Tradiție

„Creuzetul de românism” de la Dumbrăveni



A IX-a ediție a Festivalului Literar „Mihai Eminescu”
A IX-a ediție a Festivalului Literar „Mihai Eminescu”

Dumbrăveniul nu s-a dezmințit nici în acest an și timp de o zi a fost din nou capitala culturii românești. Și la cea de-a IX-a ediție a Festivalului Literar „Mihai Eminescu” au fost prezenți academicieni din România, Moldova și Ucraina care au discutat despre interferența Mihai Eminescu – George Călinescu. Cu acest prilej au fost lansate trei volume, respectiv „Viața lui Mihai Eminescu”, „Opera lui Mihai Eminescu” și „Eminesciene dincolo de monografie”, de George Călinescu.
Maestru de ceremonii a fost și de această dată academicianul Mihai Cimpoi, care i-a prezentat rând pe rând pe cei care au vorbit despre importanța operei lui Mihai Eminescu, dar și a operei lui George Călinescu.
Eugen Simion, fost președinte al Academiei Române, a ținut să remarce de la bun început „acest amfiteatru cum rar vezi în România”, cu trimitere directă la organizarea evenimentului de la Dumbrăveni.
„E bine că ne vedem în acest centru de cultură unde românii din toate provinciile se întâlnesc anual într-o perioadă în care lumea este interesată tot mai puțin de cultură. Pentru asta trebuie să apreciem la justa valoare eforul oamenilor din conducerea Primăriei Dumbrăveni, o instituție care s-a dovedit un partener serios și de cuvânt”, a arătat academicianul Eugen Simion.
Referitor la cele trei volume lansate sâmbătă la Dumbrăveni, fostul președinte al Academiei Române a explicat că în spate se află o muncă intensă, de peste un an de zile, a unui colectiv inimos de la Institutul Călinescu din București, iar cele 4.500 de pagini vor rămâne în pagina de istorie a literaturii române.
„Mă simt extrem de bucuros de acest succes, sunt fericit că primarul Ioan Pavăl s-a zbătut să facem rost de bani pentru a tipări această colecție”, a conchis academicianul Eugen Simion.
„Fără Eminescu nu ar fi nici poporul român”
Prezent pentru prima dată la Dumbrăveni, vicepreședintele Academiei Române Victor Spinei a ținut să remarce receptivitatea publicului pentru cultură într-o perioadă în care acest fenomen pare uitat de societatea românească, iar cele trei volume lansate cu ocazia festivalului au fost catalogate drept „o lucrare deosebită”.
Academicianul Mihai Cimpoi a ținut să precizeze că în acest moment Eminescu este tradus în 85 de limbi străine, și nu în 64, cât se știa până acum, iar ultimul loc pe mapamond unde marele poet național al României poate fi citit este Mongolia.
Pe de altă parte, Vasile Bahnaru, directorul Institutului de Filologie al Academiei de Științe din Moldova, este de părere că Mihai Eminescu este tradus mult prea puțin față de alți poeți mai mici, cum ar fi Taras Șevcenko. „Fără Eminescu nu ar fi nici poporul român, și de aceea cred că trebuie tradus nu în 85 de limbi, ci în 200 de limbi străine”, a concluzionat Vasile Bahnaru.
„Îi mulțumesc lui Mihai Eminescu pentru că ne-a ales și pentru că este cu noi”
Un alt interlocutor, academicianul Nicolae Dabija, a citit o poezie dedicată marelui nostru poet național și a dorit să-i mulțumească „pentru că ne-a ales și pentru că este cu noi”.
Invitatul a ținut să remarce prezența unui număr atât de mare de academicieni într-un singur loc, „mai mulți chiar decât are Academia Română în total”, motiv pentru care a dorit să-i aplaude pe primarul Ioan Pavăl și pe secretarul comunei Dumbrăveni, Mihai Chiriac.
Cei doi au primit felicitări și din partea academicianului Maia Simionescu, care a precizat că „manifestările de la Dumbrăveni au tot mai mult suflet, iar noi toți, cei care suntem invitați, venim cu mare drag aici”.
„Creuzetul de românism” de la Dumbrăveni a fost amintit și de generalul în rezervă Mircea Chelaru, vicepreședintele Ligii Culturale pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni, care este de părere că „Eminescu nu e doar un nume de poet, ci o armă, un scut și o pavăză pentru noi”.
Ediția din acest an, pigmentată cu muzică și epigrame
Manifestarea de la Dumbrăveni nu a cuprins doar discursuri, ci a fost pigmentată și cu alte momente. Andrei Păunescu, fiul poetului Adrian Păunescu, a interpretat în sală o melodie scrisă de el despre Mihai Eminescu, iar apoi a mișcat emoțional întreaga sală cu „Doamne ocrotește-i pe români”.
Aplauze au stârnit și epigramele lui Gheorghe Bîlici, un om legat sufletește de Dumbrăveni, care, de altfel, a primit și titlul de Cetățean de onoare al comunei.
Nu a fost singurul recompensat cu acest premiu. Pe această listă selectă s-au aflat alte 14 nume, printre care academicienii Eugen Doga, Victor Spinei, Victor Crăciun, Doru Dinu Glăvan, dar și generalul în rezervă Mircea Chelaru.
Pe lângă oaspeții obișnuiți ai Festivalului Literar „Mihai Eminescu”, anul acesta au ajuns la Dumbrăveni și invitați surpriză, cum ar fi Alice Grasu, directorul Serviciului de Ambulanță București, noul primar din Moara, Eduard Dziminschi, sau noul primar din Siminicea, Sergiu Pașniciuc, pentru care manifestarea de sâmbătă poate constitui un exemplu de urmat pentru comunitățile pe care le vor conduce.
Tot sâmbătă, a fost dezvelită placa „Eminescu – 150 de ani de la apariția numelui său în cultura română”, amplasată la intrarea în amfiteatrul din Dumbrăveni.


A IX-a ediție a Festivalului Literar „Mihai Eminescu”
A IX-a ediție a Festivalului Literar „Mihai Eminescu”
A IX-a ediție a Festivalului Literar „Mihai Eminescu”
A IX-a ediție a Festivalului Literar „Mihai Eminescu”


Recomandări

Președintele CJ Suceava și 92 de primari suceveni, din PSD, PNL și USR, au transmis o scrisoare deschisă premierului și Guvernului

Digitalizarea activității societății COZONAC BUJOR SRL prin achiziția de active corporale și necorporale

Digitalizarea activității societății COZONAC BUJOR SRL  prin achiziția de active corporale și necorporale
Digitalizarea activității societății COZONAC BUJOR SRL prin achiziția de active corporale și necorporale

25 și 28 iulie, zilele în care USV organizează o a doua rundă de înscrieri în cadrul sesiunii de vară

25 și 28 iulie, zilele în care USV organizează o a doua rundă de înscrieri în cadrul sesiunii de vară
25 și 28 iulie, zilele în care USV organizează o a doua rundă de înscrieri în cadrul sesiunii de vară