Cum se mărește nivelul de colesterol bun



Țineți la distanță grăsimile nocive din farfurie! FOTO: ALAMY
Țineți la distanță grăsimile nocive din farfurie! FOTO: ALAMY

Colesterolul rău este un factor de risc cardiovascular, colesterolul bun este protector. Iată câteva reguli simple pentru a ține la distanță grăsimile nocive din farfurie.
Hipercolesterolemia este un factor de risc major pentru maladiile cardiovasculare. Colesterolul în exces se depune pe artere și formează plăci, care în momentul în care ajung la inimă sau la arterele periferice favorizează obstrucția, provocând producerea infarctului și a arteritei. Colesterolul rău este cel care se depune astfel. Colesterolul bun, în schimb, protejează sănătatea.
Identificarea colesterolului bun și a celui rău.
O simplă analiză de sânge permite analizarea nivelului de colesterol total, a celui bun și a celui rău.
– Colesterolul bun, HDL, este cel care ajunge la ficat pentru a fi eliminat.
– Colesterolul rău, LDL, se depune pe artere, dacă nivelul este prea crescut.
– Colesterolul total reprezintă suma celor două.
Cifre de reținut:
– Colesterol total : sub 2,2 g/l
– LDL : între 1,3 g/l și 1,6 g/l, în funcție de alți factori de risc cardiovasculari
– HDL : între 0,4 g/l și 0,7 g/l.
Raportul între colesterolul total și HDL este un bun indicator de risc cardiovascular. El trebuie să fie mai mic de 4,4 g/l. Acest raport va fi cu atât mai bun cu cât colesterolul bun este mai ridicat.
Recomandări dietetice.
Obiectivul final este de a consuma mai mulți acizi grași polinesaturați din familia Omega 3, care se găsesc în ulei de rapiță, de nuci și de soia. Două linguri pe zi sunt suficiente. Se poate alterna cu ulei de măsline, bogat în acizi grași mononesaturați.
Peștele gras reprezintă o sursă bună de Omega 3: două porții pe săptămână constituie o cantitate adecvată. Se recomandă macrou, somon, hering, ton, sardine.
Reguli pentru scăderea colesterolului rău:
– Se utilizează grăsimile vegetale (uleiuri) pentru gătit sau asezonat.
– Se limitează consumul de grăsimi animale, precum laptele integral, lactatele din lapte integral, ouăle, carnea grasă și mezelurile.
– Se consumă alimente bogate în fibre alimentare la fiecare masă: cereale integrale, legume, fructe
Sportul este eficace.
Practicarea regulată a unui sport intervine în parametrii metabolici: glicemie, secreția insulinei, nivelul de colesterol etc. Sportul poate mări nivelul de colesterol bun.