Fructele de pădure, adevărate farmacii ale naturii, care asigură organismului nu doar vitamine, minerale, ci și antioxidanți, dar nu sub forma unui pumn de pastile, ci a unor fructe în culori vii, atrăgătoare, dar și cu arome deosebite, pot fi obținute acum foarte ușor, în orice gospodărie, chiar și de cei care au la dispoziție o suprafață mică de teren.
Culturile de arbuști fructiferi, ignorate la noi pentru mult timp, au început să fie înființate din ce în ce mai des la noi în țară, pentru că s-au dovedit a fi o sursă de bani, dar mai ales de sănătate, accesibilă tuturor.
La doar câțiva kilometri distanță de municipiul Suceava se află Pepiniera Moara, care a devenit cunoscută și căutată atât de cei dornici să își înființeze o cultură de arbuști fructiferi și care vor să afle tot ce au nevoie pentru a reuși, cât și de cei care au deja culturi, dar fie caută să le îmbunătățească, fie să rezolve anumite probleme. Asta deoarece cei 10 ani de experiență în domeniu ai celor care se ocupă de administrarea Pepinierei Moara, dar și colaborarea strânsă pe care o au cu una din cele mai apreciate pepiniere din țară, Pepinierele Hida, a căror filială pentru Moldova sunt, îi recomandă ca specialiști nu doar pentru livrarea unor plante de calitate, din cele mai bune soiuri, ci și pentru asistență în înființarea și întreținerea unor culturi de succes.
Culturile de toamnă, cea mai bună alegere
Oricât ar părea de neobișnuit pentru cei învățați cu ideea că primăvara este anotimpul în care trebuie înființate culturile, specialiștii spun că, pentru arbuștii fructiferi, cel mai bun anotimp pentru a fi plantați este în toamnă.
„Încercăm să îi învățăm pe oameni, să înțeleagă că toamna este cel mai propice moment de înființare a unei culturi. Principalele avantaje sunt reprezentate de aclimatizarea mai rapidă a plantelor, pentru că în primăvară, când se dezgheață zăpezile, acestea au deja tot ce le trebuie. Fiind plantate din toamnă, acestea se acomodează mai ușor în teren decât în primăvară, când nu prind mereu perioade călduroase, să le ajute.
O cultură înființată în toamnă câștigă un avans de 7-8 luni. Dacă plantarea se face la finele lunii martie, gunoiul din pământ necesită o perioadă destul de mare pentru a trece prin procesul de descompunere. Prin culturile de toamnă se câștigă timp și se obțin plante mai viguroase, mai rezistente la fenomenele extreme de iarnă sau din primăvară, pentru că accidentele climatice pot face planta să sufere”, explică Marius Tudorean, administratorul Pepinierei Moara.
Tocmai de aceea, de la 1 august au și deschis registrul de comenzi, iar servirea clienților se face după principiul primul venit, primul servit, plantele fiind într-un număr limitat.
„Punem accent pe calitatea materialului săditor. Punctul nostru forte sunt arbuștii fructiferi, dar oferim clienților și numeroase soiuri de pomi fructiferi. Lumea s-a învățat să ia de aici, au văzut că este un material săditor de calitate, iar cei care au luat în urmă cu 4-5 ani, la care pomii au intrat deja pe rod, ne-au și mulțumit pentru că le-am dat produse de calitate”, adaugă Marius Tudorean, care spune că valoarea comenzilor nu are nici o importanță, pentru că aceeași atenție este acordată micilor producători care vin să solicite plante pentru o mică grădină, cât și celor care înființează culturi pe jumătate de hectar sau mai mult.
La arbuști, perioada de plantare este după căderea primei brume, pentru ca planta să iasă din starea de vegetație până dă înghețul. Sunt cazuri în care înființarea de culturi s-a făcut cu succes și în ianuarie, pentru că nu era perioadă de îngheț.
„La căpșuni nu dăm soiuri extratimpurii decât pentru cei care plantează în solar. Acestea sunt potrivite pentru zona de sud a țării. Pentru a avea culturi cât mai sănătoase și mai bogate, îi învățăm pe oameni să cumpere folie microporoasă de tip Agril, care se întinde pe straturi și păstrează temperaturile constante, protejând plantele de îngheț. De asemenea recomandăm montarea de sisteme de irigație prin aspersie”, vine recomandarea specialistului Pepinierei Moara, unde se găsesc nu mai puțin de șapte soiuri de căpșuni, fiecare cu alte caracteristici și cu perioade de recoltare diferite.
Culturi cu valoare mare pe suprafețe mici
Exodul forței de muncă din România către țările occidentale, în căutare de mai mulți bani, dar cu costuri mari la nivel emoțional – singurătate, dezrădăcinarea sufletească, abandonul familiei rămase acasă, copii pe care nu-i vezi crescând, este o problemă dureroasă pentru Marius Tudorean, care, deși ar fi fost calificat să câștige bani mulți în afară, a rămas să rămână acasă și îi încurajează și pe alții să facă la fel.
„Ne pleacă forța de muncă din România când ar putea face și la noi venituri frumoase din această activitate care are și multe satisfacții – cultura arbuștilor fructiferi. Noi ne-am axat pe fructe mici: căpșuni, zmeură, coacăze negre, roșii, agrișe, mure și afine, care se potrivesc zonei și se pot cultiva pe suprafețe mici. Principalul avantaj este că se pot înființa culturi cu valoare mare pe suprafețe mici”, mărturisește Marius Tudorean una dintre rețetele de succes care se pot aplica la noi.
Explicația sa e simplă – înființarea culturilor nu costă mult și roadele sunt culese rapid, chiar din al doilea an de la înființare, dar cu rezultate maxime din al patrulea an. Prețul de piață al fructelor de pădure, și chiar al căpșunilor, este unul destul de bun, nu ca la alte produse agricole, pe care producătorii mai că preferă să le dea la animale decât să le vândă pe mai nimic, după cât au muncit și au investit în acele culturi.
„Pentru zona Moldovei încercăm să-i educăm pe oameni că se poate face agricultură și pe suprafețe mici. Vrem să încurajăm tinerii să nu mai plece peste hotare, să își lase în urmă familiile, nevestele și copiii, ci să înființeze culturi de zmeură ori de coacăze, pe suprafețele de teren pe care le au, pentru că le vor asigura un venit bun. Cei care au suprafețe mici trebuie să își caute clienți pentru a vinde marfa, dar cei care au culturi mari pot face contract direct cu supermarketurile și alte magazine. Poate fi considerată un fel de strategie de luptă locală, cum să contracarăm ofensiva UE la prețuri și la exportul de produse agricole, unde tehnologizarea, utilizarea îngrășământului și strategiile de piață le permit să vină cu produse mai ieftine decât cele autohtone. Dar fructe de pădure și alte fructe mici nu le importăm, ci din contră, le exportăm, pentru că există cerere pe piața externă. Plus că a luat o mare amploare medicina preventivă alternativă, bazată în special pe fructe de pădure, care s-au dovedit foarte eficiente în prevenirea și tratarea foarte multor boli, încât acum există cerere și pe piața internă”, adaugă Marius Tudorean, care s-a apucat de această activitate atât ca un hobby, dar și ca o necesitate.
Pe lângă veniturile generate, el și familia sa au mereu la îndemână fructe gustoase și sănătoase, atât în stare proaspătă, cât și conservate în diverse forme, de la sucurile naturale de care se bucură copiii, care nu beau deloc din cele existente în comerț, cu diverse adaosuri artificiale, până la dulcețuri care sunt o încântare pentru oameni de toate vârstele.
Servicii complete, de la consultanță, acte, până la înființarea culturilor și îngrijirea lor
În vreme ce arbuști sau pomi fructiferi se găsesc de cumpărat și pe marginea drumului (dar nu ai nici o garanție că ceea ce cumperi e ceea ce ți se spune că ar fi), dar și prin magazine, aduși de cine știe unde, la Pepiniera Moara se pun la dispoziția clienților doar soiurile rezistente condițiilor climatice din această zonă, astfel încât rata de succes a unei culturi să fie cât mai aproape de 100%.
„Punem accent pe calitate și pe documentația pe care o dăm – factură, pașaport fitosanitar, documente de calitate și conformitate. Plantele sunt supuse unei examinări riguroase din partea autorităților fito-sanitare, iar 80% din producția de plante este din România, Pepiniera Moara având o colaborare foarte strânsă, de peste 10 ani, cu apreciatele Pepiniere Hida. Calitatea materialului săditor este asigurată de colaborarea cu un institut de cercetări, datorită căruia furnizorul pune la dispoziția clienților săi plante sănătoase, fără viruși sau defecte genetice”, a precizat Marius Tudorean, cel care a înființat Pepiniera Moara.
Mai mult, cei care apelează la serviciile sale au parte de un pachet complex, de la sfaturi utile la scheme profesionale de lucru – de unde trebuie să înceapă, ce lucrări se fac, analize de sol, studii tehnologice de cultură, până la folii și sisteme de irigare, program de prevenire fito-sanitar și program de fertilizare.
„Tot timpul suntem în contact cu clienții, atât cu cei mari, cât și cu cei mici. Fie că au înființat culturi de câteva hectare sau de doar câțiva ari, dacă îi putem ajuta cu cunoștințele noastre o facem, chiar și prin deplasări în teren, acolo unde este necesar. Dacă este ceva ce ne depășește, căutăm soluții în alte părți, mai ales că suntem o echipă de profesioniști. Important este să dăm oamenilor o informație corectă și facem tot ce este posibil ca omul să iasă din situația critică”, spune Marius, care, pe lângă cunoștințele practice, din experiența celor peste 10 ani de activitate, și-a completat cunoștințele în cadrul unui program de masterat la Cluj, în domeniul fito-patologiei plantelor.
Cei interesați să își înființeze culturi de arbuști fructiferi sau livezi, dar și cei care doar vor să dea un plus de valoare grădinilor lor, cu câțiva arbuști fructiferi, de unde să își asigure fructe proaspete, gustoase și sănătoase, pot face comenzi telefonice sau pot apela la serviciile Pepinierei Moara la numărul de telefon 0745511088 sau de pe site, www.pepinieramoara.ro, de unde pot afla și detalii suplimentare despre soiurile dorite.
„Momentan nu avem cantități minime de livrare, dacă omul vrea un singur arbust, asta îi dăm. Numai la căpșuni, stasul de comercializare impune achiziționarea unui pachet minim de 250 de plante. În ultima vreme există solicitări tot mai multe pentru agrișe, lonicera – afinul Siberian, care se adaptează foarte bine la noi și nu necesită soluri acide și tratamente deosebite precum afinul de cultură, dar și pentru Aronia – utilizat în fel de fel de cure, tratamente, pentru o gamă mare de afecțiuni”, spune administratorul pepinierei.
Produsele comandate pot fi ridicate direct de la sediul pepinierei, adică în localitatea Moara Carp, la nr.124, sau prin curierat rapid, soluție prin care în general clienților din țară li se livrează comenzile, cu garanția că ajung la ei până a doua zi la amiază, astfel încât să nu aibă de suferit de pe urma transportului pe durate mai mari de timp.
Coacăzul negru – o minune a naturii
Unul dintre principalele tipuri de arbuști fructiferi care sunt la mare căutare în toată țara sunt cei de coacăz negru, ale cărui fructe sunt tot mai cerute pe piață deoarece sunt o importantă sursă de vitamina C, având o concentrație de până la 7 ori mai mare decât în lămâi sau în alte fructe. De asemenea, se consumă pentru multiplele beneficii pe care le aduce sănătății, mai ales pentru bolile de inimă, circulație, ficat, cancer sau alte boli, fiind unul dintre “fructele longevității”.
„Avem în ofertă o paletă bogată de soiuri de coacăze negre, pentru că dorim să le oferim oamenilor cele mai noi soiuri omologate, cu productivitate ridicată, cu rezistență mare la boli și la secetă”, spune Marius Tudorean, care, la Pepiniera Moara, comercializază soiuri precum Ruben, Tisel, Tiben, Dyana ori Titania, pentru o parte având și exclusivitate pe piața locală.
Pe acestea le recomandă productivitatea ridicată, calitatea și mărimea fructelor, gustul și conținutul de antioxidanți.
Coacăzele negre sunt la fel de bogate în antioxidanți ca și cătina, doar că, spre deosebire de aceasta, pot fi consumate în stare naturală, iar păstrate la rece, pot fi consumate și după două-trei săptămâni.
Printre avantaje se numără și rezistența la boli și la secetă, dar și faptul că pe lângă fructe se valorifică frunzele, dar și mugurii, pentru tincturi și ceaiuri.
Culturile de coacăze nu necesită îngrădire, nefiind atacate de iepuri.
Zmeurul
Cine poate să refuze un castron cu zmeură proaspătă sau o delicioasă dulceață de zmeură, care fac din înghețată sau clătite o delicatesă greu de uitat?
În ultima vreme au luat amploare culturile de zmeură în zona Sucevei și Botoșaniului, fiind o plantă puțin pretențioasă și foarte productivă.
„Zmeura reprezintă un venit important pe timp de vară, anotimp care pentru oamenii de la țară este o perioadă dificilă, pentru că recoltarea majorității culturilor se face în toamnă. Foarte importantă este asigurarea sursei de apă, pentru o producție cât mai bună”, explică administratorul Pepinierei Moara, care pune la dispoziția clienților nouă soiuri de zmeur de cultură, inclusiv cel care face fructe galbene.
Agrișul
Agrișele, fructe de pădure de un roșu aprins, sau verzi-aurii, după soi, bogate în vitamina C, îi cuceresc pe românii iubitori de mâncare sănătoasă.
Un singur copăcel dă chiar și 6 kilograme de agrișe.
„De câțiva ani a început să fie foarte căutată planta de agriș și fructul are cerere foarte mare, deoarece are vitamina B și vitamina C de 15 ori mai mult decât portocalele”, explică proprietarul pepinierei, care a și apărut la ProTV ca urmare a înființării unor astfel de culturi în mai multe județe din țară.
Pepiniera Moara – date de contact
Adresa: Loc. Moara Carp, nr.124, Jud. Suceava
Telefon:0745.511.088
Email:pepinieramoara@yahoo.ro
Web:www.pepinieramoara.ro