Sub egida Uniunii Artiștilor Plastici (UAP) – Filiala Suceava și cu binecuvântarea ÎPS Pimen Suceveanul, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, s-a deschis vineri, la City Gallery din incinta Shopping City Suceava, expoziția de icoane cu genericul „Dumnezeul răbdării și al mângâierii”.
„Să vă țină Dumnezeu sănătoși și să aveți inima deschisă pentru icoană!”
ÎPS Pimen Suceveanul, care a binecuvântat expoziția, a remarcat în cuvântul de deschidere faptul că Shopping City Suceava are și o galerie de artă, „un loc pentru cele ale sufletului”, care găzduiește manifestări de acest gen, „care ne amintesc că există și o altă cerință a sufletului”.
Subliniind faptul că se apropie Sfintele Paști, „sărbătoarea trăită cu cea mai mare intensitate”, ÎPS Pimen a apreciat preocuparea artiștilor de a prezenta o asemenea expoziție „de pictură în duhul Bisericii Ortodoxe”.
„Icoana – a spus el – se pictează cu post și rugăciune și este un semn al credinței care se materializează”.
Urarea sa către artiștii iconari, dar și către publicul participant la vernisaj, a fost: „Să vă țină Dumnezeu sănătoși și să aveți inima deschisă pentru icoană!”.
„Icoane realizate în mai multe stiluri, dar toate trimițând către același duh, al adevărului de credință”
Artista plastică Lucia Pușcașu, președintele UAP – Filiala Suceava, a felicitat-o pe artista Emilia Burlacu-Gusbeth, „sufletul acestei manifestări”, remarcând faptul că „de când s-a înființat Colegiul de Artă «Ciprian Porumbescu»se petrec foarte multe lucruri frumoase la Suceava”.
Un fost elev al colegiului de artă sucevean, preotul și artistul iconar Emilian Gavrilean a spus cu emoție câteva cuvinte despre arta icoanei (în mod deosebit despre icoana pictată pe lemn), remarcând în expoziție „icoane realizate în mai multe stiluri, dar toate trimițând către același duh, al adevărului de credință”.
„Icoana – așa cum a subliniat el – solicită din partea artistului iconar un efort extraordinar și este un adevărat exercițiu al răbdării”.
Părintele Emilian Gavrilean s-a arătat profund impresionat de această expoziție, „făcută spre încântarea privirii celor care o vor vizita”.
70 de lucrări realizate de 22 de artiști din județele Suceava, Botoșani și Mureș
Artista plastică Emilia Burlacu-Gusbeth le-a mulțumit participanților pentru prezența la vernisaj, spunând că cele 70 de lucrări etalate (icoane pictate pe lemn, sticlă sau pânză, dar și lucrări de sculptură) au fost realizate de 22 de artiști din județele Suceava, Botoșani și Mureș.
Este vorba de Doinița Andronic, Silviu Babii, Roxana Bliorțu, Nicolae Boicu, Emil Burlacu, Emilia Burlacu-Gusbeth, Rodica Bușcu, Gianina Chilimon, Traian Chilimon, Florin Cramariuc, Anton Costîn, Emilian Gavrilean, Grațiela Grădinaru, Florin Grosu, Constantin Surugiu, Ioan Șoldănescu, Marcel Naste, Liviu Șoptelea, Mihai Tărniceru, Livia Țebrean, Constantin Ungureanu și Doru Ureche.
Expoziția de icoane „Dumnezeul răbdării și al mângâierii” poate fi vizionată pe tot parcursul lunii aprilie
Evenimentul a avut parte și de un moment artistic susținut de Ana Creangă (chitară și voce) și de doi copii de la Cercul de muzică populară de la Palatul Copiilor Suceava (îndrumător prof. Daniel Aniculăesei), Andreea Bogdan și Ștefan Cureleț.
Artiștii expozanți și copiii care au prezentat programul artistic au primit „Diplome de participare” din partea organizatorilor.
Expoziția de icoane, cea de-a IV-a organizată sub genericul „Dumnezeul răbdării și al mângâierii”, poate fi vizionată pe tot parcursul lunii aprilie.