Toți părinții își doresc copii cât mai inteligenți. Oamenii de știință spun că există zece metode prin care micuții se vor dezvolta cognitiv mult mai bine, rezultatele fiind demonstrate prin cercetări.
1. Foarte importante sunt lecțiile de muzică, care îi fac pe copii mai deștepți. Spre deosebire de grupurile de copii care nu făceau ore de muzică, cei care urmau aceste cursuri au arătat o creștere a nivelului de IQ. Învățarea muzicii are un rol benefic și pentru tineri sau adolescenți, care ajung să aibă note mai bune și să învețe mai bine și la alte materii.
2. Exercițiile fizice îi ajută pe copii nu doar să fie în formă, ci și să învețe cu 20% mai repede, după cum a demonstrat un studiu realizat în anul 2007 de cercetători germani. După ce au făcut exerciții fizice, subiecții testați au asimilat mai repede cuvintele din vocabular. Sportul crește fluxul de sânge spre zona din creier responsabilă cu memoria și învățarea.
3. Nu le citi copiilor, citește CU ei! Când citiți povești celor mici încercați să le atrageți atenția asupra cuvintelor, nu-i lăsați să se uite doar la poze. Astfel, ei vor începe să învețe literele și cuvintele mult mai ușor.
4. Copiii trebuie să doarmă suficient. O oră de somn pierdută echivalează cu doi ani de dezvoltare cognitivă, spun specialiștii. Ei au observat că elevii care iau note mai bune dorm mai mult decât colegii lor cu rezultate mai slabe, o diferență de 15 minute fiind esențială.
5. Autodisciplina este mai importantă decât IQ-ul când este vorba de succes. Elevii care sunt mai ambițioși și sunt mai interesați să-și facă temele și să participe la cursuri vor avea note mai bune. Astfel, performanța școlară ține mai mult de ambiție și organizare decât de inteligență.
6. Casetele și discurile care pretind că vor face bebelușul mai inteligent îi fac în realitate mai mult rău. Copilul trebuie să fie activ când învață, nu să se uite la televizor, pasiv. Cercetări realizate pe bebeluși de 17-24 de luni au arătat că micuții care urmăreau aceste programe învățau mai puține cuvinte decât cei care își ocupau timpul cu alte activități.
7. Alimentația corectă este esențială. Un studiu a demonstrat că elevii au rezultate mai slabe la învățătură dacă înainte de un test consumă doar produse bogate în grăsimi și sărace în carbohidrați. Nu este bine să-i hrăniți pe copii cu multă carne, ouă, brânzeturi, cu aproximativ o săptămână înainte de un examen important. Un efect benefic au însă produsele cu cafeină și dulciurile, care sunt energizante pentru creier.
8. Copii fericiți vor deveni adulți de succes și vor fi mulțumiți de cariera și de viața lor. În medie, aceștia au performanțe superioare, obțin note mai bune și chiar au un salariu mai mare.
9. „Gașca” din care face parte copilul este foarte importantă. Studiile au demonstrat că un rol important îl are cartierul, colegii de școală ai copilului, cei cu care se împrietenește. Influența grupului din care face parte este chiar mai mare decât rolul părinților în educarea copilului, spun specialiștii.
10. Încrederea pe care o au părinții în copiilor lor contează. Elevii care au beneficiat de această încredere au demonstrat la finalul unui an de școală că au câștigat cel puțin 10 punct în plus la testul IQ.
Roxana RUSCIOR – Sursa: The Week