A VII-a ediție a campaniei „Oprește cancerul de col uterin!”, organizată de Televiziunea Intermedia, în parteneriat cu organizația SEVA, s-a concentrat pe măsurile de prevenire a apariției acestei boli și îndeosebi pe vaccinarea împotriva virusului Human Papiloma Virus (HPV). Moderatoarele evenimentului, jurnalista Adriana Dascălu Bulină și Angela Zarojanu, și reputați medici suceveni au explicat publicului, format în principal din femei, dar și dintr-un număr mare de adolescenți, despre legătura dintre HPV și diferite tipuri de cancere și cum vaccinul anti-HPV administrat fetițelor de 11-14 ani le protejează ulterior de această temută boală.
Printre medicii care au participat la acțiune au fost Laura Coca, Cristian Irimie, Dan Dumitrache, Doina Ganea Motan, Maria Bucșineanu, Aurelia Dobromir, Liliana Grădinariu, Alexandrina Pascal, Sorin Hîncu, Victorina Macovei, Marina Duțuc, Irina Badrajan, Cătălina Zorescu, Cornelia Hîncu.
În expunerile lor au arătat că din păcate țara noastră ocupă un loc fruntaș la numărul de cazuri de cancer de col uterin, cu o incidență de trei ori mai mare față de media europeană, asta în condițiile în care acest cancer poate fi prevenit și tratat.
Medicul ginecolog Cristian Irimie și-a exprimat satisfacția că Ministerul Sănătății a reluat vaccinarea anti-HPV, chiar dacă a fost nevoie să treacă 12 ani pentru ca autoritățile și populația din România să se convingă de necesitatea vaccinării, fie și cu acordul părinților, catalogat de medic drept „o tâmpenie”.
Dr. Maria Bucșineanu, de la cabinetul de Planificare familială, a prezentat modul în care se face contaminarea cu HPV, subliniind că acesta nu se transmite doar pe cale sexuală, ci și prin atingerea tegumentelor sau a obiectelor contaminate. „Nu infecția în sine cu HPV este periculoasă, ci persistența ei”, a precizat medicul, arătând că o infecție care persistă de ani este deja periculoasă. De asemenea, important de știut este că infecția cu HPV nu are simptome și nici tratament, iar de la momentul infecției până la apariția primelor modificări precanceroase pot să treacă 8-10 ani. Este unul dintre motivele pentru care vaccinarea este recomandată înaintea începerii vieții sexuale. Un alt motiv este că adolescentele sunt cele mai infectate cu HPV, dar de asemenea și reacția la vaccin este cea mai bună tot înainte de debutul vieții sexuale. Un alt factor important este că fumatul favorizează persistența virusului în organism.
Potrivit studiilor, opt din zece persoane active sexual vor fi infectate cu cel puțin o tulpină a virusului, pe parcursul vieții, însă, solicitând vaccinarea, fetele pot fi protejate înainte de expunerea la virus.
Aproape 5.400 de lei din donații și bilete de tombolă, pentru o pacientă cu cancer de col uterin
Medicul de familie Irina Badrajan a accentuat un fenomen care a luat amploare în ultimii ani, și anume rezistența pacientului la opinia specialistului în probleme medicale, ceea ce a făcut, de altfel, ca și prima campanie de vaccinare anti-HPV să se soldeze cu eșec. Campaniile antivaccinare au găsit din ce în ce mai mulți susținători în rândul publicului, dispus să accepte fără rezerve opinii nesusținute de studii și cercetare medicală.
În acest context, argumentele specialiștilor vin din statele care au făcut o politică națională din prevenirea apariției cancerului de col uterin. Dr. Laura Coca a arătat că țări precum Australia și Anglia, în care se vaccinează anti-HPV din anul 2007, respectiv din 2008, atât fetițele, cât și băieții, au redus foarte mult incidența bolii, cu prognoză de eradicare în anul 2035 în Australia și 2058 în Anglia. Până la vârsta de 15 ani, sunt suficiente două doze de vaccin, iar după 16 ani se merge pe trei administrări.
Deși vaccinarea se practică de peste 10 ani, numărul de persoane care știu despre asta este destul de mic. Întrebați dacă au fost informați de părinți sau de profesori despre vaccinarea anti-HPV, toți adolescenții din sală – câteva zeci – au răspuns că nu, că este pentru prima dată când află despre HPV și vaccinare.
Situația este îngrijorătoare, mai ales că, după cum a precizat dr. Aurora Dobromir, vârsta de debut a vieții sexuale a scăzut foarte mult, iar existența partenerilor multipli, în cazul adolescenților, este frecvent întâlnită.
Având în vedere situația de fapt, acțiuni de genul campaniei derulate de colegii de la Intermedia TV își demonstrează utilitatea, fiind „un model de succes prin care mass-media se implică în viața cetății”, după cum a spus dr. Dan Dumitrache. De altfel, atât medicii, cât și pacienții și toți cei prezenți la eveniment au evidențiat importanța acestor manifestări de informare pe teme majore de sănătate publică.
La fel ca și la edițiile precedente, și în acest an campania a avut o componentă umanitară. Din donații, vânzare de obiecte donate de susținători și din bilete de tombolă s-au strâns 5.200 de lei, la care s-au adăugat încă 180 de lei din realizarea de portrete, de către artistul Sorin Ursan Delaclit. Banii au fost donați unei femei care suferă de cancer de col uterin, Mihaela Mihai.
Informare și prevenție
Cum și de ce îți protejează copilul de cancer vaccinul anti-HPV
