Să vezi și să nu crezi!

Da. Dar nu așa!



Sâmbătă seara (până la urmă, noaptea) am fost invitat într-o emisiune transmisă în direct de Realitatea TV și moderată de Octav. Hoandră. Prilejul: Campionatul Mondial de șah pentru elevi, organizat la Iași cu participarea unor tineri concurenți din 43 de țări. Sub-tema: șahul și scriitorimea, cât se poate de generoasă: Eminescu juca șah, Sadoveanu a fost primul președinte al Federației Române de Șah, iar „caracuda” șahistă ieșeană, din rândurile căreia fac parte, încă se mai adună în jurul tablei cu 48 de pătrate. Numai că emisiunea a întârziat mai bine de o oră, fiind precedată de un interviu telefonic neprogramat luat lui Ilie Năstase, protagonistul unei regretabile pozne comise chiar în acea zi la întâlnirea de tenis România-Marea Britanie de la Mamaia.
Scopul introducerii în programul serii era de aplaudat: potolirea ori barem atenuarea reacțiilor nefavorabile din presă ce condamnau comportamentul fostului tenismen într-un meci internațional în care era oficial implicat. Neîndoielnic, Ilie este un bun al românilor, o valoare certă, recunoscută pretutindeni în lume, și a adus destule bucurii țării pentru a fi apărat și, eventual, iertat. Ce s-a petrecut la Mamaia se știe, nu mai detaliez – de fapt, unele imprecații rămân și greu traductibile. Emisiunea se transmitea în direct, aveam microfonul în mână și am fost tentat să intervin peste moderator; bine că n-am făcut-o, încălcam regulile jocului tv, după ce Ilie făcuse praf și pulbere tot niște reguli – cele ale bunei cuviințe și ale regulamentelor militare. Că, nu-i așa, avem de a face cu un general de brigadă ce nu ezită să-și poarte cu fală uniforma de gală în felurite și ciudate împrejurări – inclusiv la deschiderea unui magazin al soției sale, Brigitte, la mese în restaurante ori în tribune la Wimbledon, de-și dădeau gazetarii britanici coate. Același Wimbledon care, în urmă cu 45 de ani, îl aplauda frenetic, în picioare, pe tenismenul nr. 1 în lume!
M-a frapat, în acea convorbire telefonică târzie în noapte, argumentul major invocat de Năstase: „Ăsta-s eu, nu pot să mă mai schimb la 70 de ani”. Eroare: ori te schimbi tu, ori se schimbă lumea în care trăiești și-n regulile de comportament ale căreia viața obligă să te încadrezi. Cale de mijloc nu există! Imposibil de acceptat scuza „ăsta-s eu!”, care poate funcționa, eventual, pe o insulă pustie, unde relaționezi doar cu peștii din ocean și gângăniile din iarbă. În lumea noastră, așa cum e, bună, rea, nu-i îngăduit să răstorni hârdăul cu lături mizerabile în capul unor sportive-oaspete („curve nenorocite!”), chiar dacă organizatorii internaționali ai întâlnirii au abuzat grav și bizar trimițând un supervizor englez la un meci al Angliei în deplasare – fapt pe care Năstase îl știa de mult, putea să protesteze oficial, doar nu l-a aflat în timpul jocului, ca să-i justifice izbucnirea.
Iar incidentul s-a convertit într-un nou prilej de a arăta cu degetul sălbaticii români și răsincriminata Românie, atât de des acuzată de cronică necivilizație. „The Guardian”: „Comportamentul îngrozitor al românului”, „The Telegraph”: „E timpul ca tenisul și sportul să scape de dinozauri ca Ilie Năstase”. Pe de altă parte, se dovedește că nășirea unor generali cu arma-minge e-o nefericită invenție a „lagărului socialist” (un ofițer al Poliției de Frontieră scrie, pe blog, că „Băsescu și Iohannis au făcut în timp de pace mai mulți generali decât Hitler și Stalin în timp de război!”). Dar dacă te bucuri de apartenența la armată, fie și ca rezervist ori ofițer în retragere, atunci respectă-i regulile. Ordinul 92/2008 spune limpede la art. 34/5: „În toate situațiile, militarul trebuie să aibă o atitudine decentă și să nu aducă ofense camarazilor sau altor persoane cu care intră în contact”.
Halal atitudine decentă! Ilie a făcut „glume” sub nivelul Ferentarilor („la ce cameră stai?” – întrebare cu sexi-porno-tâlc adresată căpitanei echipei britanice), „Ești și urâtă, și proastă” („amabilitate” cu care a gratulat o ziaristă din Anglia) și izvodește, cum se spune în armată, „spirite de glumă” suburbane, cu tentă rasistă, la adresa Serenei Williams. Comportament de-a dreptul aberant! După penibilele scandaluri publice cu soția, filmate pe stradă, idolul tenisului românesc răstoarnă definitiv șiștarul, ciobind nu numai propria imagine, ci și pe aceea a țării. Merită din plin prețuit pentru ceea ce a făcut cândva, dar și admonestat sever pentru isprava de acum.
P.S.
Răspund unei întrebări primite pe net: începând cu nr. 4 (aprilie 2017), revista „Cronica veche” va putea fi procurată de la librăriile Alexandria din Suceava, Fălticeni, Gura Humorului, Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei și Rădăuți.



Recomandări