Cu ce înlocuim cafeaua de dimineață



Sucul de portocale nu trebuie să lipsească de la micul …
Nivelul energetic al organismului se menține ridicat cu sucuri de fructe, lapte degresat și ceai verde
Ceașca de cafea din fiecare dimineață este pentru mulți dintre noi cea mai eficientă formă de energizare înainte de începerea unei noi zile de muncă. Nutriționiștii citați de iVillage explică însă că există o alternativă la „doza” de cafea zilnică, și anume o dietă corespunzătoare, compusă din fructe, lactate degresate, legume verzi, carne de pui, pește sau curcan.
Nutriționiștii ne sfătuiesc să eliminăm din dietă sucurile carbogazoase sau băuturile îndulcite. De asemenea, alimentele prăjite sau bogate în grăsimi ne fac să ne simțim obosiți și leneși. Astfel, fructele și legumele neprocesate sunt cele mai indicate pentru a avea o masă sănătoasă și energizantă. „O dietă menită creșterii energiei trebuie să includă alimente bogate în grăsimi bune precum uleiul de măsline sau preparatele din pește.
Ceaiurile energizante sunt de asemenea indicate persoanelor cu un program de lucru haotic. Două-trei căni de ceai verde pe zi trebuie incluse în orice meniu. De asemenea, nu pot lipsi fructele și sucurile naturale, în special în prima jumătate a zilei, când organismul nostru are nevoie de cea mai mare cantitate de energie”, a explicat nutriționistul Adriana Beldie.
7 sfaturi pentru o alimentație corectă
Beți cât mai multă apă, cel puțin opt pahare pe zi
Nu consumați băuturi acidulate sau cu îndulcitori
Luați suplimente de multivitamine
Nu mâncați prăjeli, chipsuri sau alimente bogate în grăsimi
Limitați consumul de alcool la un pahar pe zi
Dacă aveți poftă de ceva dulce, mâncați un fruct
Nu săriți peste principalele mese ale zilei sau peste gustări
Propunere de meniu, la alegere
Mic-dejun
1. Iaurt degresat amestecat cu fructe proaspete; un pahar de suc de portocale
2. O omletă din două ouă, făcută cu cașcaval degresat, legume și șuncă slabă; o felie de pâine prăjită; o ceașcă de suc de grepfrut
3. Cereale cu lapte degresat și o banană; o felie de pâine prăjită cu unt de arahide; un pahar mic de suc de roșii
Prânz
1. Supă de legume; o felie de pâine din făină integrală cu brânză topită; un grepfrut; un pahar de lapte degresat
2. Sandviș cu pâine din făină integrală și carne de curcan; spanac fiert; o mandarină; un pahar de lapte degresat
3. Sandviș cu pâine din făină integrală și pui la grătar; o jumătate de ceașcă de roșii tăiate; o portocală; un pahar de lapte degresat
Cină
1. 75g file de calcan; un cartof copt cu iaurt; 50g broccoli fiert; o piersică; un pahar de lapte degresat
2. 75g friptură la grătar; o porție mică de paste cu legume; 100g spanac fiert; o pară; un pahar de lapte degresat
3. 75g pui cu orez la cuptor; o porție de legume la grătar; două prune; un pahar de lapte degresat
Gustări
În cazul în care între mesele principale vi se face foame, puteți apela la gustări. Nutriționiștii afirmă că pentru a menține ridicat nivelul de energie al organismului este nevoie să mâncăm din patru în patru ore câte puțin. Printre gustările indicate de specialiști se numără: nucile și fructele uscate, merele, o porție mică de lapte cu cereale bogate în fibre, o felie de pâine împreună cu un ou fiert sau iaurt.