Începând de ieri, noul șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Suceava, este procurorul Cristina Lăcrămioara Jaba, care a preluat mandatul de la cel care a condus această structură încă de la înființarea ei, procurorul Marius Cazac.
Cristina Lăcrămioara Jaba a fost delegată să conducă DIICOT Suceava pe următoarele șase luni prin ordin al procurorului general al României.
„Perioada celor două mandate ale procurorului-șef Marius Cazac a fost una remarcabilă pentru activitatea Serviciului Teritorial Suceava, chiar în condițiile în care a existat o fluctuație a personalului, care nu a fost ușor de gestionat, cu consecințe negative asupra operativității în soluționarea dosarelor, reflectată în creșterea numărului de cauze mai vechi de un an de la sesizare și șase luni de la începerea urmăririi penale, multe dintre acestea făcând obiectul mai multor repartizări succesive”, a declarat ieri procurorul-șef Jaba.
Obiectiv: încă trei procurori și trei grefieri la DIICOT
Cristina Lăcrămioara Jaba a explicat ieri că are avantajul existenței unei scheme complete de șase procurori, foarte bine pregătiți profesional, capabili și cu dorința de a lucra în echipă.
Cu toate astea, arată noul procuror-șef, „ e un colectiv mic comparativ cu volumul de muncă”, sens în care „am în vedere efectuarea demersurilor necesare pentru mărirea schemei de personal cu încă trei posturi de procuror și trei posturi de grefier pentru desfășurarea activității de urmărire penală”.
Asta, mai ales în condițiile în care, completează Cristina Lăcrămioara Jaba, volumul cauzelor penale înregistrate la DIICOT Suceava este în creștere față de anii anteriori, fapt explicabil și prin modificările intervenite în ceea ce privește competența materială.
Analiza dosarelor vechi și echipe procurori – polițiști pentru destructurarea grupurilor infracționale organizate
Noul procuror-șef al DIICOT Suceava a declarat că își propune, totodată, identificarea și valorificarea tuturor oportunităților concrete pentru îmbunătățirea activității serviciului, prin creșterea operativității în soluționarea dosarelor. Concret, explică Cristina Lăcrămioara Jaba, vrea să reducă stocul de dosare vechi, în principal al celor mai vechi de un an de la prima sesizare și al celor în care urmărirea penală este mai veche de șase luni și, de asemenea, să soluționeze cauzele cu asigurarea unei celerități corespunzătoare, păstrând totodată indicatorii de calitate.
„Pe categorii de infracțiuni, se remarcă un număr însemnat de cauze având ca obiect infracțiunea de contrabandă cu țigări de proveniență extracomunitară, trafic de droguri de risc și trafic de persoane, dar, nu în ultimul rând, și cele privind grupări infracționale având ca scop săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală și spălare de bani”, explică procurorul-șef.
Cristina Lăcrămioara Jaba mai arată că va pune accent pe lucrul în echipă, prin crearea unor echipe de procurori – polițiști, pentru realizarea în mod constant și ferm de operațiuni de destructurare a grupurilor infracționale organizate.
„Voi adapta activitatea managerială către un management participativ, prin fundamentarea deciziilor, consultarea directă a procurorilor și personalului auxiliar din subordine și prin crearea unui climat de muncă deschis, favorabil obținerii rezultatelor scontate”, mai completează noul procuror-șef al DIICOT Suceava.
Fost avocat, lucrează din 2010 la DIICOT Suceava
Cristina Lăcrămioara Jaba a fost avocat în Baroul Suceava din octombrie 1996 până în mai 2007, când a intrat în magistratură, fiind încadrată ca procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Rădăuți.
În iunie 2010, pentru aproximativ o lună de zile, a fost prim-procuror delegat la aceeași unitate de Parchet, iar din 12 iulie 2010 a fost delegată la DIICOT Suceava. În august 2013, a devenit procuror cu acte-n regulă la structura condusă atunci de procurorul Marius Cazac, iar de ieri l-a înlocuit pe acesta în fruntea Serviciului Teritorial Suceava.
Dosarul în care procurorul Jaba a dispus efectuarea a nu mai puțin de 167 de percheziții
Unul dintre cele mai mari dosare instrumentate de Cristina Lăcrămioara Jaba este cel în care, în luna mai a anului trecut, s-au făcut nu mai puțin de 167 de percheziții la Suceava, dar și în alte județe din țară, fiind începută urmărirea penală față de aproximativ 120 de suspecți și 40 de persoane juridice. Acuzațiile: grup infracțional organizat specializat în infracțiuni de evaziune fiscală și spălare de bani.
Printre suspecți, și oameni de afaceri cunoscuți în municipiul Suceava, implicați într-o megaescrocherie prin care statul a fost înșelat cu aproape zece milioane de euro, prin firme fantomă și facturi fictive.
Beneficiarii: zeci de societăți comerciale, care, în baza facturilor fiscale fictive, nu plăteau sume importante către bugetul consolidat al statului, respectiv TVA de plată și impozit pe profit, unele din aceste societăți beneficiind chiar de rambursări de TVA de la bugetul de stat.