Cum se apără corpul nostru de efectele nocive ale toxinelor din cafea și ceai



Un compus prezent în saliva umană, împreună cu anumite proteine din sânge și mușchi, apără organismul uman de efectele toxinelor puternice prezente în ceai, cafea și „fumul lichid”, o aromă sintetică folosită la prepararea afumăturilor.
Aceste substanțe, dintr-o clasă numită PLP (pyrogallol-like polyphenols), pot deteriora materialul genetic, rupând lanțurile de ADN, au arătat anul trecut cercetătorii de la Kimmel Cancer Center, din cadrul Universității Johns Hopkins, SUA. Impactul lor era atât de puternic, încât cercetători au tras concluzia că există un mecanism de protecție prin care organismul uman se apără de aceste efecte nocive și care ne permite să consumăm asemenea alimente și aditivi alimentari fără a suferi tulburări grave.
Anul acesta, într-un nou studiu, publicat în Food and Chemical Toxicology, aceiași cercetători au studiat mecanismele prin care corpul uman se apără de aceste efecte ale PLP.
Specialiștii au descoperit că apărarea organismului de aceste toxine se realizează cu ajutorul mai multor compuși:
– enzimă din salivă, numită alfa-amilază
– proteină din sânge, numită albumină
– proteină musculară, mioglobina
Toate protejează ADN-ul de vătămările induse de ceai, cafea și PLP izolați.
Cercetătorii au evaluat gradul de deteriorare a ADN pe baza nivelului înalt de activitate a unei gene numite p53, implicată în repararea ADN-ului afectat.
Și unele medicamente utilizate în chimioterapia cancerului deteriorează ADN-ul celular, dar mecanismele naturale ale organismului uman nu protejează și împotriva efectelor nocive ale acestor medicamente, ceea ce sugerează că apărarea împotriva PLP a evoluat de-a lungul timpului, ca răspuns la efectele toxice ale unor plante care fac parte de multă vreme din alimentația oamenilor.
Surprinzător e faptul că, după o perioadă de expunere la aceste toxine, celulele par să nu mai aibă nevoie de acest mecanism de protecție, ci să-și dezvolte un sistem propriu de rezistență la toxine, chiar în absența amilazei salivare, a mioglobinei sau a albuminei.
Sursa: Science Daily



Recomandări

Președinții Curților de Apel din România reclamă dezinformarea privind vârsta și condițiile de pensionare ale judecătorilor

Președinții Curților de Apel din România reclamă dezinformarea privind vârsta și condițiile de pensionare ale judecătorilor
Președinții Curților de Apel din România reclamă dezinformarea privind vârsta și condițiile de pensionare ale judecătorilor

Leonardo Badea, Prim-viceguvernator BNR: O abordare diferită a creșterii economice în România: dincolo de ritm contează evitarea dezechilibrelor și a capcanei venitului mediu

Leonardo Badea, Prim-viceguvernator BNR: O abordare diferită a creșterii economice în România: dincolo de ritm contează evitarea dezechilibrelor și a capcanei venitului mediu
Leonardo Badea, Prim-viceguvernator BNR: O abordare diferită a creșterii economice în România: dincolo de ritm contează evitarea dezechilibrelor și a capcanei venitului mediu