Prefectul Florin Sinescu a dispus prin ordin constituirea unei comisii mixte care va verifica respectarea legalității precum și a calității serviciilor oferite de căminele de bătrâni care funcționează pe raza județului.
Joi a avut loc la sediul Palatului Administrativ ședința Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice care a avut ca temă căminele de bătrâni.
Din raportul prezentat în cadrul ședinței de către Direcția de Sănătate Publică (DSP) rezultă că în județul Suceava din cele 52 de unități cu specific, doar 18 sunt autorizate sanitar, din care nouă cămine de bătrâni, șase Centre de recuperare și reabilitare neuropsihică și trei centre de asistență medico-socială. Chiar dacă au avizul de funcționare din partea DSP, o parte din acestea nu au parcurs încă toți pașii pentru a obține acreditarea din partea Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice.
În acest moment în cele 52 de cămine din județ sunt în total 2.583 locuri pentru copii, persoane cu dizabilitați și vârstnici. Din acestea sunt 870 de locuri pentru vârstnici, din care 607 sunt ocupate.
Piedica pentru ocuparea acestor locuri sunt criteriile de ordin financiar și confesional impuse la internarea în multe din aceste centre.
„Serviciile sociale pentru persoane adulte vin în sprijinul creșterii calității vieții și constituie un factor esențial, mai ales pentru persoanele de vârsta a treia, a căror viață socială și familială a suferit modificări profunde fie prin încetarea activității în câmpul muncii, scăderea veniturilor și implicit a puterii de cumpărare, fie pierderea suportului familial prin pierderea jumătății sau plecarea copiilor in străinătate. Din acest motiv este important să acordăm atenție atât numărului de locuri în căminele de bătrâni din județ, cât și calității serviciilor oferite”, a declarat Florin Sinescu.
Piedici
Criterii de ordin financiar și confesional impuse la internarea în mai multe cămine pentru bătrâni din județ
