Ceaiul de măceșe constituie o armă în combaterea și prevenirea răcelilor tocmai prin conținutul său bogat în vitamina C naturală, care întărește imunitatea organismului, ajutându-l să reziste la boli. Gustul acestui ceai nu este agreat de oricine dar poate fi îmbunătățit prin adaos de scorțișoară, care îi întărește calitățile de luptător cu răceala.
În plus, măceșele au însușirea de a mări secreția biliară, fiind indicate în afecțiuni ale ficatului. Ceaiul de măceșe atenuează unele suferințe ale stomacului și rinichilor, precum și unele stări de inflamație intestinală. Datorită vitaminei P, preparatele din măceșe mențin permeabilitatea și fragilitatea vaselor capilare, normalizând circulația sângelui.
Ceaiul de măceșe poate fi pregătit din 5-10 fructe întregi, proaspete sau uscate, sau din 1-2 lingurițe de fructe uscate fără semințe (coji roșii) la o cană cu apă clocotită (250 ml). Se poate utiliza și ca decoct dar nu se fierbe mai mult de 3 minute, pentru a nu-și pierde vitaminele, iar îndulcirea este bine să fie făcută cu miere de albine, de preferință polifloră.
În cazuri de guturai, gripa, bronșită și pneumonie, măceșele se pot consuma și sub formă de pulbere din pulpă uscată și măcinată – câte 1 linguriță de 3 ori pe zi. Pulberea se ține un sfert de ora sub limbă, după care se înghite cu apă.
Contra hepatitei virale, sechelelor post-hepatice, cirozelor, dischineziei biliare și infecțiilor intestinale, în terapie se folosește și un extract apos de măceșe, preparat astfel: 2 linguri de pulbere de măceșe se lasă la macerat într-o cană cu apă, de seara până dimineața, când se filtrează, iar maceratul se pune separat; pulberea rămasă se fierbe într-o cană cu apă timp de 3-5 minute, după care se dă la răcit; apoi se combină cele două extracte. Înainte cu un sfert de oră de fiecare masă, se bea câte un pahar din acest preparat. Tratamentul durează minimum 6 luni, iar după o pauza se poate relua.
Cel mai bun tonic în perioadele când se depune efort fizic mare, având ca efect stimularea activității cardiace, activarea circulației sângelui (inclusiv cea periferică), creșterea rezistenței la frig și întărirea sistemului imunitar, este un macerat din măceșe obținut astfel: 3 linguri de pulbere de măceșe se pune de seara până dimineața la macerat în jumătate de litru de apă, iar dimineața se adaugă miere lichidă, după gust și se pune preparatul nefiltrat într-o sticlă. Acest preparat se bea în loc de apă pe parcursul unei zile.
Pentru preparatele din măceșe, se vor folosi numai vase smălțuite, deoarece metalele descompun vitamina C.


