Reacții

Cum văd liderii politici suceveni demisia premierului Ponta și a întregului Guvern



Președintele PSD Suceava, Cătălin Nechifor
Președintele PSD Suceava, Cătălin Nechifor

Premierul României, Victor Ponta, a demisionat ieri din funcție, acesta anunțând că întreg Guvernul își depune mandatul. Anunțul lui Victor Ponta a fost făcut ieri dimineață, la scurt timp după ce președintele PSD, Liviu Dragnea, anunțase deja decizia pe care o luase premierul. „Constat supărarea legitimă din cadrul societății. Oamenii simt nevoia de mai mult. Ar fi o greșeală să ignor. Sunt gata să fac acest gest. Începând de azi îmi depun mandatul de prim-ministru. Supărarea, suferința legitimă nu trebuie să degenereze în jocuri de putere”, a spus Victor Ponta, citat de gândul.info.
În același timp, tot ieri, vicepremierul și liderul UNPR, Gabriel Oprea, declara că marți seara, în jurul orei 23:00, a discutat cu Victor Ponta, luând împreună decizia că cel mai bine este să asculte glasul străzii, dar și că cea mai bună și normală decizie este de depunerea mandatului de către Guvernul din care fac parte. Surse politice afirmă însă că Victor Ponta a demisionat la solicitarea actualului lider al PSD, Liviu Dragnea.
Demisia premierului a fost solicitată în timpul protestelor de marți seara din București, la care au participat peste 25.000 de persoane.
După anunțul făcut de Victor Ponta, liderul PSD, Liviu Dragnea, a anunțat că actuala coaliție are în continuare majoritate parlamentară, dar și că social-democrații își doresc să continue guvernarea. Potrivit unor surse politice, PSD ar putea să-l nominalizeze pentru funcția de premier pe Vasile Dîncu, unul dintre liderii grupului PSD din Cluj.
Trebuie spus că după demisia lui Victor Ponta și a Guvernului condus de acesta, președintele României are atribuții pentru desemnarea unui nou premier interimar, care va ocupa funcția până la formarea unui nou Executiv.
Potrivit gândul.info, în momentul de față există patru scenarii posibile cu privire la viitorul guvernării. Primul dintre acestea ar fi un Guvern PSD-UNPR-ALDE, caz în care social-democrații vor propune un nou premier. O altă variantă ar fi un Guvern propus de PNL, însă liberalii nu au în momentul de față majoritatea în Parlament, iar al treilea scenariu ar fi un Guvern tehnocrat, variantă susținută până în prezent doar de UNPR. Ultimul scenariu ar fi organizarea de alegeri anticipate, lucru cerut ieri și de liderii PNL. Potrivit prevederilor legale, la alegeri anticipate se poate ajunge în situația în care Guvernul propus de viitorul premier nu va trece de două ori în Parlamentul României. Dacă se ajunge în această situație, președintele României poate dizolva Parlamentul în termen de 60 de zile, declanșând astfel alegeri anticipate.
În ceea ce-l privește pe președintele României, Klaus Iohannis, acesta a anunțat ieri că vrea ca o primă rundă de consultări cu partidele politice din Parlament să aibă loc săptămâna aceasta. După aceste consultări președintele României va anunța numele premierului desemnat. Ieri seara, demisia lui Victor Ponta a ajuns la președintele României, fiind însoțită și de propunerea ca ministrul Apărării, Mircea Dușa, să ocupe funcția de premier interimar.
Demisia lui Victor Ponta a fost comentată și de liderii suceveni ai partidelor politice, iar dacă social-democrații consideră că acesta va rămâne în istorie ca cel mai bun premier, liberalii sunt de părere că demisia, deși tardivă, este un gest pentru intrarea în normalitate.
Nechifor: Istoria îl va consacra pe Victor Ponta ca cel mai bun prim-ministru
Președintele PSD Suceava, Cătălin Nechifor, a declarat ieri că gestul făcut de Victor Ponta, care și-a prezentat demisia din funcția de premier, va fi scris în cartea de istorie. Mai mult, Cătălin Nechifor a spus că istoria îl va consacra pe Victor Ponta ca cel mai bun prim-ministru al României de după 1989. „Demisia de onoare a demonstrat înălțimea funcției pe care a îndeplinit-o cu responsabilitate. Sper ca gestul său să fie bine înțeles și România să meargă mai departe pe drumul bun început în 7 mai 2012”, a spus Cătălin Nechifor.
Flutur: Demisia lui Victor Ponta este un pas spre normalitate. Pardău își dorește alegeri anticipate
În singurele declarații făcute ieri cu privire la demisia lui Victor Ponta, copreședintele PNL Suceava, senatorul Gheorghe Flutur, a declarat că din punctul său de vedere această decizie reprezintă un pas spre normalitate în România. Gheorghe Flutur a spus că Victor Ponta a demisionat destul de târziu și „vom vedea ce se întâmplă mai departe”.
În același timp, și copreședintele PNL Suceava, deputatul Dumitru Pardău, a spus că demisia lui Victor Ponta este una normală, iar personal este adeptul alegerilor anticipate. „Sunt pentru oricare dintre variante, inclusiv alegeri anticipate. Cred că ar trebui făcut un gest de genul acesta și să aibă loc alegeri. Acum ar trebui să fie luate decizii majore de către cei care sunt implicați în momentul de față în politică. Niște decizii trebuie luate, de asta și susțin organizarea alegerilor anticipate”, a spus Pardău, care a precizat că dacă se va ajunge la alegeri anticipate trebuie să se vadă exact dacă acestea nu ar urma să fie organizate în baza fostei legi, cu votul uninominal. „Corect ar fi să se renunțe la acest mod”, a spus copreședintele PNL Suceava. Dumitru Pardău a mai anunțat că, în perioada următoare, inclusiv el va lua o decizie cu privire la ce va face în viitor.
Tot ieri, și deputatul PNL de Suceava Sanda-Maria Ardeleanu a declarat într-o postare pe blogul personal intitulată „Scrisoare deschisă către tineri” că demisia lui Victor Ponta este tardivă. „Nici o demisie acum nu mai este de onoare, iar în fața catastrofei lăsată în urmă, ea devine derizorie și ridicolă”, a spus Ardeleanu, care a mai adăugat că „speranța este în tineri”.
Liderul ALDE Suceava, Constantin Galan, nu susține alegerile anticipate
Copreședintele ALDE Suceava, deputatul Constantin Galan, a anunțat că nu susține varianta alegerilor anticipate, considerând că organizarea acestora ar însemna o cheltuială în plus pentru români, dar și că „nu ar fi momentul potrivit”. „Deciziile care vor fi luate vor fi respectate. Pentru că știu că minoritatea se supune majorității. Dar până la urmă cred că se va găsi o altă formulă, iar cel care va fi propus premier va avea majoritatea necesară”, a declarat Galan, care a spus că nu este exclus ca pentru funcția de premier să fie propus un tehnocrat. El a adăugat că ALDE susține păstrarea actualei coaliții de guvernământ.


Copreședintele PNL Suceava, senatorul Gheorghe Flutur
Copreședintele PNL Suceava, senatorul Gheorghe Flutur
Copreședintele PNL Suceava, deputatul Dumitru Pardău
Copreședintele PNL Suceava, deputatul Dumitru Pardău
Copreședintele ALDE Suceava, deputatul Constantin Galan
Copreședintele ALDE Suceava, deputatul Constantin Galan
Președintele PSD Suceava, Cătălin Nechifor
Președintele PSD Suceava, Cătălin Nechifor


Recomandări

Demersul lui Gheorghe Șoldan și al celor 92 de primari din județ către premierul Bolojan a fost ascultat de Guvern. Proiectele pe „Anghel Saligny” vor continua

Președintele CJ Suceava și 92 de primari suceveni, din PSD, PNL și USR, au transmis o scrisoare deschisă premierului și Guvernului

Liderii IMM-urilor din Suceava critică dur politica fiscală a Guvernului: „IMM-urile au devenit bancomatul statului!”

Conducerea Patronatelor IMM-urilor din județul Suceava a criticat dur noile măsuri de austeritate
Conducerea Patronatelor IMM-urilor din județul Suceava a criticat dur noile măsuri de austeritate

Liderii IMM-urilor din Suceava critică dur politica fiscală a Guvernului: „IMM-urile au devenit bancomatul statului!”

Conducerea Patronatelor IMM-urilor din județul Suceava a criticat dur noile măsuri de austeritate
Conducerea Patronatelor IMM-urilor din județul Suceava a criticat dur noile măsuri de austeritate