În ce afecțiuni se recomandă
Sucul de struguri este remineralizant, energizant muscular, stimulent și decongestionant hepatic, antitoxic, colagog, diuretic, laxativ. Principiile lui active sînt recunoscute pentru acțiunea de întîrziere a îmbătrînirii organismului.
Cura de struguri se recomandă în anemie, convalescență, demineralizare, astenie și surmenaj, precum și în toate manifestările artritice.
Datorită proprietăților alcalinizate și diuretice ale strugurilor, cura de struguri este recomandată celor care suferă de gută și reumatism.
Prin conținutul de zahăr ce mărește cantitatea de glicogen a ficatului, precum și datorită acțiunii stimulente asupra secreției biliare, cura de struguri este eficientă în bolile de ficat și în litiazele biliare.
Cura de struguri mai este recomandată și în tulburările gastro-intestinale (dispepsii, enterite, constipații), cu condiția ca sîmburii sau coaja să nu fie înghițite. Grație capacităților diuretice și dezintoxicante, cura de struguri face adevărate minuni în bolile de rinichi.
Ea mai este recomandată și în dermatoze (eczeme, furunculoza), precum și în îngrijirea tenului. Unii cercetători (Fols si Frankel, 1995) au demonstrat că sucul de struguri este capabil să aibă o acțiune de prevenire a trombozei arteriale.
Ce fel de struguri folosim în cură
Cura de struguri se poate urma cu orice soi de struguri (vor fi preferați cei dulci, cu sîmburi mici și foarte zemoși).
Vom avea grijă să spălăm cu foarte mare grijă strugurii, din cauza sulfatului de cupru cu care se stropește via.
Este bine să începem cura de struguri cu 500 de grame zilnic. Vom mînca strugurii dimineața, pe stomacul gol și cu o oră înaintea meselor principale. Apoi mărim treptat cantitatea de struguri, pînă la 2-2,5 kilograme. Durata curei este de trei pînă la șase săptămîni și se poate face renunțînd la oricare alt aliment. După o oră se bea un pahar de apă naturală sau minerală. În timpul curei se face multă mișcare.
În caz de obezitate, o zi pe săptămînă se vor consuma doar struguri (1,5 kilograme zilnic).
Cum mai folosim strugurii
– Mustul de struguri este indicat în hepatite cronice, tuberculoză, enterocolite, cistite (se poate păstra în sticle curate, aseptice, imediat ce a ieșit de sub teasc).
– Stafidele au aceleași proprietăți ca și boabele proaspete. În plus, ele sînt și energizante. Sînt indicate în afecțiuni pulmonare, renale, hepatice etc.
– Seva de primăvară (lacrima viței-de-vie) se recomandă în litiazele biliare și renale. Se va lua cîte o linguriță dimineața. Extern, seva primăverii se va folosi ca cicatrizant pentru plăgi (comprese).
– Uleiul din sîmburi de struguri (foarte bogat în acizi grași polinesaturați și în factori vitaminici E) este recomandat în cazul afecțiunilor cardiovasculare.
– Sucul de struguri se poate folosi și pentru prepararea loțiunilor de față sau simplu. În acest caz, aplicăm pe față suc de struguri cu ajutorul unui tampon de vată. Lăsăm să se zvînte, după care spălăm cu apă călduță, în care am pus un vîrf de cuțit de bicarbonat de sodiu.



