Spitalul de Urgență ”Sfântul Ioan cel Nou” Suceava se confruntă cu o criză de sânge accentuată, ceea ce face ca medicii să apeleze de foarte multe ori și la așa-numita ”rezervă strategică” de câte două unități din fiecare grupă sanguină, care trebuie să existe permanent în spital. Sângele nu este o ”marfă” care să poată fi cumpărată; singura sursă o reprezintă donatorii, prin Centrul de Transfuzie Sanguină Suceava. Directorul centrului, dr. Antoaneta Pilat, ne-a declarat, ieri, că numărul acestora a rămas constant în ultimele luni, în schimb au crescut foarte mult cerințele spitalelor, îndeosebi ale celui de urgență din Suceava.
Dr. Pilat a afirmat că luna trecută s-au recoltat la centru 596 de unități, aproape la fel ca și în luna precedentă, numai că numărul donatorilor cu grupa AB4 negativ este foarte mic. ”Este grupa cea mai rară, doar 15% din populație are AB4 negativ”, a spus medicul. Dr. Pilat a arătat că un pacient care ar fi trebuit să sufere o intervenție chirurgicală la o clinică din Iași a fost nevoit să-și amâne plecarea din cauza lipsei de sânge AB4 negativ. Asta deoarece în cazul intervențiilor chirurgicale la clinici din țară acestea solicită ca sângele necesar să fie asigurat de centrul de transfuzii din localitatea de domiciliu. ”Noi am încercat să contactăm puținii donatori din baza noastră de date, însă unii sunt bolnavi, alții sunt plecați din țară. Nu este vorba despre o operație de urgență, poate fi amânată câteva zile și sperăm să rezolvăm”, a declarat dr. Pilat, care a mai spus că a contactat reprezentanții studenților de la USV pentru o campanie de donare: ”au promis că vin, dar după sesiune”.
”Dacă nu sunt donatori, nu avem sânge. Medicamente, materiale, echipamente cumpărăm. Sângele, însă, nu se poate cumpăra”
La Spitalul de Urgență, odată cu dirijarea majorității accidentelor de pe raza județului către această unitate spitalicească, a crescut și necesarul de sânge. După politraumatisme, mari consumatori sunt intervențiile chirurgicale efectuate la Ortopedie (protezele de șold, operațiile pe femur etc.), cele consecutive hemoragiilor digestive superioare, cirozele hepatice, insuficiența renală cronică dializabilă, pacienții cu cancer, înainte de chimioterapie (pentru stabilizarea obligatorie anterioară chimioterapiei, dacă au hemoglobina scăzută sub valoarea minimă acceptată). ”Sunt operații la care se consumă și 10 unități de sânge. Familiile pacienților trebuie să înțeleagă faptul că sângele nu se poate cumpăra. Singurul nostru furnizor este Centrul de Transfuzie, care îl ia de la donatori”, ne-a declarat dr. Dorin Stănescu, șeful secției Anestezie-Terapie Intensivă, din Spitalul de Urgență Suceava.
Managerul Vasile Rîmbu ne-a declarat, la rândul său, că de câteva luni spitalul este la limită sau sub limită cu stocul de sânge, mai ales la grupele de sânge negative. Ieri, în stoc erau două unități (pungi) de sânge grupa 0 negativ, opt de 0 pozitiv, câte două de A pozitiv și A negativ, una de B pozitiv și două B negativ, șapte de AB pozitiv, trei de AB negativ.
”Ne confruntăm deseori cu lipsa de sânge și cu dificultatea de a păstra câte două pungi din fiecare grupă, acea rezervă strategică obligatorie. Dacă nu sunt donatori, nu avem sânge. Medicamente, materiale, echipamente cumpărăm. Sângele, însă, nu se poate cumpăra”, a spus Vasile Rîmbu.
Fără mediatizare, partidele nu mai fac coadă la Centrul de Transfuzie
În anii precedenți, campaniile electorale erau unul dintre cele mai bune prilejuri de refacere a stocurilor de sânge la Centrul de Transfuzie. Membrii organizațiilor de tineret ale partidelor, echipați în tricouri personalizate, invitau toată presa să-i vadă conectați la aparatele de recoltare a sângelui. În acest an, legea alegerilor nu prevede donarea de sânge printre activitățile de campanie și, deși nici nu o interzice în mod expres, partidele nu mai fac coadă la Centrul de Transfuzii. Nici asociațiile civice, profesionale etc. nu mai iau cu asalt centrele de donare, de la primele ore la dimineții, astfel încât pentru sângele de care au nevoie sucevenii, baza au rămas cei aproximativ 600 de donatori fidelizați.
Capacitatea de stocare a sângelui la Centrul de Transfuzie din Suceava este de 800 de unități. Pentru încă 200 față de necesarul propriu poate ajuta Spitalul de Urgență.
De luni până vineri, de preferat în cursul dimineții, orice om sănătos între 18 și 60 de ani peste 60 kg, dacă nu este supus nici unui tratament (chiar și pentru o afecțiune banală și tranzitorie) poate dona sânge la Centrul de Transfuzie din Suceava salvând astfel o viață.
Înainte de donare este recomandat un somn de 7-8 ore și un mic dejun format din proteine și glucide, puține grăsimi și lichide dulci: ceai, cafea, sucuri naturale. Cafeaua este recomandată mai ales la persoanele care au în mod frecvent tensiunea arterială mică.
Fumatul înainte și după donare, ca și consumul de alcool în dimineața donării și cu o seară înainte sunt interzise. La Centrul de Transfuzie donatorul se prezintă cu actul de identitate și cu adeverință medicală că este sănătos. Aici i fac teste preliminare (hemoglobina, tensiunea arterială, glicemia, greutatea corporală etc.) și consultația medicală pentru selecție.
Donarea de sânge durează cel mult 10 minute, volumul prelevat fiind de 450 ml. Sângele va fi prelucrat ulterior pentru obținerea de produse labile de sânge, ce vor fi testate, conservate, stocate și apoi distribuite în spitale, conform Legii sângelui, nr. 282/2005.
Semnal
Criză de sânge la Spitalul de Urgență Suceava
