– Directorul adjunct al DADR Suceava, Lya Chiriac, a declarat că unitățile care fabrică aceste produse din domeniul prelucrării laptelui au fost autorizate și de Direcția Sanitar Vetrinară, iar cele din domeniul prelucrării cărnii se află în curs de autorizare
Direcția pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (DADR) Suceava a eliberat atestate pentru 19 firme din județ care fabrică produse tradiționale, specifice zonei. Directorul adjunct al DADR Suceava, Lya Chiriac, a declarat, ieri, că unitățile care fabrică aceste produse din domeniul prelucrării laptelui au fost autorizate și de Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, iar cele din domeniul prelucrării cărnii se află în curs de autorizare. Din produsele din domeniul prelucrării laptelui, Direcția Agricolă Suceava a atestat ca produs tradițional cașcavalul de Zamostea, cașcavalul de Cajvana, brânza de Horodniceni, brânza burduf de Poiana Mărului, cașcavalul de Cornu Luncii, cașcavalul de Cornu Luncii, Urda de Poiana Mărului etc. Printre produsele tradiționale din domeniul prelucrării cărnii se numără caltaboșii de Udești, mușchiul afumat de Bosanci, ceafa afumată de Rădăuți, salamul de porc Bucovina, chișca de Burdujeni, slănina afumată de Udești, lebărul de Udești. Pentru a figura în registrul de atestare a produselor tradiționale, produsul trebuie să fie fabricat din materii prime tradiționale, să prezinte o compoziție tradițională sau un mod de producție și/sau de prelucrare care reflectă un tip tradițional de producție și/sau de prelucrare. Atestarea produselor tradiționale se face în conformitate cu un caiet de sarcini care trebuie să conțină numele produsului, descrierea metodei de producție, elemente care să prezinte evaluarea caracterului tradițional, descrierea caracteristicilor produsului, cerințele minime și procedurile de verificare și control ale tradiționalității și fotografii ale produselor. Cererea de înregistrare a produsului tradițional, care include și caietul de sarcini, se depune la sediul DADR Suceava, instituție care va înainta Ministerului Agriculturii, după o verificare prealabilă, o copie a caietului de sarcini în baza căruia produsul se înscrie în Registrul de atestare a produselor tradiționale.





