Cum să ne hrănim corect în Postul Crăciunului



Cum să ne hrănim corect în Postul Crăciunului
Cum să ne hrănim corect în Postul Crăciunului

Credincioșii ortodocși au intrat în postul Crăciunului, perioadă destul de solicitantă pentru iubitorii artei culinare. Totuși, hrana rămîne pentru noi toți sursa de energie prin care organismul face față nevoilor vitale.
De aceea, chiar și în această perioadă trebuie să ținem cu toții cont de legătura dintre diversele principii alimentare și menținerea sănătății. Interrelația trebuie să existe nu numai între clasele mari de principii nutritive (proteine, glucide, vitamine, săruri minerale), ci și între elementele din cadrul aceleiași clase. Astfel, postul este caracterizat prin lipsa produselor de origine animală. De aceea, este foarte important ca proteinele vegetale din alimentația dumneavoastră să fie în cantitate cît mai mare, știind că ele dețin un rol important în sinteza celulară și apărarea antiinfecțioasă. Alimentele bogate în proteine vegetale sînt: soia și preparatele cu soia, pîinea de secară, fulgii de ovăz, mazărea, fasolea boabe, lintea, arahidele, măslinele, nucile, smochinele, caisele uscate, strugurii, stafidele, ciupercile, conopida și usturoiul. Acestea nu trebuie să lipsească din alimentația zilnică.
Lipidele vegetale pot fi asigurate din ulei de floarea soarelui, ulei de măsline, margarină vegetală și fructe oleaginoase.
Glucidele sînt absolut necesare pentru rolul lor în furnizarea energiei, dar și pentru metabolizarea lipidelor și proteinelor. Este bine să dați prioritate glucidelor naturale provenite din fructe proaspete, legume sub formă de salate sau gătite la abur, cereale și mai puțin dulciurilor și produselor rafinate care au o serie de neajunsuri pentru organism.
În lipsa vitaminelor liposolubile aduse de alimentele de origine animală, este important să suplimentați vitaminele A, D, E prin apelarea la preparate farmaceutice, dar și să mîncați fructe care conțin cantități mici din aceste vitamine, cum ar fi caisele uscate și grapefruitul.
Vitaminele hidrosolubile din grupul B se află în toate legumele verzi, astfel încît avem cale liberă pentru salate. Vitamina C predomină în fructe precum măceșele, portocalele, lămîile, mandarinele și coacăzele și în legume precum ardeiul gras roșu, ceapa verde sau varza de Bruxelles. Pentru că în acest sezon acestea nu sînt întotdeauna disponibile în piețe, se poate face suplimentarea cu vitamina C din farmacii, fiind cunoscut rolul ei în apărarea împotriva gripei ce ne dă atît de furcă în această perioadă.
O hidratare corespunzătoare poate fi asigurată prin consumul a aproximativ 2 litri de lichide pe zi, sub formă de apă plată sau gazoasă, ceaiuri de plante sau fructe, sucuri naturale de fructe sau legume și are o contribuție importantă la sănătatea noastră.
Este bine de menționat că dieta trebuie adaptată la vîrsta, sexul și tipul de activitate desfășurată de persoanele ce și-au propus să țină Postul Crăciunului.
Atenție la persoanele supraponderale! Alimentația bogată în glucide este în general bogată și în calorii, astfel încît acestea pot conduce către obezitate, în cazul în care efortul fizic este limitat. Obezitatea favorizează bolile cardiovasculare și diabetul, de aceea este important să alegem alimente care conțin proteine și să evităm alimentele bogate în glucide.
În așteptarea Crăciunului, este indicat să profităm de dezlegările la pește și să consumăm cît mai mult peste proaspăt gătit la cuptor sau rasol, evitîndu-l însă dacă este prăjit. (Ne învață Dr. Adriana Dumitrescu, medic primar – diabet, nutriție și boli metabolice, Centrul medical “Sănătatea Ta”) www.kinecto.ro