Curcuma, un ingredient al sosului curry, poate proteja ficatul și preveni cirozele



Curcuma, utilizată de mult timp ca un tratament antiinflamatoriu eficient în medicina alternativă indiană, ar putea fi folosit și în tratarea bolilor biliare, care conduc adeseori la ciroză hepatică, potrivit unui studiu realizat de cercetători europeni și americani, informează AFP.
Acest condiment, folosit în mai multe țări din Asia, este unul dintre ingredientele sosului curry, un amestec de mirodenii care a contribuit semnificativ la renumele gastronomiei indiene. Condimentul mai este cunoscut și sub denumirea de „șofranul Indiei”.
Curcuma este un component al turmenicului, care este extras din rădăcina plantei Curcuma longa, din aceeași familie cu ghimbirul, ce poate fi găsită în stare sălbatică în munții Himalaya.
Printre multiplele virtuți atribuite curcumei – sau curcuminului – se numără, potrivit unor studii anterioare, calitățile ei antiinflamatorii și antioxidante, care o fac un aliat împotriva mai multor maladii.
O echipă de medici austrieci și texani a dorit să afle dacă aceste virtuți antiinflamatorii se aplică și în cazul maladiilor căilor biliare, a căror obstrucționare determină o creștere a riscului de ciroză și pentru care singura soluție este recurgerea la un transplant hepatic.
Cercetătorii au modificat genetic câțiva șoareci pentru ca ficatul acestora să sufere o inflamație cronică. Un grup de șoareci a primit curcuma timp de opt săptămâni, iar celălalt grup a beneficiat de un regim alimentar normal.
Curcuma, intervenind asupra procesului inflamator, „a redus într-un mod semnificativ” procesul de distrugere a celulelor hepatice, dar și incidența blocajelor canalului biliar, acționând asupra inflamațiilor de la nivelul colangiolitelor – celulele care căptușesc tubul biliar.
Studiul, coordonat de Michael Trauner, profesor de medicină internă la Universitatea din Graz (Austria), a fost publicat în Gut, una dintre revistele medicale tipărite de British Medical Association (BMA).