Usturoiul reprezintă un leac străvechi folosit încă din antichitate de către egipteni, evrei, greci sau romani, în diverse afecțiuni. Astfel, el era folosit pentru ameliorarea stării inimii, pentru fortificarea digestiei, pentru durerile de dinți (un cățel strivit și pus în locul dureros), ca prișniță pentru umflăturile dureroase, ca tinctură pentru paraziții intestinali sau pur și simpu ca întăritor al imunității.
Timp de secole a constituit singurul mijloc de combatere a epidemiilor de ciumă. Usturoiul este considerat un puternic antibiotic natural care distruge virușii, germenii patogeni și diverși microbi. Astfel sunt distruși germenii care cauzează intoxicația cu salmonela, stafilococii care provoacă furunculele, ulcerațiile purulente ale pielii, streptococii, precum și numeroși fungi. Usturoiul conține o substanță care fluidifică sângele, prevenind astfel cheagurile potențial periculoase. El previne bolile arteriale prin faptul că încetinește acumularea depunerilor de colesterol pe pereții arterelor și scade fibrinogenul. De asemeni fluidifică secrețiile bronhice ajutând în bronșite și astm bronșic.
Sursă de vitamine și minerale.
Usturoiul pe lângă vitaminele C, B1, B2, PP și potasiu, sodiu, magneziu, calciu, fosfor, sulf, siliciu, fier, mangan, seleniu, germaniu, mai conține și unele substanțe ca alliina și allicina. De fapt usturoiul reprezintă o bogată sursă de seleniu organic (vital în prevenirea bolilor de inimă și a anumitor forme de cancer). Seleniu este un mineral natural care întărește sistemul imunitar, stopează inflamațiile, protejează sănătatea celulelor corpului, îmbunătățește dispoziția și funcția mentală, menține articulațiile într-o formă optimă. Cercetătorii francezi au descoperit faptul că usturoiul prin conținutul ridicat de seleniu favorizează secreția serotoninei, hormon ce influențează buna dispoziție. Astfel usturoiul contribuie la reducerea stresului și a stării de anxietate, la instalarea unei stări de bine. Celulele nervoase au nevoie de seleniu pentru a produce antioxidanți importanți pentru creier (cum ar fi antioxidantul glutation) care influențează funcționarea optimă a lui.
De asemenea artrita este o boală ce constă în deteriorarea celulelor articulațiilor de către radicalii liberi ducând la apariția durerilor concomitent cu umflarea articulațiilor iar seleniu realizează o protecție enzimatică stopând astfel inflamațiile și durerile. Seleniul este un antioxidant care previne procesul de îmbătrânire asigurând protecția împotriva anumitor factori cancerigeni. Allicina din usturoi stimulează pereții stomacului și ai intestinelor pentru a secreta enzime digestive.
Numeroase proprietăți.
Usturoiul are multiple proprietăți dintre care cele mai importante sunt: întăritor imunitar, tonic și stimulent general, antiinflamator, antialgic, antiseptic intestinal și pulmonar, bacteriostatic, hipotensor, încetinitor al pulsului, reechilibrant glandular, antisclerotic, diuretic, detoxifiant, antigutos, antiartritic, vermifug și anticanceros. El este indicat în: sistem imunitar slăbit, boli infecțioase (gripă, difterie, cistite), afecțiuni pulmonare, (bronșite, tuberculoză, astm, enfizem, tuse convulsivă), reumatism, gută, dureri articulare, tulburări circulatorii, hipertensiune arterială, varice, hemoroizi, arterioscleroză, astenie, depresie, slăbiciune generală, oboseală, litiază urinară, lipsa poftei de mâncare, surditate, chisturi, tumori, afecțiuni digestive (colici, gaze, grețuri, constipație, tulburări hepatice), viermi intestinali.
Administrare.
Usturoiul poate fi consumat în mod obișnuit în salate. Mărunțit poate fi luat simplu sau cu puțină miere, înainte sau după mese (cel puțin o jumătate de cățel). El poate fi folosit și sub formă de tablete sau capsule pentru cei care evită usturoiul crud. De fapt persoanele care nu suportă usturoiul au o deficiență de natură digestivă.
Pentru întărirea imunității, pentru o stare generală mai bună sunt de ajutor următoarele cure:
– cura de trei săptămâni pe an cu usturoi.
Se bea în fiecare dimineață pe stomacul gol sucul obținut prin mixarea a trei căței de usturoi, fără să se mănânce nimic până la ora prânzului;
– cura cu lichior de usturoi pentru creșterea vitalității.
Într-o sticlă de un litru se pune o treime usturoi pisat bine și două treimi alcool. Se ține la macerat 15 zile. Se consumă sub formă de picături. Se începe cura cu trei picături într-un pahar cu apă caldă, băut dimineața pe stomacul gol. Se crește doza în fiecare zi cu câte o picătură până se ajunge la 25 de picături și apoi se scade zilnic câte o picătură până se ajunge la trei picături.
– cura cu tartine de usturoi.
Seara se toacă mărunt trei căței de usturoi, câteva fire de pătrunjel și se adaugă câteva picături de ulei de măsline. A doua zi dimineața se face o tartină pentru micul dejun (de preferință cu pâine de secară). Cura durează 10-15 zile.
O linguriță de usturoi pisat amestecat cu puțin ulei de măsline luat seara la culcare, revigorează ficatul. Deseori câte trei căței de usturoi pisați, luați de trei ori pe zi cu puțină apă, au efecte benefice în cistite. Pentru a neutraliza mirosul de usturoi se mestecă 2-3 boabe de cafea, câteva grăunțe de anason sau chimen, un măr sau un fir de pătrunjel.
Utilizări externe.
Extern usturoiul reprezintă un tonic general, antialgic, antifungic și vindecător al plăgilor. El poate fi folosit în caz de rosături, bășici ale pielii, unele afecțiuni dermatologice și chiar afecțiunea numită piciorul de atlet. Este vorba despre o ciupercă care apare pe talpa piciorului, talpa devenind aspră și cu mici perforații uscate, provocând mâncărime, dureri sau arsuri. Ciuperca aceasta se găsește în special în dușumelele umede ale vestiarelor. În acest ultim caz se face o cură de cel puțin o săptămână în care se aplică zilnic usturoi proaspăt zdrobit pe piele în zona afectată. Se lasă o jumătate de oră, apoi se spală. Această cură este benefică și pentru bătături, negi, sau porțiuni de țesuturi întărite. Dacă persoana cu afecțiunea respectivă nu suportă și simte pielea arzând, atunci se înlătură usturoiul și altă dată se folosește suc de usturoi diluat cu apă. Desigur, pentru a preveni recidivele, trebuiesc fierți ciorapii.
Contraindicații.
Usturoiul nu este indicat persoanelor cu iritații ale stomacului și intestinelor, precum și femeilor care alăptează (modifică gustul laptelui și provoacă colici sugarului). El mai este contraindicat în tuse cu sânge sau în tuse seacă și puternică pentru că poate irita.