O substanță din condimentul curry, curcuminul, despre care s-a demonstrat deja că poate ajuta la tratarea artritei și chiar a demenței, poate distruge celulele canceroase, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii britanici, publicat British Journal of Cancer, informează bbc.co.uk.
Ingredientul cheie al acestui condiment, care ajută și la prevenirea unor boli precum Alzheimer sau demența, este curcuminul, un component al turmenicului. Turmenicul este extras din rădăcina plantei Curcuma longa, din aceeași familie cu ghimbirul, care poate fi găsită în stare sălbatică în munții Himalaya. Mirodenia este utilizată la prepararea multor feluri de mâncare indiană și ca agent colorant în mâncărurile vestice. Curcuminul are efecte antioxidante, anti-inflamatorii și anticancerigene, conform unor studii realizate anterior, dar cercetătorii încă mai studiază calitățile acestui pigment.
În urma unor noi teste efectuate de o echipă de cercetători de la Cork Cancer Research Centre, s-a demonstrat că substanța poate distruge celulele canceroase cultivate în laborator, încă din primele 24 de ore de la administrare. Mai precis, celulele au început să se autodigere după ce curcuminul a declanșat un semnal de autodistrugere a acestora.
Specialiștii sunt de părere că descoperirea poate fi un pas înainte în conceperea unor noi tratamente anticancer mai eficace, în special împotriva cancerului esofagian.
Rata cazurilor de cancer esofagian a crescut cu peste 50% din anii ’70 și până în prezent, iar acest lucru pare a fi asociat cu creșterea ratei obezității, a consumului de alcool, dar și a numărului de cazuri de boală de reflux gastroesofagian, astfel încât noua descoperire este foarte importantă pentru prevenirea maladiei.
Anual, numai în Marea Britanie, circa 7.800 de persoane sunt diagnosticare cu cancer esofagian. Boala se numără printre cele șase cele mai comune cancere letale și este la originea a circa 5% din decesele provocate de cancer în Marea Britanie.
Studiu medical
Curry-ul poate distruge celulele canceroase
