Cumpărătorii și vânzătorii de porci vii, fără documente de proveniență, pasibili de sancțiuni



Cumpărătorii și vânzătorii de porci vii, fără documente de proveniență, pasibili de sancțiuni
Cumpărătorii și vânzătorii de porci vii, fără documente de proveniență, pasibili de sancțiuni

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor recomandă populației să nu cumpere carne de porc din târguri neautorizate, atrăgând atenția că și în cazul comerțului de porci vii, vânzătorul și cumpărătorul pot fi sancționați dacă nu există documente de proveniență.
Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) face o serie de recomandări crescătorilor de porci și consumatorilor pentru evitarea unor situații care pot pune în pericol sănătatea.
Astfel, pentru evitarea posibilelor toxiinfecții alimentare și evitarea posibilei infestări cu parazitul Trichinella Spiralis, ANSVSA recomandă populației să nu cumpere carne de porc, produse sau preparate obținute din aceasta, de la persoane neautorizate pentru această activitate, precum și din locuri sau spații neautorizate și nesupravegheate sanitar veterinar.
Unii crescători vând animalele evitând controlul veterinar
Instituția sfătuiește populația să achiziționeze carne proaspătă doar din unități autorizate, care, prin programul de control, garantează că aceasta provine din abatoare aprobate, unde este asigurată asistența sanitară veterinară permanentă.
ANSVSA atrage atenția că unii români continuă să cumpere carne proaspătă sau produse și preparate din carne de porc sau chiar porci vii, crescuți în gospodărie, pentru sacrificare, deși unii crescători aleg să vândă sau să sacrifice animalele, evitând controlul sănătății acestora de către medicii veterinari.
„Sacrificarea porcului și consumarea acestuia în familie, fără controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului și a salubrității cărnii obținute, poate avea consecințe grave. Dacă porcul este bolnav de trichineloză, cei care au consumat carnea infestată se vor îmbolnăvi și vor fi supuși unui tratament pentru o perioadă relativ lungă, existând posibilitatea apariției unor complicații și reacții adverse. Dacă porcul are o altă boală infecțioasă riscați ca vânzându-l sau oferind carne sau produse obținute de la acesta rudelor sau vecinilor, să le îmbolnăviți și acestora porcii din propriile gospodării”, se arată în comunicatul remis agenției MEDIAFAX.
Dacă porcul este bolnav, crescătorul va fi despăgubit de stat la valoarea de piață a animalului
ANSVSA recomandă crescătorilor să solicite vizita medicului veterinar înainte de sacrificarea porcului, întrucât acesta poate verifica starea de sănătate a animalului, poate da sfaturi utile privind probele ce trebuie luate la sacrificare și analizele ce trebuie făcute și poate asoma (ameți-n.r.) porcul înaintea sacrificării, pentru a scuti animalul de suferință și pentru a obține o carne de calitate și cu un gust mai bun.
„În situația în care medicul veterinar constată că porcul dumneavoastră este bolnav, nu riscați vânzarea, sacrificarea și consumul cărnii. Veți fi despăgubit de stat la valoarea de piață a animalului. Nu consumați carnea și nu o preparați, până nu obțineți de la medicul veterinar confirmarea că a fost examinată pentru Trichinella Spiralis, cu rezultat negativ. Recomandarea este valabilă și pentru carnea obținută de la porcii mistreți”, se arată în comunicat.
ANSVSA avertizează că este interzisă vânzarea porcilor vii, fără control sanitar veterinar, la „samsari” sau în alte locuri neaprobate sanitar veterinar, explicând că, dacă porcul este bolnav de trichineloză sau de o altă boală infecțioasă, prin vânzarea necontrolată pot fi îmbolnăviți oameni sau alte animale, faptă care se pedepsește conform legii.
0800 826 787, telefonul pentru nereguli
„Dacă cel care a cumpărat porcul este verificat pe drum de autorități și nu prezintă documentele sanitare veterinare necesare, cumpărătorul, dar și vânzătorul sunt pasibili de sancțiuni, iar animalele sunt confiscate și ucise fără a se oferi despăgubiri. Comercializarea porcilor vii din gospodăriile populației în târgurile și oboarele autorizate sanitar-veterinar ca și mișcarea porcilor de la exploatațiile nonprofesionale către abator este permisă cu respectarea anumitor condiții”, mai precizează ANSVSA.
Specialiștii atrag atenția că pentru ca porcii să poată fi duși la abator, este necesar certificatul de sănătate, formularul de mișcare și documentul privind informațiile pentru lanțul alimentar.
De asemenea, crescătorii care vor să vândă porci vii în târg, trebuie să verifice dacă acesta este autorizat sanitar veterinar și dacă este supravegheat de un medic veterinar.
„Este interzisă sacrificarea porcilor și comercializarea cărnii în târgurile de animale și în vecinătatea acestora!”, mai avertizează ANSVSA.
Instituția pune la dispoziția cetățenilor care doresc să sesizeze nereguli numărul gratuit 0800 826 787 care poate fi apelat din orice rețea de telefonie.