În perioada 28 august – 3 septembrie 2016, profesor Mirela Florentina Mazilu și prof. Petronela Bobric, directoarea Școlii Gimnaziale Nr. 4 Suceava, au participat la un curs de formare în Grottaferrata, Italia.
Cursul de formare intitulat „Group Dinamics and Social Skills in the Classrom” („Dinamica grupului și abilități sociale în clasă”) este derulat prin Programul Erasmus+, finanțat de Comisia Europeană, și este parte a proiectului „Start for Change!”, ce se derulează în școală în perioada noiembrie 2015 – octombrie 2016, coordonator fiind prof. Mirela Mazilu.
Cursul a fost organizat de European Bridges Consulting, Finlanda, și a reunit 13 profesori din Turcia, Polonia, Lituania și România, cu scopul de a îmbunătăți competențele de comunicare, colaborare, gestionare a conflictelor, a relațiilor interumane în comunitatea lărgită a școlii și în clasele de elevi, a tehnicilor de motivare a învățării/colaborării, dar și de a împărtăși experiențe și bune practici la nivel european.
Programul oferit de furnizor a permis congruența cu obiectivele proiectului nostru, incluzând o serie de activități de dinamizare a grupurilor, de gestionare/ameliorare a dimensiunii emoționale a mediului educațional. Dintre secțiunile de training organizate, enumerăm: exerciții de formare a grupurilor/intercunoaștere/reflecție, exerciții de dinamizare a grupurilor, ateliere de lucru pe tema formării/dezvoltării și evaluării competențelor sociale, exerciții de dezvoltare a leadershipului și de creștere a coeziunii grupurilor etc. O caracteristică importantă a activităților desfășurate a reprezentat-o stimularea permanentă a creativității participanților.
Programul a inclus și activități culturale, precum: seara bucătăriilor europene, vizite în Roma, Vatican, Frascati, Grottaferrata. Nu au lipsit din program schimburile de experiență: prezentarea instituțiilor și a sistemelor educaționale din țările participanților, a sistemului educațional italian, schițarea unui proiect prin programul eTwinning.
Pe durata celor 7 zile de formare, participanții au avut acces deopotrivă la informații teoretice și la aplicații practice care le-au permis să-și dezvolte competențele de gestionare a conflictelor, de organizare și dinamizare a grupurilor. Toate aceste activități au fost gândite din perspectiva optimizării managementului claselor de elevi, a creșterii motivației pentru implicare socială și cooperare în interiorul acestor grupuri.
În concluzie, participarea la mobilitate a oferit beneficiarilor din școala noastră experiențe de învățare utile atât din perspectivă personală, cât și din perspectivă profesională.