Tradiții bucovinene

Cursuri de inițiere în arta încondeierii ouălor, în școlile franceze



Elevii francezi au învățat cum se încondeiază ouăle în Bucovina
Elevii francezi au învățat cum se încondeiază ouăle în Bucovina

Elevii francezi din 11 școli, din șapte localități franceze – zona Branconne-Charente, situată la circa 90 de km de Bordeaux, au învățat cum se încondeiază ouă în Bucovina, de la una dintre maestrele în această artă, Letiția Orșivschi, din Vama. Pe parcursul a două săptămâni, încondeietoarea din Bucovina a susținut cursuri pentru copiii francezi, care s-au dovedit foarte curioși și receptivi la tot ce înseamnă arta tradițională românească.
Lecțiile au avut loc în cadrul unui festival desfășurat pe parcursul a două săptămâni, organizat de Comunitatea Branconne și Charente, care cuprinde șapte localități (Asniere-sur-Nouere, Balzac, Brie, Champniers, Jauldes, Marsac și Vindelle) festival dedicat, în acest an, României.
Expoziție cu ouă „de Bucovina”
„În fiecare an, se organizează acest festival, dedicat unei țări, pentru a prezenta cultura, obiceiurile, artizanatul și specialitățile culinare. Anul acesta a fost aleasă România. Înaintea noastră, în anii anteriori, au participat Anglia, Germania, Austria, Suedia, Ungaria, Franța și Belgia. Eu am avut și expoziții de ouă încondeiate, în cadrul festivalului, dar, mai solicitante și, în același timp, interesante, au fost cursurile de inițiere în arta încondeierii ouălor în școlile franceze”, ne-a povestit Letiția Orșivschi.
Organizatorii festivalului, comunitatea locală Branconne și Charente și Comitetul de înfrățire Angouleme-Turda, a mai completat Orșivschi, au pus tot sufletul în organizarea acestui eveniment, care a durat două săptămâni (12-26 martie).
O altă față a României
Evenimentul organizat în zona Branconne și Charente este unul special, pentru că în fiecare an este prezentată o țară cu obiceiurile, tradițiile și cultura ei.
„La cea de-a VIII-a ediție, a fost sărbătorită România (care s-a «bătut» cu Polonia și Bulgaria pentru a fi primită în acest an), cu o altă față decât cea pe care au prezentat-o unii dintre conaționali, pe la televiziunile franceze. În fiecare zi, s-a desfășurat câte un moment românesc special. Au fost spectacole cu Rona Hartner, trupa Haiducii, prezentări de filme, expoziții de fotografie, pictură, seri de teatru și film (Cristian Mungiu și Marcel Iureș), iar «Niște Țărani», cu Radu Groza, Adi Hădean și echipa, au pregătit mâncare tradițională românească, pe tot parcursul evenimentului”, ne-a spus Orșivschi.
Tot ea a completat că acceptarea României la acest prestigios festival s-a datorat, în principal, Comitetului de Înfrățire Angouleme-Turda, Asociației „Les Amis d’Amaru” din Brie, care are multe proiecte în Buzău, dar și Marianei Pineau, care s-a ocupat de traduceri, de contacte cu România, și i-a însoțit pe români pe tot parcursul festivalului.
Prezențe românești în Franța
România a fost reprezentată în Franța de Letiția Orșivschi, artist recunoscut internațional pentru meșteșugul încondeierii ouălor, și echipa „Niște Țărani” din Zalău. Deschiderea festivalului a avut loc în seara de 12 martie, la Bourg d’Asnierer sur Nouere.
Standurile au fost aranjate la intrare, astfel ca toată lumea să treacă pe acolo și să admire ouăle încondeiate de bucovineancă.
„O mare surpriză a fost trupa franceză Rouillac, care a dansat, în costume de Oaș, dansuri din Maramureș și Oaș. Și «călușarii» au fost prezenți, în interpretarea francezilor, cu costume autentice, cumpărate din România. Fiecare «buchet» de dansuri era însoțit de explicații pentru spectatori, pentru ca francezii să înțeleagă tradițiile românești.La finalul primei părți, francezii, vreo 400 de vizitatori, au gustat șunculiță, țuiculiță românească, brânză și cașcaval românesc, cozonaci și toate preparatele aduse din România sau pregătite pe loc de români”, ne-a mai spus Letiția Orșivschi.
În cele două săptămâni dedicate României, au mai participat cu momente speciale, artiștii Rona Hartner, trupa Haiducii, Horațiu Mălăele, Marian Cobzaru, fost șef al orchestrei Fanfarei Militare din București, stabilit în Franța din 2001, care, alături de alți autori francezi, și-a prezentat operele.
„Pe 25 martie, la Marsac, a concertat, «Quatuor Tafta’», iar pe 26 martie, la Salle Paul Dambier de Champniers, s-a închis festivalul, tot cu bucate românești, pe acorduri de țambal, contrabas, chitară, viori, clarinet, mandolină și câteva instrumente de percuție. Consider că a festivalul a fost o reușită, iar România, Bucovina, a demonstrat că are valori, are tradiții, care trebuiesc cunoscute mult mai bine și de străini”, a completat Orșivschi.
Vorbește despre Bucovina
Încondeietoarea din Bucovina a participat, zilele trecute, cu o expoziție de ouă încondeiate, laFellbach-Stuttgart, pentru al șaselea an consecutiv, unde este una dintre cele mai importante expoziții internaționale de ouă decorate, considerată cea mai importantă expoziție din Germania.
La fiecare expoziție participă între 250-300 expozanți din toată lumea. Anul acesta, au fost în jur de 270 expozanți. Letiția Orșivschi urmează să fie prezentă, în perioada următoare, la Huttwil, în Elveția, la o expoziție de ouă decorate, unde „va vorbi”, din nou, prin exponatele ei, despre Bucovina.


Români prezenți la festivalul din Franța
Români prezenți la festivalul din Franța
Români prezenți la festivalul din Franța
Români prezenți la festivalul din Franța
Români prezenți la festivalul din Franța
Români prezenți la festivalul din Franța
Români prezenți la festivalul din Franța
Români prezenți la festivalul din Franța
Români prezenți la festivalul din Franța
Români prezenți la festivalul din Franța
Români prezenți la festivalul din Franța
Români prezenți la festivalul din Franța
Letiția Orsivschi cu o expoziție de ouă încondeiate în Franța
Letiția Orsivschi cu o expoziție de ouă încondeiate în Franța
Francezi dansând dansuri din Oas
Francezi dansând dansuri din Oas
Cursuri de intițiere în arta încondeierii oualor în școlile franceze
Cursuri de intițiere în arta încondeierii oualor în școlile franceze
Bucate tradiționale românești pentru francezi
Bucate tradiționale românești pentru francezi
Arta culinară românească
Arta culinară românească
Români prezenți la festivalul din Franța
Români prezenți la festivalul din Franța
Elevii francezi au învățat cum se încondeiază ouăle în Bucovina
Elevii francezi au învățat cum se încondeiază ouăle în Bucovina