Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au anunțat finalizarea anchetei și trimiterea în judecată a inculpatului Ioan Beșa, care, la doar 23 de ani, a îngrozit o țară întreagă și a lăsat enorm de multă durere în urmă după ce a omorât cu o sălbăticie greu de descris în cuvinte un polițist care a avut doar ghinionul de a se afla la locul nepotrivit, în calea unui individ care și-a dorit să omoare un polițist. La mai puțin de două luni de la comiterea faptei, procurorul criminalist a finalizat ancheta și a dispus trimiterea în judecată a lui Ioan Beșa, schimbând încadrarea juridică a faptei din ultraj cu referire la omor la ultraj cu referire la omor calificat. Practic, Beșa va răspunde pentru cea mai gravă infracțiune posibilă în cazul faptei sale. Codul Penal românesc pedepsește omorul calificat cu 15-25 de ani de închisoare ori cu detențiune pe viață. De precizat că ultrajul cu referire la infracțiunea de omor calificat mărește limita maximă de pedeapsă cu încă jumătate, ceea ce înseamnă că se poate ajunge ușor la 37 de ani și jumătate de închisoare. Asta dacă nu cumva judecătorii vor considera că fapta extrem de gravă impune pedeapsa maximă, detențiunea pe viață.
Despre mobilul crimei, concluzia a rămas aceeași: Beșa nu a avut nimic personal cu Sorin Vezeteu, ci doar a vrut să omoare un polițist, considerând că a fost închis nevinovat în Spania. Un plan diabolic, dar totuși al unei minți sănătoase, Sorin Beșa având în mod evident discernământ la comiterea faptei.
Cele trei atacuri cu cuțitul, în valuri, care l-au ucis pe polițist
În seara zilei de 20 iulie, Sorin Vezeteu a intrat în tura de noapte, la Postul de Poliție din Gara Burdujeni. Agentul-șef adjunct a intrat în tură la ora 20.00 și urma să fie de serviciu până dimineață, la ora 8.00. Într-o zi lungă de vară, cu un peron plin de călători, polițistul nu putea bănui o clipă că un criminal feroce avea să-l vâneze. Polițistul în vârstă de 38 de ani, tată a doi copii, cu ani mulți de muncă în domeniul poliției transporturi feroviare, a fost total luat prin surprindere, atacat din spate, cu cuțitul, în zona cervicală, în timp ce se afla la peron, cu fața spre trenul ce tocmai sosise în gară.
Procurorii au explicat, în rechizitoriu, că polițistul a fost înjunghiat cu cuțitul din spate, în zona cervicală, iar urmare a acestei prime lovituri, care l-a luat prin surprindere, a încercat să fugă, pe peron. Ioan Beșa l-a urmărit și a continuat să-l înjunghie pe polițist. Momentul decisiv spre finalul tragic a fost în timpul acestui al doilea atac, când Sorin Vezeteu s-a dezechilibrat și s-a prăbușit la sol. Polițistul a apucat să scoată spray-ul iritant lacrimogen, încercând să pulverizeze în aer și nu în direcția inculpatului, se arată în rechizitoriu.
A urmat al treilea val de lovituri cu cuțitul, în timp ce victima era la sol.
„Inculpatul Beșa Ioan s-a așezat peste corpul victimei și i-a aplicat de sus în jos lovituri de cuțit în partea superioară a corpului, în special în zona toraco-abdominală”, se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava.
Totul s-a derulat în 50 de secunde. Călătorii au intervenit, însă când era prea târziu
Tot ce este descris mai sus s-a întâmplat în aproximativ 50 de secunde. După cum am arătat în cotidianul nostru, Beșa a fost dat jos de pe polițist de un martor care l-a lovit cu putere, cu piciorul, după care au intervenit și alți oameni aflați pe peron.
„În cele din urmă inculpatul a fost îmbrâncit și apoi ridicat efectiv de pe victimă de mai mulți cetățeni ce se aflau în apropiere, pe peronul stației CFR”, au explicat anchetatorii.
În secundele următoare, la fața locului au ajuns doi colegi ai polițistului, care tocmai coborâseră din trenul sosit în gară, care l-au imobilizat și încătușat pe asasin.
Raportul medico-legal a arătat că moartea polițistului a fost violentă, fiind cauzată de șocul traumatico-hemoragic caracterizat prin multiple plăgi tăiate profunde la nivel cervical, toracic, abdominal și la nivelul membrelor.
Arma crimei a fost un cuțit având lungimea totală de 23 cm, cu lama de 13 cm și mânerul de 10 cm.
Ferocitatea inculpatului și lipsa oricărei urme de umanitate, scoasă în evidență clar în rechizitoriu
Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava a explicat într-un comunicat de presă și de ce fapta a fost încadrată la ultraj cu referire la omor calificat. Omorul calificat face referire la premeditare, evidentă în acest caz.
„La schimbarea încadrării juridice a faptei au fost avute în vedere mai multe criterii importante și determinante cauzei, în condițiile în care asupra victimei au fost exercitate cu sălbăticie un număr foarte mare (40) de lovituri de cuțit în zone vitale ale corpului, lovituri ce denotă ferocitatea acțiunii de ucidere prin procedee cauzatoare de suferințe fizice prelungite și de maximă intensitate. Se are în vedere și faptul că la un moment dat, deși victima s-a prăbușit la sol, inculpatul, fără milă, și-a continuat activitatea, aplicându-i o ploaie de lovituri de cuțit în zona corpului”, au explicat procurorii.
Procesul în care va fi judecat Ioan Beșa va începe la Tribunalul Suceava. Beșa este arestat preventiv, iar săptămâna trecută se afla încă în arestul Inspectoratului de Poliție Județean Suceava.
Dosar finalizat
Criminalul polițistului Sorin Vezeteu, trimis în judecată: poate primi 37 de ani de închisoare sau detenție pe viață
