Ingredientele alergene din produsele alimentare trebuie trecute obligatoriu pe etichete, în cazul produselor din magazine, și în meniuri, la restaurante, din 13 decembrie, iar din 2016 consumatorii trebuie informați, în același mod, și despre valoarea nutritivă a alimentelor, inforemază Mediafax.Noile reglementări sunt prevăzute în Regulamentul UE 1169/2011, prin care se urmărește o mai bună informare a consumatorilor, pentru protejarea sănătății și intereselor acestora.Președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Marius Dunca, a declarat, pentru MEDIAFAX, că cei care nu respectă noile prevederi pot primi amenzile sunt între 1.000 și 10.000 de lei pentru etichetare incorectă și între 5.000 și 50.000 de lei pentru practici comerciale incorecte, dacă se constată că informațiile respective au fost ascunse în mod intenționat. În cea de-a doua ipoteză, va fi aplicată și măsura opririi temporare de la comercializare a produselor, până se face o etichetare corespunzătoare.Regulamentul nr.1169/2011 prevede obligativitatea etichetării ingredientelor cu efecte alergene în cazul produselor oferite consumatorilor sub formă ambalată, vândute în vrac sau servite în restaurante. Componentele alergene din produse trebuie să fie înscrise în listă astfel încât să se evidențieze de restul ingredientelor.