Seminar Direcția Agricolă

Crescătorii de vaci din județ, sfătuiți să se orienteze spre rasa de carne Angus



Seminarul a fost susținut de președintele Asociației Angus
Seminarul a fost susținut de președintele Asociației Angus

Crescătorii de vaci din județ au fost convocați ieri dimineață la Direcția Agricolă Suceava, unde s-a desfășurat un seminar în care președintele unei asociații nou înființate a încercat să-i convingă că este avantajos să se orienteze mai mult sprerasele de bovine de carne, în special pe rasa Angus. În județ sunt încă puține ferme în care se cresc rase de carne pură, care sunt o alternativă la bovinele de lapte. Din păcate, prezența crescătorilor nu a fost cea scontată de organizatorii de la Direcția Agricolă, însă astfel de acțiuni vor continua și în următoarea perioadă.
O rasă care se adaptează în orice mediu și are o rată de creștere foarte bună
Vasile Pachițanu, președintele Asociației Angus.Ro, prima formă de organizare a crescătorilor care au bovine din această rasă, a accentuat avantajele unei ferme cu astfel de animale. Rasa, care reprezintă în jur de 75% din întregul efectiv de bovine de carne la nivel mondial, are o mare adaptabilitate la orice condiții de mediu și nu necesită investiții în adăposturi. În 16-19 luni, bovina atinge o greutate de 650 de kilograme, iar carnea este de calitate premium, randamentul de carcasă fiind de 65-70%.
„Crescătorii, chiar și cei mici, pot primi sprijin direct și calificat pentru accelerarea ritmului de creștere a rasei Angus și a hibrizilor acesteia”, a spus președintele asociației. El a vorbit și despre bovinele metis (rase locale încrucișate cu rase de carne), de multe ori fermierii având eșecuri în acest sens, din cauză că nu apelează la ajutor spcializat.
Vacile de carne, mult mai ușor de valorificat
Directorul Direcției Agricole Suceava, Vasile Schipor, a accentuat și el necesitatea realizării unui echilibru între rasele de vaci de carne și cele de lapte.
„La multe din fermele noastre sunt nemulțumiri și probleme legate de prețul scăzut al laptelui și rata de profit scăzută, astfel că rasele de carne sunt o alternativă. Din punctul meu de vedere, fiecare fermă ar trebui să aibă și un nucleu de vaci de carne, valorificarea fiind facilă, iar prețul bun”, a declarat Vasile Schipor. El a subliniat și că subvențiile pe cap de animal, în zonele defavorizate, sunt mari, de până la 300 de euro pentru fiecare animal.
Singura problemă a crescătorilor de bovine este că animalele din rasa de carne, în special Angus și Charolaise, au un preț mare de achiziție și este nevoie de o investiție inițială destul de mare. De exemplu, o junincă Charolaise are un preț de achiziție de aproximativ 2.000 de euro ori chiar peste această sumă.
La finele acestei săptămâni, la Târgul „Agro Expo” Bucovina, care va avea loc în parcarea Shopping City, Direcția Agricolă Suceava va amenaja mai multe standuri cu animale, din care unul cu bovine din rase de carne.



Recomandări

Un teren plin de bălării și clădiri în paragină, obiectul unei sesizări a președintelui României la Curtea Constituțională

Un teren plin de bălării și clădiri în paragină, obiectul unei sesizări a președintelui României la Curtea Constituțională
Un teren plin de bălării și clădiri în paragină, obiectul unei sesizări a președintelui României la Curtea Constituțională

Toate datele de pe piața mondială arată că investițiile în animale vor fi aducătoare de profit, mai ales în bovine în județul nostru

Vaci crescute în zona Vatra Dornei, fotografiate pe traseul spre Vârful Oușoru, în munții Suhard
Vaci crescute în zona Vatra Dornei, fotografiate pe traseul spre Vârful Oușoru, în munții Suhard