Unul din cercetătorii proprietăților curative ale legumelor a fost Jean Valnet. Iată cîteva dintre cercetările lui asupra proprietăților curative ale legumelor și fructelor.
–
Sucuri de legume
Suc de morcovi
Anemii, ulcere gastrice și duodenale, colite, enterite, diarei sau dimpotrivă constipație, afecțiuni hepatobiliare, intoxicații, dermatoze – iată cîteva din multiplele indicații ale acestui suc care ar trebui folosit zilnic. Conține fier, calciu, fosfor, magneziu, necesare elementelor sanguine și țesuturilor organice în genere, vitamine multiple, mai ales provitamina A, pectine. Toți bătrînii vor avea de pe urma lui un neasemuit folos, ca și cei între cele două vîrste, adulții care, prin utilizarea lui, își vor întîrzia îmbătrînirea. Sucul de morcovi este fad. Vom putea să-l facem mai plăcut cu suc de țelină, de roșii, de pătrunjel sau de lămîie sau chiar cu întreg acest ansamblu care ne va furniza unul dintre cocteilurile de sănătate cele mai active.
Suc de țelină
Vom prefera din frunze de țelină, dar și țelina – rădăcina are proprietăți asemănătoare. Drenor hepatic și renal, tonic al sistemului nervos și al suprarenalelor, depurativ, antireumatismal și antigutos, înzestrat cu proprietăți antiseptice are, cum se vede, numeroase indicații. Se va folosi pur sau amestecat cu cel de morcovi, de lămîie sau în alte combinații.
Suc de castravete
Dizolvant al acidului uric, depurativ, dezintoxicant, sucul de castravete – fad sau, pentru unii, chiar grețos – va fi amestecat cu altele (morcov, struguri, măr, țelină).
Acțiunea lui locală antiriduri este folosită în cosmetică.
Suc de spanac
Regenerator sanguin prin clorofila sa și prin fierul pe care îl conține, remineralizant, se întrebuințează cu folos în cazurile de anemie, de convalescență, oboseli fizice și intelectuale, la copii și la persoanele în vîrstă. Îl adăugăm unor amestecuri diverse.
Asociațiile: spanac-morcovi, spanac-morcovi-țelină, spanac-creson, în cantități egale, posedă mari virtuți.
Suc de mărar
Va fi adăugat la alte sucuri pentru proprietățile sale diuretice, antireumatismale, vermifuge, galactogege (pentru sporirea secreției de lapte).
Suc de roșii
Folosirea lui a devenit curentă, iar asocierea cu cel de țelină este de acum clasică. Se vor folosi roșii bine coapte. Numeroasele lui proprietăți îl recomandă demineralizaților, ca și pletoricilor, reumaticilor, intoxicaților, arterioscleroticilor, tuturor celor care doresc să preîntîmpine îmbătrînirea precoce. După anotimp, se vor adăuga cu folos legumelor destinate să devină sucuri, fasole verde, frunze de morcov sau de ridichi sau de ghizdei (spanacul săracului). Virtuțile depurative ale cîtorva frunze de filimică, proprietățile tonice și antianemice ale tinerelor lăstare de urzică înțepătoare nu vor trebui nici ele uitate. Gustul neplăcut, ba chiar respingător, al unora dintre sucurile acestea va fi atenuat prin adăugarea de sucuri diverse de fructe. Fiecare își va alcătui cocteilul potrivit cu gusturile sale. Amărăciunea care, cu toate acestea, se va simți uneori este compensată de imensele avantaje pe care le aduce folosirea cu regularitate a diverselor sucuri de legume.
– Sucuri de fructe
Suc de caise
Bogăția acestui fruct in vitamine și săruri minerale ne face să înțelegem interesul pentru consumul de suc în cazurile de astenii fizice și psihice, de anemie și în convalescențe.
Suc de ananas
Fruct bogat deopotrivă în vitamine, oligoelemente și săruri minerale, ananasul conține, în plus, un ferment digestiv foarte puternic. Sucul lui este indicat în cazurile de insuficiențe digestive, de creștere, în convalescențe. Diuretic, și cu proprietăți detoxifiante.
Suc de coacăze negre
Celor care îl preferă sucul le va aduce servicii prin proprietățile sale antireumatismale, antiartritice, antigutoase și datorită acțiunii lui stimulante hepatice.
Suc de cireșe
Este remineralizant, depurativ, antireumatismal și indicat arterioscleroticilor, pletoricilor, gutoșilor, artriticilor. Energetic, este deopotrivă un factor de prevenire a îmbătrînirii prin acțiunea lui regeneratoare și eliminatoare a deșeurilor și a toxinelor.
Artriticii, obezii, constipații vor lua, cu folos, sucul rezultat dintr-un kg de fructe pe zi.



