Unul dintre foștii cenzori ai Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) Suceava, plecat din asociația nebancară relativ recent, în noiembrie 2015, după ce a devenit un personaj incomod, ne-a transmis o serie de constatări personale prin care a încercat să le explice membrilor cum s-a putut ajunge la fraudele înregistrate la Dărmănești, în vara anului trecut, respectiv la Comănești și Botoșana în această perioadă. După cum am mai arătat în cotidianul nostru, membri ai CARP din localitățile amintite mai sus s-au trezit că sunt datori pentru împrumuturi pe care nu le-au făcut ori că au restanțe mari la cotizații. Cel puțin în cazul de la Dărmănești s-a stabilit prin anchetă că fraudele au fost comise de casierul CARP din localitate, Elena Ladaniuc. După cercetările efectuate de polițiști acesteia i s-a impus un prejudiciu de 331.000 de lei Și la Comănești acuzațiile se îndreaptă tot spre casier, Gheorghița Iuga, însă în acest caz cercetările sunt abia în fază incipientă. Cert este însă că acești casieri nu au fost supuși unei monitorizări suficiente de cei din conducerea CARP Suceava, ceea ce a permis să se ajungă la nedoritele cazuri, cu oameni de bună-credință care s-au trezit datori cu sume de ordinul miilor de lei.
Carențe pe partea de organizare și control al activității financiar-contabile
Fostul cenzor Vasile Mărgineanu a făcut parte din echipa de trei cenzori care verificau printre altele activitatea casierilor. Cu referire la casieri, Vasile Mărgineanu spune că a sesizat imediat ce a ajuns cenzor că sistemul de verificare a acestora este foarte precar. Casierii au pe mână sume mari de bani, pe care nu le predau imediat, astfel că posibilitatea fraudării este foarte mare:
“În ce mă privește, încă din primul an al activității în comisia de cenzori, în aprilie 2014, am constatat și am adus în scris la cunoștința Comitetului Director carențele care existau pe partea de organizare și control al activității financiar-contabile. Mă refer la controlul financiar preventiv necorespunzător și cu totul insuficient organizat și exercitat. Președintele Cezar Telescu a fost primul care nu a fost de acord cu aceste constatări și împreună cu șefa contabilă Ana Negru (n.r.- între timp aceasta nu mai lucrează la CARP Suceava) au hotărât să nu țină cont de cele sesizate. Domnul Telescu Cezar și-a reconsiderat poziția abia după frauda de la Dărmănești, când brusc a trecut în tabăra acuzatorilor”,
Vasile Mărgineanu spune că din perioada în care era cenzor a avut date referitoare și la un prejudiciu de 80.000 de lei la Casieria Zvorâștea a CARP Suceava.
Împrumuturi cu dobândă de 1% pentru angajați
În opinia sa, cei cinci membri ai Consiliului Director nu se pricep să întocmească o metodologie de acordare a împrumuturilor și urmărirea restituirii acestora pe toată durata acordării, astfel că se ajunge la debite importante. Așadar, problema fraudelor de pe filiera casierilor este doar una. Gradul de îndatorare ar fi cauzat, în opinia lui Mărgineanu, și de numeroasele avantaje ale celor care lucrează la CARP Suceava.
Vasile Mărgineanu a subliniat că în perioada în care era cenzor toți membrii din organele alese ale CARP, inclusiv toți salariații, aveau posibilitatea de a lua împrumuturi cu dobândă de doar 1% pe an, având acces de câte ori doresc la noi împrumuturi, cu condiția rambursării a 50% din valoarea primului.
„Precizez că până la plecarea mea aceste împrumuturi nu aveau la bază nici o reglementare legală din partea unui Consiliu Director, iar din partea vreunei Adunări Generale nici atât. Din acest punct de vedere părerea mea este că aceste împrumuturi pot fi imputate, la cererea Adunării Generale, celor care le-au aprobat, fără posibilitatea unor eventuale contestații. La fel se poate proceda și cu indemnizațiile exagerate ale organelor alese”, a mai declarat Vasile Mărgineanu.
Cine este Vasile Mărgineanu
Vasile Mărgineanu a fost unul dintre cei trei membri în Comisia de Cenzori a CARP Suceava. A venit în 2014, odată cu noul președinte, Cezar Telescu. El a fost unul dintre cei care au muncit la probarea prejudiciului creat de o casieră la Dărmănești (caz aflat în anchetă penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava), iar prin hârtii oficiale depuse la conducerea CARP a semnalat tot felul de nereguli. Vasile Mărgineanu i-a avertizat în scris pe președinte și pe membrii consiliului director că și-au stabilit indemnizații și sporuri sfidătoare față de pensionari și tot el a refuzat în scris să încaseze un premiu de 800 de lei, arătând că în situația actuală a CARP Suceava nimeni nu ar trebui să primească premii. Un astfel de personaj incomod nu avea cum să fie agreat, astfel că, în noiembrie 2015, acesta a ales să plece singur.
Monitorul de Suceava și mai ales numeroșii membri nemulțumiți așteaptă în continuare un punct de vedere oficial al CARP Suceava cu privire la noile probleme apărute la casieria din Comănești și mai ales cu privire la banii cu care s-au trezit datori oamenii. Cezar Telescu a invocat până acum faptul că cercetările sunt în curs de desfășurare și nu poate oferi nici un fel de detalii.