Cum previi toxiinfecțiile alimentare



Toxiinfecțiile alimentare sunt afecțiuni determinate de alimente contaminate de o bacterie, virus sau parazit. Majoritatea persoanelor se îmbolnăvesc consumând alimente contaminate care nu au fost suficient preparate termic (carne, pește, fructe de mare, ouă, lactate) sau nu au fost refrigerate la temperatura potrivită ori nu au fost spălate bine.
Prevenție și tratament
Prin simpla respectare a unor măsuri de igienă și a unor recomandări în privința preparării alimentelor de origine animală care au un risc mai mare de a fi contaminate, boala poate fi prevenită.
Spală-te pe mâini înainte de a mânca/prepara ceva de mâncare.
Spală bine fructele și legumele înainte de a le consuma.
Păstrează carnea crudă/peștele crud separat de alte alimente deoarece carnea/peștele pot fi infectate ușor cu diverși germeni și pot contamina celelalte alimente.
Nu consuma lapte crud nepasteurizat.
Prepară termic fructele de mare, precum și alimentele de origine animală până la o temperatură sigură – carnea de vită și porc minim 710C, carnea de pui minim 770C, ouăle până când gălbenușul este tare.
Nu lăsa mâncare gătită la temperatura camerei mai mult de două ore.
În cazul în care ai făcut o toxiinfecție alimentară, evită contactul cu membrii familiei sau cu alte persoane pe perioada bolii.
Alimentele care pot duce la toxiinfecție sunt cele care se alterează repede: laptele și derivatele lui (brânză, smântână, iaurt, frișcă, creme și înghețată), preparatele din carne, ouăle (consumate ca atare ori sub formă de maioneză).
Sursa: antenasatelor.ro



Recomandări