Crescătorii de ovine estimează că prețul cărnii de miel va crește în acest an



Președintele Asociației Crescătorilor de Ovine din județul Sibiu, Marcel Andrei, a declarat ieri că prețul cărnii de miel va crește anul acesta, dar scumpirea va fi nesemnificativă pentru consumatori.
Potrivit președintelui Asociației Crescătorilor de Ovine din județul Sibiu, Marcel Andrei, carnea de miel se va scumpi anul acesta, însă creșterea nu va afecta foarte mult consumatorii.
„La condițiile care au fost iarna aceasta, la costurile pe care le-am avut, prețul în greutate, la viu, ar trebui să pornească de la 15 lei, iar la carcasă de la 25 lei. Anul trecut, prețul a fost de 22-23 lei, așadar creșterea este nesemnificativă pentru buzunarul consumatorului” , a spus Marcel Andrei.
Acesta a adăugat că numărul cumpărătorilor a scăzut de la an la an din cauza reducerii puterii de cumpărare și că se așteaptă ca și anul acesta cererea să fie redusă.
„Numărul consumatorilor scade de la an la an și numărul de miei care se vând pe piața internă e tot mai mic. Se vede puterea de cumpărare. Anul trecut, față de 2010, numărul de miei care s-au vândut pe piață internă a fost redus cu 15-20 la sută. Puterea de cumpărare a românilor, pe care o simțim și la brânză și la alte produse, scade și ne așteptăm ca numărul de consumatori să scadă”, a afirmat președintele Asociației Crescătorilor de Ovine din județul Sibiu.
Potrivit acestuia, crescătorii mari se concentrează mai mult pe export decât pe piața internă.
„Nu ne putem permite să sacrificăm mielul și să venim cu el în piață, pentru că deja a doua zi, dacă nu se cumpără, își schimbă aspectul și nimeni nu riscă. De obicei, cei care sacrifică miei pentru Paște sunt crescătorii cu efective mici de oi. Crescătorii cu efective mari vând, în viu, la export”, a spus Marcel Andrei.
Acesta a declarat că numărul mieilor care vor fi sacrificați de Paști va fi în funcție de cererea pieței, pentru că au fost ani în care crescătorii au rămas cu carnea nevândută.