Mâncarea reconfortantă pare încă și mai reconfortantă dacă o mâncăm într-o ambianță muzicală potrivită, arată un nou studiu care a cercetat efectul muzicii de fundal asupra percepției gustative.
Studii anterioare arătaseră că anumite genuri de muzică pot să suscite diferite emoții și că emoțiile pot modifica felul în care percepem gustul alimentelor.
Muzica are efecte complexe asupra obiceiurilor noastre de cumpărare și hrănire. A fost făcut, de pildă, un studiu într-ui magazin de vinuri, în care era cântată alternativ muzică franceză și muzică germană; analiza vânzărilor a arătat că, atunci când era cântată muzica dintr-o anumită țară, se vindea mai mult vin ce provenea din țara respectivă.
Aceste nou studiu, realizat la Universitatea din Arkansas, face un pas mai departe, explorând efectul muzicii asupra percepției gustului hranei. Rezultatele au fost publicate în jurnalul Appetite.
99 de degustători (46 de bărbați și 53 de femei) au gustat o așa-numită mâncare reconfortantă („comfort food”), adică asociată cu anumite emoții (pozitive), comparativ cu o alta, neasociată cu emoții, în timp ce ascultau aceeași piesă muzicală, care fusese însă reorchestrată în genuri diferite: clasic, jazz, hip-hop și rock.
Alimentul asociat cu emoțiile era – deloc surprinzător – ciocolată cu lapte; alimentul non-emoțional era ardeiul gras.
Apoi, participanții au fost rugați să dea note alimentelor.
Iată câteva dintre rezultatele acestui experiment interesant: jazz-ul a făcut ciocolata să pară mai gustoasă, în vreme ce hip-hop-ul nu a avut acest impact. În cazul ardeilor grași, nu a fost observat un efect asemănător.
Studiul arată că genul muzicii de fundal poate influența măsura în care aroma unui aliment este percepută drept plăcută, dar autorii spun că nu e cazul ca proprietarii de restaurante să se grăbească să schimbe muzica de fundal din localurile lor, deoarece fenomenul este mult mai complex. Modul în care muzica a influențat percepția alimentară a variat în funcție de interpretul muzicii, de tipul de hrană, de demografia consumatorilor, de experiența și cultura lor. Sunt necesare, pentru a confirma și clarifica aceste observații, mai multe studii, realizate cu mai multe tipuri de alimente și mai multe tipuri de muzică.
Alți cercetători cred că descoperirile ar putea fi utilizate și într-un scop medical – de exemplu, în cazul persoanelor care suferă de anorexie (lipsa apetitului).
În orice caz, studiul asupra contribuției ambianței acustice la experiența gustativă arată cât de complex este actul de a mânca: înseamnă mult mai mult decât a băga mâncare în gură și combină aspecte multiple – fiziologice, psihologice, sociale.
Sursa: Discovery News