Ghișeele Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) și ale Casei Județene de Pensii (CJP) Suceava au fost în aceste zile supraaglomerate. La CAS, trei ghișee deschise la parter și două la etaj s-au dovedit insuficiente pentru numărul mare de oameni care au venit în aceste zile fie să-și achite asigurările de sănătate, fie după adeverințe de asigurat. Pentru a evita aglomerația, conducerea instituției a apelat la bonuri de ordine, eliberând câte 30 de bonuri pe oră, numai că efectul nu a fost cel scontat. Și asta deoarece cei care au primit bonuri pentru ore mai târziu nu au părăsit instituția pentru a reveni la ora la care aveau programare, ci s-au așezat la rând ori au rămas în zona ghișeelor. De exemplu, ieri, la ora 11.00, la rând erau persoane cu programare pentru ora 14.30.
Alte motive pentru aglomerația din aceste zile sunt, conform directorului adjunct Anda Sălăgean, minivacanța de Ziua Unirii Principatelor, dar și refuzul celor nu au nevoie de eliberarea urgentă a unei adeverințe de asigurat de a lăsa documentele și de a aștepta adeverința prin poștă sau poșta electronică.
Practic, este obligatorie prezența la ghișeele CAS doar a celor care nu au card de sănătate – fie că nu îl au emis, fie l-au pierdut și trebuie să declare pierderea și să achite contravaloarea noului card.
Aglomerația – specifică începutului de an
Persoanele care nu sunt salariate și plătesc asigurări de sănătate cu plata directă la Direcția de Finanțe pot lăsa documentele la CAS, iar funcționarii operează reînnoindu-le calitatea de asigurat. În realitate, din cei peste 350 de oameni care trec zilnic pragul CAS, doar aproximativ 100 lasă documentele.
Marea majoritate invocă neîncrederea în serviciile de trimitere și preferă să piardă ore întregi stând la cozi. Asta în condițiile în care la instituție nu există înregistrată nici măcar o singură reclamație referitoare la netransmiterea prin poștă sau poșta electronică a adeverinței de asigurat sau la lipsa operării în evidențele CAS.
La Casa Județeană de Pensii, joi, 25 ianuarie a.c., au apelat la serviciile instituției 1.300 de persoane. Directorul Camelia Chitul a explicat că numai ajutoare de deces au fost 90 în ziua respectivă, iar în astfel de situații la sediul instituției vin două, trei persoane din familie, mai ales când este vorba despre persoane în vârstă, care nu se descurcă singure cu formularele pe care le au de completat. Alte 160 de persoane s-au prezentat pentru ”a cumpăra ani de pensie”. Conform legii, oamenii pot să plătească retroactiv contribuția la pensii, pentru perioade în care n-au fost asigurați în nici un sistem de pensii, dar numai în limita a cinci ani.
De asemenea, la început de an oamenii vin să achite contribuțiile pentru contractele de asigurat în sistemul de pensii în derulare sau pentru a obține formulare de plecare în străinătate la muncă sezonieră, dar și în audiență, cu petiții sau reclamații. Pentru toate acestea au la dispoziție 13 ghișee și un program de audiențe zilnic, de la 8.00 la 16.30.
Atât conducerea CAS, cât și cea a CJP au declarat că aglomerația este specifică doar începutului de an, în lunile următoare activitatea derulându-se în parametri normali.