Stocuri refăcute

Criza de vaccinuri pentru nou-născuți a fost dezamorsată



Stocurile de vaccin antihepatită B de la nivelul maternităților au fost refăcute. Anunțul a fost făcut ieri, de directorul adjunct medical al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Suceava, dr. Cătălina Zorescu, care a informat că aprovizionarea cu vaccin antihepatită B destinat imunizării bebelușilor în prima zi după naștere a fost reluată. Responsabilul DSP a informat că pentru continuarea acțiunii de imunizare a nou-născuților s-au primit de la ministerul de resort 4.500 de doze, care vor asigura vaccinarea copiilor pe o perioadă de cel puțin șase luni. Serul ajunge inclusiv pentru imunizarea celor 655 de sugari restanțieri, născuți în lunile noiembrie și decembrie 2014, când serul lipsea din maternități.
„Invităm părinții bebelușilor nevaccinați să contacteze medicii de familie, care vor adapta schemele de vaccinare conform statusului vaccinal al fiecărui copil”, a spus dr. Cătălina Zorescu, precizând că în următoarele zile medicii de familie din județ vor primi dozele necesare.
Criza de vaccin antihepatită B care tocmai a fost dezamorsată a fost a doua semnalată în județ în 2014, prima fiind înregistrată în vara anului trecut.
Au fost suplimentate și cantitățile de vaccinuri necesare imunizării elevilor în școli
Serul antihepatită B se administrează în trei doze, respectiv în primele 24 de ore de la naștere, la două luni și la șase luni. Inocularea primei doze de ser, în maternitate, este importantă deoarece în România, spre deosebire de alte state, mamele nu sunt testate înainte de naștere, pentru a se stabili dacă sunt sau nu infectate cu virusul hepatitic B și ca atare dacă riscă să transmită boala și bebelușului. În lipsa serului, care să fie administrat imediat după naștere, cei mai expuși pericolului de îmbolnăvire sunt copiii născuți din mame care suferă de hepatită B. Lunar, în maternitățile sucevene sunt aduși pe lume circa 600 de copii.
Ieri, directorul adjunct medical al DSP Suceava a informat că la sediul instituției au ajuns și dozele de vaccin necesare imunizării de rutină a copiilor în primul trimestru al anului 2015, pentru continuarea campaniilor de imunizare a elevilor din clasa a VIII a împotriva difteriei și tetanosului, precum și a elevilor din clasa I împotriva rujeolei, rubeolei și oreionului.
La nivelul județului urmează să fie vaccinați 6.700 de copii din clasa a VIII a și 5.700 de copii din clasa I.



Recomandări

Medicii suceveni sunt îngrijorați de rata foarte scăzută a vaccinării în județ și încearcă să recâștige încrederea oamenilor în vaccinuri

Medicii suceveni sunt îngrijorați de rata foarte scăzută a vaccinării în județ și încearcă să recâștige încrederea oamenilor în vaccinuri

Un muzeu dedicat dramei copiilor din fostul „orfelinat al groazei” din Siret, pe lista de proiecte a primarului orașului, Adrian Popoiu