Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) recomandă populației ca, pentru a evita toxiinfecțiile alimentare în perioadele caniculare, să acorde o mai mare atenție modului în care păstrează sau prepară alimentele și locurilor de unde le cumpără.
„În sezonul cald crește riscul alterării alimentelor și, implicit, al apariției de toxiinfecții alimentare și, de aceea, este bine ca cetățenii să respecte câteva măsuri simple, dar foarte eficiente. În acest sens, oamenii trebuie să acorde o mai mare atenție modului în care păstrează sau prepară alimentele și a locurilor de unde acestea sunt cumpărate”, arată un comunicat al instituției, remis, ieri, agenției MEDIAFAX.
Astfel, produsele alimentare trebuie cumpărate numai din locuri sau spații înregistrate sau autorizate sanitar veterinar, pentru a avea garanția unor produse sigure, care sunt controlate și depozitate în condiții corespunzătoare de temperatură și igienă.
Odată cumpărate, produsele de origine animală trebuie să fie păstrate în frigider. Alimentele care urmează a fi depozitate în frigider vor fi ambalate separat și păstrate la temperaturile indicate pe ambalaj. În plus, alimentele gătite trebuie păstrate în recipiente acoperite.
Produsele care au fost decongelate nu se recongelează pentru fi preparate sau consumate ulterior.
Alimentele alterate vor fi aruncate întrucât reprezintă o sursă de contaminare pentru celelalte produse din frigider.
Totodată, fructele și legumele vor fi bine spălate înainte de a fi puse în frigider și înainte de a fi consumate.
De asemenea, fiecare direcție sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor se va asigura că, la nivelul fiecărui județ și al municipiului București, agenții economici vor respecta: evitarea expunerii la vânzare a produselor de origine animală în locuri și spații care nu asigură temperaturi adecvate și condiții de igienă corespunzătoare, verificarea condițiilor de manipulare, depozitare și transport ale produselor de origine animală, confiscarea, denaturarea și distrugerea produselor de origine animală alterate sau depreciate pe timpul transportului, distribuției, depozitării sau comercializării, interzicerea transportului produselor alimentare, în cazul neasigurării temperaturilor adecvate pentru menținerea lanțului frigorific, și interzicerea comercializării și punerii în consum a cărnurilor care nu au fost inspectate, ștampilate și certificate sanitar veterinar.