlamentare de anchetă pentru investigarea eventualelor nereguli și fraude semnalate în spațiul public cu ocazia derulării procesului electoral la alegerile din 26 mai 2019, a afirmat că una dintre mizele PSD-ALDE este să scoată Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) din schema gestionării Sistemului informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal (SIMPV). Daniel Popescu a spus că în urma audierilor din Comisia de anchetă privind alegerile de pe 26 mai, Uniunea Salvați România acuză PSD-ALDE că urmărește să obțină controlul asupra SIMPV, care are un rol foarte important în prevenirea fraudelor la alegeri.
Popescu a precizat că la audieri ministrul de Interne, Carmen Dan, a susținut că procedura de vot la alegerile din 26 mai a fost îngreunată de organizarea simultană a celor două procese electorale și de funcționarea deficitară a SIMPV, concretizată în timpii ridicați necesari validării Cărților de Identitate, slaba instruire a operatorilor de tablete din secțiile de votare și multitudinea de semnale eronate privind posibile cazuri de vot multiplu.
„În spatele unei false dorințe de aflare a adevărului despre alegerile din 26 mai, ancheta PSD-ALDE a virat astăzi în mod clar spre Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal. A fost susținută mutarea sistemului de la Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) către Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) chiar de către Carmen Dan, după audiere. Ne paște un mare pericol deoarece PSD a înțeles că în momentul în care se folosește numărare electronică, cu chei de verificare, e mult mai greu să te mai înțelegi cu doi primari de-ai tăi dintr-un colț de județ care să-ți mai completeze puțin cifrele, pentru că totul e electronic, lucrurile sunt mult mai verificabile”, a declarat deputatul USR Daniel Popescu. El a subliniat faptul că USR nu susține mutarea sistemului SIMPV sub controlul Autorității Electorale Permanente, în condițiile în care șefii instituției sunt numiți politic, iar ultimul șef, Daniel Barbu, este anchetat de DNA pentru acuzații de corupție. Daniel Popescu a mai precizat că sistemul SIMPV și-a dovedit deja eficiența la alegerile locale și parlamentare din 2016 și nu poate fi cauza blocajului din diaspora.