Salatele, protecție pentru inimă
Dietele care se bazează pe reducerea consumului de glucide au un efect mai rapid, dar nu sunt la fel de eficiente pe termen lung ca dietele care reduc grăsimile din alimentație, informează agenția AFP, citind un studiu american.
Cercetările publicate de revista „New E n g l a n d Journal of Medicine” au demonstrat că un regim care reduce consumul de făinoase (glucide) are un efect mai rapid, în timp ce, pe termen lung, regimul care reduce lipidele (grăsimi, în special de origine animală) este mai sănătos pentru inimă și vase.
Pentru primul studiu, care a durat șase luni, 132 de persoane obeze au fost supuse unui regim sărac în glucide sau lipide, dar numai 79 au reușit să-l respecte până la final. Cei care au consumat alimente sărace în glucide au slăbit mai mult (aproximativ cinci kilograme), față de cei care au renunțat la lipide (aproximativ două kilograme).
Specialiștii au ajuns însă la concluzia că regimurile care reduc cantitatea de grăsimi sunt mai sănătoase, față de cele care elimină mai mult glucidele (pâine, paste făinoase, cartofi etc.) din alimentație. Un alt studiu, condus de dr. Gary Foster, s-a desfășurat pe perioada unui an și a avut 63 de participanți bărbați și femei, unii urmând un tip de regim, iar alții pe celălalt.
Șapte kilograme în șase luni
În primele șase luni, cei care urmau regimul sărac în făinoase au slăbit cu șapte kilograme, iar ceilalți cu doar trei. După un an însă, „diferența între cele două regimuri nu mai era semnificativă”, susțin autorii studiului. Medicii sunt de părere că cel mai bun regim este cel bazat pe foarte multe vegetale, fără grăsimi animale și cu un aport crescut de glucide din legume verzi, legume uscate și fructe. Un astfel de regim ajută nu numai la scăderea în greutate, dar și la protecția împotriva bolilor cardiace, a diabetului și a altor boli.
Sursa: www.adevarulonline.ro
