Risc

Culturi de cereale modificate cu gene umane, în Statele Unite



Culturi de cereale modificate cu gene umane, în Statele Unite
Culturi de cereale modificate cu gene umane, în Statele Unite

În Statele Unite urmează să fie aprobată cultivarea în scopuri comerciale a cerealelor care conțin gene de origine umană și care ar putea fi utilizate în tratarea anumitor boli, informează dailymail.co.uk.
Unul dintre aceste soiuri de cereale este orezul modificat în laborator care produce unele proteine umane ce se găsesc în laptele matern și salivă. Creatorii soiului de orez spun că acesta poate fi utilizat pentru tratarea copiilor cu diaree, o tulburare intestinală care provoacă extrem de multe decese în rândul copiilor din lumea a treia.
Acest orez este o realizare importantă în cadrul proiectului numit Frankenstein Foods (Alimentele Frankestein), în care genele de origine umană sunt combinate cu gene provenite de la plante.
Departamentul de agricultură din Statele Unite plănuiește să permită cultivarea acestui orez în scopuri comerciale. Proteinele produse de acest soi de cereale vor fi utilizate pentru crearea de băuturi, deserturi, iaurturi și batoane muesli.
Știrea a provocat oroare printre criticii culturilor de plante modificate genetic și printre anumite grupuri de consumatori de pe ambele părți ale Atlanticului. Aceștia sunt de părere că riscurile în ceea ce privește sănătatea consumatorilor sunt uriașe.
În afară de problemele puse de o eventuală contaminare, există și neliniști etice în ceea ce privește dizolvarea limitelor dintre categorii extrem de diferite de forme de viață.
Totuși, nu există nicăieri o legislație care să interzică vânzarea acestor produse după ce siguranța lor a fost testată de experții în alimentație.



Recomandări

Leonardo Badea (BNR): Soluții pentru domeniul agroalimentar din perspectiva menținerii stabilității macrofinanciare

Leonardo Badea (BNR): Soluții pentru domeniul agroalimentar din perspectiva menținerii stabilității macrofinanciare
Leonardo Badea (BNR): Soluții pentru domeniul agroalimentar din perspectiva menținerii stabilității macrofinanciare