Atenție, suceveni!

Cum a fost păcălită prin metoda „șmen” o pensionară, în centrul Sucevei



Femeia a primit înapoi doar una din cele trei bancnote de 50 de lei
Femeia a primit înapoi doar una din cele trei bancnote de 50 de lei

O pensionară în vârstă de 71 de ani, cititoare a cotidianului nostru, ne-a relatat întâmplarea nefericită prin care a trecut acum câteva zile în zona centrală a Sucevei, după ce a fost abordată de un „domn” care a rugat-o să-i schimbe o sumă de bani. Fără a realiza ce i se întâmplă, femeia a fost înșelată cu suma de 100 de lei, iar modul de operare pe care ni l-a descris victima pare a fi un „șmen”, cum se numește metoda în limbajul infractorilor și al polițiștilor care au de a face destul de des cu astfel de cazuri.
Furt cu amabilități și zâmbetul pe buze, în plină stradă
Femeia ne-a relatat că miercuri, 21 februarie, se deplasa dinspre magazinul Bucovina spre Palatul Administrativ și a fost abordată de un bărbat care avea în jur de 50-55 de ani. Foarte respectuos, acesta a salutat-o cu „sărut mâna” și întâi de toate și-a cerut scuze că o oprește din drum și o deranjează. Necunoscutul i s-a plâns femeii că nu are unde să schimbe niște bani și a scos o bancnotă de 200 de lei.
Pensionara spune că l-a studiat destul de atentă pe bărbat, acesta având un „aspect îngrijit, părul vopsit blond și mâinile curate, cu unghiile tăiate”. Pentru pensionară, bărbatul nu a ridicat astfel nici un fel de suspiciuni, astfel că a decis să-l ajute. Pentru a câștiga încredere, acesta i-a dat în mână femeii bancnota de 200 de lei.
Femeia ne-a relatat că avea în portofelul său trei bancnote de 50 de lei, pe care le-a înmânat bărbatului, după care a început să-i numere acestuia ce avea mai mărunt, în bancnote de 1 leu sau 5 lei. Pensionara a constatat că are în total mai puțin de 200 de lei, astfel că i-a spus omului că nu îl poate ajuta. La fel de amabil, individul, care deja strânsese bancnotele femeii în mâna sa și a început să le numere, s-a scuzat din nou și i-a spus doamnei că nu este nici o problemă. Individul i-a dat înapoi pensionarei bancnotele și și-a recuperat la rândul său bancnota de 200 de lei.
Imediat, a relatat femeia, lângă ea a mai ajuns un bărbat, care se cunoștea cu primul. Cei doi au dispărut în secunda următoare, iar femeia și-a pus în geantă banii și a plecat.
Pensionara ne-a povestit că după ce a mai făcut câțiva pași, un alt tânăr care văzuse probabil scena a avertizat-o că este posibil să fi fost înșelată. Abia atunci, păgubita a intrat la bănuieli și a început să numere banii. A constatat că avea deasupra teancului o bancnotă de 50 de lei, iar apoi doar din cele de 1 leu și 5 lei.
„Mi-a luat două bancnote de 50 de lei”, ne-a relatat pensionara.
Cum acționează hoții de acest gen
Banii au fost scoși din teanc în momentul în care individul i-a avut în mână și i-a numărat. Cel mai adesea, „șuții” specializați în astfel de fapte, dând dovadă de foarte multă dexteritate, „trag” bancnotele de valoare mare în mâneca hainei, fără ca victima să observe ceva în neregulă. Victima, știind că abia a numărat banii, nu intră la bănuieli, mai ales că deasupra este una din bancnotele mari. Apoi, câteva minute sunt suficiente pentru ca hoțul să fie deja departe.
Rolul complicelui
Foarte probabil, complicele apărut imediat după comiterea înșelăciunii a preluat banii de la primul individ, în ideea că dacă pensionara realiza ce s-a întâmplat și cerea ajutor sau chema poliția, autorul să nu aibă asupra sa bancnotele și astfel să nu poată fi pus sub acuzare pentru comiterea faptei.
Femeia spune că s-a împăcat cu gândul că a fost înșelată și nu a mai sesizat poliția, decizie pe care nu o putem considera bună. Asta pentru că o sesizare i-ar fi putut ajuta pe polițiști, mai ales că fapte cu același mod de operare au mai fost comise în Suceava.
Vârstnicii, victimele preferate de escrocii de acest gen
Aceste fapte cu modul de operare descris mai sus sunt cunoscute ca „furturi prin împrietenire”. Hoții de acest gen abordează aproape întotdeauna persoane vârstnice, pe care încearcă să le înșele prin metoda descrisă mai sus ori prin altele asemănătoare. Fie pretind că sunt vânzători ambulanți pentru a vedea unde își țin victimele banii, după care distrag atenția omului, iar un complice fură banii, fie apelează la metoda „șmen”. Indivizii de acest gen au practic mai multe planuri de acțiune și se orientează de la caz la caz.
Aproape întotdeauna, victimele sunt persoane vârstnice, care nu sunt alese întâmplător. Autorii se bazează pe reacțiile mai puțin vigilente ale vârstnicilor la comiterea de înșelăciuni, dar și pe slaba opoziție a acestora în cazul în care realizează despre ce este vorba.
Polițiștii au transmis în mai multe rânduri apeluri către vârstnici să nu intre în discuții sau să primească în case persoane pe care nu le cunosc, care le abordează sub diferite pretexte. De multe ori, victimele intră în vorbă cu necunoscuții invocând singurătatea, dorința de a comunica, fără a realiza că au în față doar un hoț care vrea să-i lase fără bani.



Recomandări

Alin Conache a fost operat pentru fracturi multiple la oasele feței și se recuperează cu gândul la finalele Ligii de Rugby

Alin Conache a fost operat pentru fracturi multiple la oasele feței și se recuperează cu gândul la finalele Ligii de Rugby
Alin Conache a fost operat pentru fracturi multiple la oasele feței și se recuperează cu gândul la finalele Ligii de Rugby

Președintele CJ Suceava și 92 de primari suceveni, din PSD, PNL și USR, au transmis o scrisoare deschisă premierului și Guvernului