Primul interviu

Dan Ciprian Sfichi, polițistul care a lepădat cămașa morții după ce a fost lovit cu sabia în cap: „Cu siguranță voi reveni în poliție”



Un caracter foarte puternic. Dan Ciprian Sfichi se deplasează deocamdată cu ajutorul unui baston
Un caracter foarte puternic. Dan Ciprian Sfichi se deplasează deocamdată cu ajutorul unui baston

Polițistul Dan Ciprian Sfichi, agentul de la Serviciul de Acțiuni Speciale care a văzut la propriu moartea cu ochii după ce a fost lovit cu o sabie în cap, în timpul unei percheziții desfășurate pe 5 decembrie 2017, a revenit de câteva zile acasă, după mai bine de șase luni de spitalizare și de ședințe de recuperare. Se află la Horodnic, la locuința părinților săi, oamenii care i-au fost alături 100% în lunile de suferință care nu sunt încă de domeniul trecutului.
Dan Ciprian Sfichi a acceptat pentru prima dată să stea de vorbă cu un ziarist, iar eu am fost cel care a avut această onoare. Am întâlnit un om foarte puternic, conștient de încercarea prin care a trecut, realist, dar și foarte optimist în același timp.
Polițistul în vârstă de 35 de ani și-a revenit spectaculos, deși a avut capul despicat la propriu, însă deocamdată se deplasează cu ajutorul unui baston. Asta pentru că nu-și poate folosi încă normal piciorul stâng, și nici mâna stângă, cea cu care și-a apărat capul de sabie și cu care a atenuat probabil decisiv forța extremă a loviturii cu arma albă folosită de atacatorul său, Alexandru Huțuleac.
Polițist la SAS: „Este o muncă grea, intrăm în contact doar cu ce e mai rău”
Dan Ciprian Sfichi, care este tată a două fetițe, una în vârstă de 4 și una de 6 ani, va mai sta acasă doar câteva zile, pentru că trebuie să continue ședințele de recuperare la o clinică din Târgu Mureș.
Am profitat de această ocazie și am stat câteva zeci de minute de vorbă cu el.
Lucrează în poliție din 2005, iar după doi ani petrecuți la Poliția Vicovu de Sus și-a dorit altceva. Așa a ajuns în 2007 la structura de intervenție în forță a poliției – Serviciul de Acțiuni Speciale (SAS), „mascații”, cum sunt cunoscuți aceștia.
Polițiștii de la Serviciul de Acțiuni Speciale sunt cei mai buni dintre cei mai buni la capitolul forță fizică și pregătire tactică, iar pentru a ajunge acolo este nevoie de teste și de examene.
„Mi-am dorit să lucrez la SAS, acesta a fost visul meu și după ce am dat examene și teste am reușit. Nu îmi pare rău de pasul făcut”, își începe povestea Dan Ciprian Sfichi.
„Este o muncă grea, intrăm în contact doar cu ce e mai rău, intervenim la scandalurile de proporții, facem percheziții la locuințele celor mai periculoși indivizi, asta este meseria, trebuie să fii tot timpul pregătit, să lucrezi perfect în echipă”, ne explică polițistul. Observ cu bucurie că este foarte coerent, vorbește fluent și nu are gesturi de om aflat în suferință psihică. Cel puțin din acest punct de vedere este 100% sănătos.
A sărit în apă după un violator și a avut mâna ruptă după o percheziție
Dan Ciprian Sfichi este cel care, în 2010, a sărit în apa râului Moldova după Nicolae Florentin Muscă, obsedatul sexual din Măzănăești care violase mai multe femei, iar pe două le omorâse. În ziua respectivă violatorul fusese încercuit, iar Muscă, în disperare de cauză, a sărit în apa Moldovei deși nu știa să înoate.
„A fost foarte greu, el s-a zbătut, era disperat și risca să mă înece și pe mine. Am avut ceva noroc și putere, fiind ajutat și de colegii de pe mal. Țin minte că după ce l-am scos pe mal individul mi-a mulțumit că i-am salvat viața”, își amintește polițistul.
La o altă intervenție, în timp ce forța o ușă, același Dan Ciprian Sfichi și-a fracturat un braț.
Pentru meritele sale în cadrul mai multor acțiuni, Dan Ciprian Sfichi a primit de mai multe ori salariu de excelență.
Ziua neagră care i-a schimbat cursul vieții
A urmat apoi nenorocirea din 5 decembrie 2017.
Pe scurt, pentru că subiectul a făcut obiectul a sute de articole de presă, procurorii DIICOT au dispus în acea zi percheziții la locuințele mai multor suspecți de trafic de droguri din Rădăuți, care erau deja cercetați într-un dosar similar.
Una din percheziții a fost la locuința lui Alexandru Huțuleac, considerat unul dintre capii grupării. În timp ce polițiștii băteau în ușă, acesta a coborât în holul locuinței. Polițiștii au făcut somațiile legale și, cum suspectul nu a deschis, au forțat ușa.
Echipa care a acționat la locuința lui Huțuleac a fost formată în total din opt polițiști, iar trei au pătruns primii în interior. Polițiștii au forțat ușa cu un dispozitiv tip berbece. Imediat ce au pătruns în holul neiluminat, Huțuleac a lovit cu sabia de sus în jos, direct în capul polițistului aflat în mijloc.
Procurorii au reținut în rechizitoriu intenția de a ucide, după modul în care s-a poziționat Alexandru Huțuleac în holul neiluminat, modul în care a lovit, cu putere, în plan vertical, cu sabia ascuțită.
Arma atacului este o sabie tip Katana, numită și sabie de samurai sau japoneză, cu o formă curbată a tăișului, cu o lungime totală de peste 100 de cm, respectiv o lamă ce prezintă o ușoară arcuire pe verticală, cu o lungime de peste 72 de centimetri.
„Despre el nu am ce să zic prea multe, doar că fiecare trebuie să plătească pentru ce a făcut”
Dan Ciprian Sfichi nu poate vorbi prea multe despre ce s-a întâmplat atunci, însă subliniază forța atacului. El a reușit să ridice brațul și să-și apere capul, însă chiar și așa leziunea suferită la cap a fost înfiorătoare. Tăietura provocată este de la baza frunții și până la partea superioară a craniului. Lama sabiei a pătruns adânc în cap, însă din fericire nu suficient cât să-l omoare.
Îl întrebăm ce sentimente îl încearcă față de atacator.
„Despre el nu am ce să zic prea multe, doar că fiecare trebuie să plătească pentru ce a făcut”, a răspuns Sfichi.
Crede că pregătirea fizică și credința în Dumnezeu l-au ajutat cel mai mult
Dan Ciprian Sfichi a făcut foarte mult sport în ultimii ani și este instructor de fitness atestat. Crede că pregătirea fizică foarte bună, sănătatea perfectă și credința în Dumnezeu l-au ajutat cel mai mult.
„Foarte mult a contat și că mulți oameni, prieteni, dar și persoane care nu mă cunosc personal s-au rugat pentru mine. Am de transmis foarte multe mulțumiri, am simțit foarte multe persoane lângă mine în această perioadă”, mărturisește Dan Ciprian Sfichi.
Zile cumplite pentru părinți, când medicii nu le dădeau motive să spere
De departe, cel mai aproape i-au fost părinții, Traian și Aurelia Sfichi, care i-au stat alături mai tot timpul prin spitale.
Tatăl său a fost și el polițist, la fel și fratele său mai mare este tot polițist.
Pentru părinții săi, zilele de după atac au fost cumplite. Își aduc aminte cum personalul medical le-a sugerat, mai mult sau mai puțin voalat, că este posibil să-și vadă ultima dată fiul în viață. Asta în primele zile, care au fost critice, pentru că apoi a urmat ieșirea spectaculoasă din comă, prima strângere de mână, apoi prima privire, apoi primele cuvinte…
Dan Ciprian Sfichi ne povestește că a început să înțeleagă ce s-a întâmplat cu el abia după operația la care a fost supus la Spitalul de Neurochirurgie Iași, la care au participat 12 medici, avea să afle ulterior. Anterior, își mai aduce aminte doar de un singur moment, imediat după atac, când era la Spitalul municipal Rădăuți.
După ce a început să realizeze ce este cu el a urmat o perioadă cumplită. Pe lângă că nu se putea mișca avea dureri de cap groaznice, de care nu a scăpat o bună perioadă de timp. Au urmat alte probleme, o infecție contractată în spital, perioade de suferință greu de suportat. Acum, la mai bine de șase luni de zile, Dan Ciprian Sfichi are puterea să se uite la fotografii care surprind operația complexă la care a fost supus.
Ministrul Carmen Dan s-a implicat personal și emoțional în cazul Sfichi
Dan Ciprian Sfichi are de transmis mulțumiri personale către zeci de oameni, poate sute. Când a fost nevoie de sânge pentru el, s-au făcut donații de peste 1.000 de litri de sânge, în toată țara.
Pe lângă părinți, i-au fost alături mulți oameni din conducerea Ministerului Afacerilor Interne, de la Serviciul de Acțiuni Speciale Iași, de la Inspectoratul de Poliție Județean Suceava.
Ministrul de Interne, Carmen Dan, s-a implicat și personal în drama polițistului.
Dan Ciprian Sfichi și părinții acestuia țin să îi aducă mulțumiri deosebite pentru tot sprijinul acordat, pe linie instituțională, dar și personală.
„Doamna ministru m-a vizitat de mai multe ori, la spitalele din Iași și București, a fost alături de mine și sufletește, de exemplu mi-a adus cadou o icoană la care țin foarte mult”, povestește polițistul.
El își aduce aminte cu lacrimi în ochi și de momentul în care a fost colindat pe pat de spital, în urma unei inițiative a unor colegi.
Pașii pe care îi mai are de urmat pentru a-și îndeplini visul
Îl întrebăm dacă crede că va mai revenit în poliție. Răspunsul vine ferm: „Sigur voi reveni în poliție”. Este greu de spus dacă la Serviciul de Acțiuni Speciale sau pe alt post, însă primul pas este să redevină apt pentru munca de poliție. Pentru asta are nevoie de încă o perioadă destul de lungă de recuperare, care va începe în câteva zile.
Deocamdată se deplasează cu un baston, având probleme la piciorul stâng și mâna stângă, cea cu care și-a apărat capul de sabie. Important este însă că progresele au fost vizibile de la lună la lună.
Corpul Național al Polițiștilor i-a angajat avocat
Pe lângă recuperare, polițistul trebuie să mai treacă și printr-un proces în care are calitate de parte vătămată. Pentru a nu trece prin „caznele” inerente ale unui proces, acesta a acceptat sprijinul Corpului Național al Polițiștilor.
Comisarul Marius Ciotău, președintele Corpului Național al Polițiștilor, organizația Suceava, a anunțat că a fost semnat deja contract cu un avocat ales, care îl va reprezenta pe Dan Ciprian Sfichi în instanță.
„Mesajul pe care vrem să-l transmitem este cel al non-violenței, prea mulți polițiști devin victime ale unor acte de agresiune în timp ce își fac serviciul. Violența nu ajută pe nimeni și la nimic, iar cel mai bun este exemplul din acest caz. Un coleg care a fost la un pas de moarte și trece printr-un adevărat coșmar și un inculpat care nu a făcut decât să-și agraveze situația juridică”, a declarat Marius Ciotău.


Dan Ciprian Sfichi, înainte de atacul criminal din data de 5 decembrie
Dan Ciprian Sfichi, înainte de atacul criminal din data de 5 decembrie
Revenit acasă, alături de părinții săi
Revenit acasă, alături de părinții săi
Un caracter foarte puternic. Dan Ciprian Sfichi se deplasează deocamdată cu ajutorul unui baston
Un caracter foarte puternic. Dan Ciprian Sfichi se deplasează deocamdată cu ajutorul unui baston


Recomandări

80 de copii nevoiași din județ vor merge la mare. S-au adunat 15.000 de euro, cu ajutorul preotului Alexandru Lungu și al polițistului Daniel Ceclan (Dani Cek)

80 de copii nevoiași din județ vor merge la mare. S-au adunat 15.000 de euro, cu ajutorul preotului Alexandru Lungu și a polițistului Daniel Ceclan (Dani Cek)
80 de copii nevoiași din județ vor merge la mare. S-au adunat 15.000 de euro, cu ajutorul preotului Alexandru Lungu și a polițistului Daniel Ceclan (Dani Cek)

80 de copii nevoiași din județ vor merge la mare. S-au adunat 15.000 de euro, cu ajutorul preotului Alexandru Lungu și a polițistului Daniel Ceclan (Dani Cek)

Polițiștii i-au avertizat pe tineri, timp de o săptămână, privind „Selfie-ul pe tren”, o nebunie care a provocat doi morți și doi răniți grav în județul nostru