Crescătorii de porci susțin că este posibil ca România să fi importat carne contaminată cu dioxină



Crescătorii de porci susțin că este posibil ca în România să fi ajuns carne de porc din Germania contaminată cu dioxină, un produs cancerigen, și cer interzicerea importurilor din această țară, a declarat, luni, într-o conferință de presă, Gheorghe Caruz, președintele patronatului din domeniu.
„Am suspiciunea că în țara noastră dacă nu a intrat până acum va intra carne cu dioxină din Germania”, a spus Caruz, președintele Patronatului Român al Cărnii de Porc.
El recomandă exclusiv consumul de carne produsă în România și susține că produsele din import „pot avea dioxină”.
Caruz a afirmat că în ultimele trei săptămâni carnea de porc din import s-a ieftinit de la 1,5 euro pe kilogram carcasă la 1,12 euro. Caruz spune că ieftinirea a avut loc din cauză că producătorii germani au micșorat prețurile din momentul în care s-a anunțat că în această țară s-a depistat carne de porc contaminată cu dioxină.
Totodată, Caruz apreciază că este greu să fie verificate toate importurile deoarece o probă de dioxină costă 400 de lei.
„Cine va da atât la fiecare mașină de porci importată? Unde e carnea de la cele 900 de ferme din Germania depistate cu dioxină și de ce au scăzut atât de mult prețurile în ultimele săptămâni?”, s-a întrebat președintele patronatului.
El spune că Germania a ocupat anul trecut 33% din totalul importurilor de carne de porc făcute de România.
Totodată, Federația Națională a Producătorilor Agricoli din România a cerut vineri ministrului Agriculturii, Valeriu Tabără, să propună în Guvern măsuri de protejare a producătorilor de carne de porc din România față de prețurile de dumping practicate de companiile de profil din Germania.