Cei patru tineri din Neamț care au fost puși sub acuzare de procurorii DIICOT Suceava pentru infracțiunile de fals informatic și fraudă informatică, după ce au creat conturi fictive pe Facebook pe numele unor vedete și au demarat false campanii umanitare, de strângere de fonduri, se foloseau de emisiunile de la televizor pentru a înșela cât mai mulți oameni. Ancheta procurorilor scoate la iveală cum tinerii colectau pe Facebook bani pentru cazuri sociale care apăreau la TV și care deja stârniseră multe emoții, având astfel terenul propice pentru a sensibiliza oamenii.
Trei frați orfani care au îmbinat rețeta caz social apărut la TV și vedetă care se implică
Rețeta caz social apărut la TV, respectiv vedetă care se implică și solicită fonduri, s-a dovedit foarte eficientă: până acum au fost identificate 273 de victime, care le-au trimis tinerilor aproape 35.000 de dolari, însă identificarea păgubiților este încă în curs. Câteva zeci de victime sunt din Suceava.
Iulian Vlad Lăcătuș, în vârstă de 22 de ani, Alexandru Ovidiu Lăcătuș, de 23 de ani, și Constantin Cătălin Negru, în vârstă de 23 de ani, au fost arestați preventiv de judecători, miercuri, la propunerea DIICOT, în acest dosar, în timp ce Valentin Lăcătuș, în vârstă de 18 ani, frate cu primii doi, a fost lăsat în libertate, sub măsura controlului judiciar.
Procurorii au dezvăluit că cei trei frați sunt orfani, crescuți în orfelinate sau de asistenți maternali, și și-au recunoscut faptele, dând declarații de recunoaștere în scris, în care au invocat sărăcia ca justificare pentru ce au făcut.
Cazurile sociale deja mediatizate erau cele mai propice găsirii de noi victime
Dacă în materialul de ieri am detaliat cum inculpații au creat conturi fictive pe Facebook pe numele unor vedete și au strâns fonduri în numele lor, astăzi vă vom prezenta cum se foloseau aceștia de cazuri sociale deja de notorietate, pentru a face cât mai ușor rost de bani.
De pe conturile false de Facebook ale vedetelor (Iulia Vîntur, Teo Trandafir, Stela Popescu, Radu Vâlcan sau Andreea Marin), tinerii abordau potențialele victime cu texte de genul:
„Bună ziua. Nu sunt foarte sigură, dar dumneavoastră mi-ați spus că doriți să ajutați cazul celor doi copii care au rămas orfani și cazul lor a fost prezentat în cadrul emisiunii România Te Iubesc?”. Aproape de fiecare dată „vedeta” se scuza că a greșit persoana pe care dorea să o abordeze, însă scopul era de a atrage atenția potențialelor victime. Acestea din urmă, încântate că vorbeau cu o vedetă pe Facebook, intrau adesea în joc. Li se explica despre ce este vorba și se invocau cazuri sociale care deja stârniseră compasiune în cadrul emisiunilor TV.
Li se promitea că vor apărea în emisiuni
Pentru a fi și mai convingătoare, „vedeta” spunea că se implică și ea financiar.
„Deoarece timpul este foarte scurt, eu împreună cu echipa emisiunii am trimis un coordonator la Bihor, cu hăinuțe, jucării, alimente, dar și o sumă de bani strânsă între noi. Dacă nu aveți posibilitatea de a va deplasa la ei puteți trimite ajutorul dumneavoastră direct pe numele colegului care va merge la Bihor, prin Western Union sau Money Gram până mâine”, este un alt mesaj de abordare a victimelor care a dat roade.
Tot pentru a fi mai convingători și a impresiona victima, inculpații îi spuneau că va fi invitată la emisiunea TV unde a fost prezentat cazul, dacă dorește.
„Cereau acordul victimelor pentru a face publice datele lor de identificare, însă le spuneau că pot rămâne și anonime, dacă doresc. Le spuneau că dacă doresc se va realiza un reportaj despre aceste binefaceri în cadrul respectivei emisiuni”, au explicat surse judiciare cum acționau cei patru.
Unde ajungeau banii
Iulian Vlad Lăcătuș, cel care a pus bazele acestei afaceri ilegale, a declarat că peste 150 de persoane i-au trimis doar lui bani în această poveste.
Iulian Vlad Lăcătuș a mărturisit că și-a cumpărat cu banii primiți de la oamenii de bine, care voiau să ajute, telefoane mobile, tablete, laptopuri, haine, mâncare, inclusiv o mașină.
„Vreau să spun doar că regretăm și atât”, a declarat Iulian Vlad Lăcătuș în fața camerelor de luat vederi, în timp ce aștepta să fie audiat de procurorul DIICOT.
Acest caz reprezintă un important avertisment pentru oamenii de bine cu privire la o serie de verificări minime pe care trebuie să le facă atunci când se decid să ajute pe cineva. Din păcate, un adevăr este că astfel de fapte nu se puteau comite la un asemenea nivel fără o doză de naivitate din partea victimelor.