La Școala Gimnazială Nr. 4 Suceava se derulează proiectul „Start for Change!”, finanțat de Comisia Europeană, în cadrul Programului Erasmus+, Acțiunea cheie 1 (AC1), proiect de mobilitate în domeniul școlar, număr de referință 2015-1-RO01-KA101-014896.
Școala Gimnazială Nr. 4 este singura școală din județ care a obținut finanțare la Apelul Național la Propuneri de Proiecte din anul 2015, coordonatorul proiectului fiind dna profesor pentru învățământ primar Mazilu Mirela-Florentina.
Scopul proiectuluieste însușirea unor metode interactive, inovatoare și dezvoltarea competențelor TIC a 10 profesori din școala noastră prin participarea la cursuri europene de formare, în perioada noiembrie 2015 – noiembrie 2016, în vederea creșterii motivației pentru învățare și a calității educației.
Obiectivele secundareurmărite sunt: îmbogățirea cunoștințelor privind metodele interactive de predare folosite în alte sisteme educaționale europene, îmbunătățirea competențelor cheie europene(în special a competențelor TIC și a celor de comunicare într-o limbă străină), încurajarea inovației în educație, promovarea învățării pe tot parcursul vieții.
Acest proiect răspunde nevoilor de formare ale cadrelor didactice prin: actualitate și noutate, oferirea de soluții pentru a îmbunătăți calitatea actului didactic, creșterea motivației învățării și a coeziunii colectivului de elevi; acumularea de noi metode active ca instrumente pentru învățarea deprinderilor sociale, cu scopul creării unui climat favorabil în clasă și școală; crearea oportunității unui schimb intercultural, dezvoltarea identității europene a școlii.
Mobilitățile se vor efectua în 5 fluxuri, astfel:
Fluxul 1: 29.02-5.03.2016 (Portugalia), „Stimulating Creativity and Innovation in the Classroom”;
Fluxul 2: 26.03-1.04.2016 (Turcia), „Effective use of ICT in Education”;
Fluxul 3: 9-15.04.2016 (Spania), „Innovative Skills in ICT through collaborative and project-based teaching and learning”;
Fluxul 4: 23-29.04.2016 (Olanda), „Creativity in teaching and learning using ICT”;
Fluxul 5: 10-16.07.2016 (Portugalia), „Action Methods Improving Motivation and Quality in the Learning Environments”.
Cursurile alese oferă oportunitatea de deschidere și flexibilizare a învățământului, prin utilizarea unor metode și tehnici inovatoare de predare – învățare care promovează creativitatea și creșterea motivației la elevi, utilizarea unor strategii de învățare centrate pe elev, pe munca în echipă, pe utilizarea inteligențelor emoționale. De asemenea vor contribui la achiziționarea competențelor necesare pentru a organiza infrastructura unui server, pentru crearea de pagini web și pentru a gestiona proiecte multimedia.
Rezultatelese vor concretiza în consolidarea valorilor europene comune, raportarea la standarde europene privind creșterea calității și motivației în mediul de învățare. Pe durata proiectului profesorii vor acumula informații în vederea organizării unor ore mai atractive și interesante, în care conținuturile predate să fie mai aproape de nevoile de învățare ale elevilor, exemplele și sarcinile de învățare să fie mai relevante și să implice mai mult munca în echipă.
Referitor la competențele personale, acest curs îi va ajuta să înțeleagă e-learning ca pe o modalitate eficientă de educație la standarde europene, în beneficiul elevilor școlii, să cunoască și alte sisteme educaționale, să-și îmbogățească și să-și perfecționeze competențele lingvistice de comunicare orală și scrisă în limba engleză.
În perioada 9-25 noiembrie se desfășoară procesul de selecție a profesorilor care vor pleca în mobilități. Invităm pe această cale toate cadrele didactice din școală să-și depună dosarul de candidatură la secretariatul școlii.
Prof. Mirela Mazilu