Lista diagnosticelor „de evitat la internare” stabilită de Ministerul Sănătății ca parte a reformei în acest domeniu este văzută de fostul secretar de stat Cristian Irimie, vicepreședinte al Organizației Județene Suceava a PDL, drept o modalitate de desființare a spitalelor mici, care ar dispărea din lipsă de pacienți. Doctorul Irimie a declarat, ieri, într-o conferință de presă, că pe de o parte lista intervine în relația medic-pacient deoarece „medicul nu internează diagnostice, ci bolnavi” și patologia unui caz este specifică fiecărui bolnav în parte, iar pe de altă parte ține pacienții departe de spitale. „Lista asta este făcută cu un scop foarte clar, să omoare spitalele mici, din lipsă de pacienți. Pe această listă sunt foarte multe afecțiuni care, de regulă, se internează în spitalele mici”, a spus dr. Irimie.
Printre bolile „de evitat la internare” doctorul a amintit angina pectorală nespecificată, hipertensiunea sau coxartroza. „Epicondilita, care este o afecțiune a cotului, nu este pe listă, în schimb coxartroza trebuie evitată. Deci dacă vii în cârje doctorul trebuie să-ți spună «Du-te acasă», dacă te doare în cot – «Hai în spital»”, a spus medicul sucevean.
Acesta a mai precizat că, după 35 de ani de activitate, îi este teamă să trimită un pacient acasă pentru că experiența i-a demonstrat că multe cazuri care la prima vedere par simple, în realitate sunt complicate.
Întrebat dacă, în opinia sa, vreun spital din județul Suceava ar risca închiderea, dr. Cristian Irimie a declarat că nu, deși ar fi posibil punctual să dispară unele secții, iar spitalul din Fălticeni este un caz particular.
Lista elaborată de Ministerul Sănătății cuprinde aproximativ 300 de diagnostice „de evitat la internare”, printre care pojarul și râia, dar și cancerul de piele sau fracturile multiple de coaste. „De evitat” nu înseamnă, totuși, „exclus”.
Sănătate
Cristian Irimie acuză Guvernul că vrea să omoare spitalele mici
