Recomandări medici

Cum și ce mâncăm de Paște



Dr. Badrajan avertizează că festinul de Paște poate avea repercusiuni grave în special asupra celor care au ținut post îndelungat
Dr. Badrajan avertizează că festinul de Paște poate avea repercusiuni grave în special asupra celor care au ținut post îndelungat

Medicii avertizează că excesul de mâncare și băuturi alcoolice din această perioadă îi poate costa destul de scump pe imprudenți, riscurile fiind reprezentate de acutizarea afecțiunilor preexistente sau apariția altora noi. Festinul de Paște ar putea avea repercusiuni grave în special asupra celor care au ținut post îndelungat, spune dr. Irina Badrajan, adăugând că alimentația nerațională și consumul exagerat de alcool pot determina internarea în spital și chiar decesul.
„Sărbătorile pascale sunt un prilej de a fi împreună cu familia în jurul unei mese încărcate cu bucate tradiționale precum ouă roșii, cozonac, pască, miel, maioneze, prăjituri și multe altele, toate foarte bune, dar în același timp și foarte grele pentru digestie, mai ales în cazul persoanelor ce suferă de afecțiuni digestive. Această bogăție alimentară survine după un post de șapte săptămâni în care s-au consumat alimente ușoare, nu prea s-a băut alcool, iar mesele au fost cu cantități mici de mâncare”, explică medicul.
Ficatul, cel mai afectat de abuzurile alimentare și bahice
Dr. Irina Badrajan arată că supraîncărcarea digestiei cu alimente foarte consistente, la care se adaugă o cantitate mai mare de alcool, precum și prânzurile repetate prin vizitele care se fac în această perioadă, pun în pericol atât aparatul digestiv, cât și sistemul nervos. Cel mai afectat va fi ficatul, supus unei activități exagerate și obligat să secrete cantități mari de bilă. Ca urmare, persoanele cu suferințe biliare, precum și cele care au vezicula biliară scoasă sunt și cele care aglomerează Urgența spitalelor și sălile de așteptare ale medicilor de familie.
Nici persoanele cu alte boli digestive cum ar fi ulcerul duodenal, colita, colonul iritabil, pancreatita cronică sau hepatita cronică nu sunt scutite de necazuri. O altă urgență de temut este pancreatita acută, ca urmare a consumului exagerat de grăsimi combinate cu alcool, afecțiune care se poate solda cu deces.
Toxiinfecțiile, un real pericol dacă mâncarea nu se păstrează în condiții optime
În această perioadă, un risc de care trebuie ținut cont îl reprezintă și toxiinfecțiile alimentare. „De obicei, pregătirile și prepararea mâncării încep cu câteva zile înainte de Paște, pentru ca apoi alimentele să fie păstrate multă vreme și nu întotdeauna în condiții termice corespunzătoare. Astfel, ele devin sursă de toxiinfecții alimentare, uneori de o gravitate deosebită”, adaugă medicul.
Dr. Irina Badrajan atrage atenția că și vremea capricioasă, cu oscilații termice mari, poate reprezenta un pericol, mai ales dacă nu se adoptă o vestimentație adecvată, rezultatul fiind o creștere a numărului de afecțiuni respiratorii în rândul populației.
„Copiii sunt neglijați, având în vedere numărul mare de activități din această perioadă. Nesupravegherea alimentației lor duce la afecțiuni digestive grave, precum și la intoxicații accidentale cu alcool”, completează medicul.
Bolnavii cronici, atenționați să nu uite să-și ia medicamentele
Dr. Irina Badrajan precizează că toate aceste probleme de sănătate ar putea fi ușor evitate dacă se iau câteva măsuri de prevedere.
Prima recomandare constă în acordarea unei atenții sporite atenție la procurarea alimentelor specifice Paștelui, care trebuie achiziționate doar din surse autorizate. Sucevenii sunt sfătuiți să păstreze mâncarea în condiții de frigider, să mănânce și să bea cu măsură și să nu facă abuz de ouă, grăsimi și alcool.
În același timp, bolnavii cronici sunt atenționați să nu uite să-și ia medicația: „Se face des greșeala de a se întrerupe medicația voit sau din neglijență. Veți fi expuși la accidente acute de câteva ori mai mult”.
Totodată, medicul recomandă să se țină contde restricțiile și intoleranțele fiecărui organism în parte și să nu se adopte modul de gândire greșit „doar n-o să mi se întâmple tocmai acum sau tocmai mie”.
„Consumați cât mai multe legume și fructe în această perioadă, lichide sub formă de ceaiuri, compoturi, limonade, sucuri, cu dublu scop, acela de a ușura digestia și de a aduce un aport de vitamine de care organismul a fost lipsit în perioada de iarnă care abia a trecut. Supravegheați copiii și alimentația lor”, sunt ultimele sfaturi date dr. Irina Badrajan.



Recomandări

Simpozionul Național de Studii Canonice „Tradiție și actualitate: Studiul Sfintelor Canoane în Ortodoxia românească în cei 100 de ani de Patriarhat (1925-2025)”

Simpozionul Național de Studii Canonice „Tradiție și actualitate: Studiul Sfintelor Canoane în Ortodoxia românească în cei 100 de ani de Patriarhat (1925-2025)”
Simpozionul Național de Studii Canonice „Tradiție și actualitate: Studiul Sfintelor Canoane în Ortodoxia românească în cei 100 de ani de Patriarhat (1925-2025)”

Niculae Stanarache, „băiatul fără degete la mâini, necăjit”, are nevoie în continuare de atenția și ajutorul comunității

Niculae Stanarache, „băiatul fără degete la mâini, necăjit”, are nevoie în continuare de atenția și ajutorul comunității
Niculae Stanarache, „băiatul fără degete la mâini, necăjit”, are nevoie în continuare de atenția și ajutorul comunității

Prof. Isabel Vintilă face parte din grupul de lucru care pregătește noile programe școlare la Limba și literatura română pentru liceu

Prof. Isabel Vintilă face parte din grupul de lucru care pregătește noile programe școlare la Limba și literatura română pentru liceu
Prof. Isabel Vintilă face parte din grupul de lucru care pregătește noile programe școlare la Limba și literatura română pentru liceu