Pe străzile Sucevei, din estimările oficiale, sunt aproximativ 2.000 de câini. Mulți înclină să creadă că de fapt sunt vreo 3.000 de câini vagabonzi, pentru prinderea cărora municipalitatea suceveană ar trebui să cheltuie o avere, la tarifele cerute pentru capturarea lor de către operatorii privați.
Noile prevederi legale privind gestionarea câinilor vagabonzi obligă municipalitatea suceveană să delege activitatea de prindere a acestora unui operator privat, care să aibă dotările necesare capturării și transportării câinilor către adăpostul din lunca Sucevei.
„31 martie este termenul scadent pentru luarea măsurilor necesare rezolvării problemei câinilor fără stăpân. Luna trecută am aprobat asocierea cu ProAnimals pentru sterilizarea câinilor, hrană. Acum trebuie să aprobăm o asociere pentru capturarea acestora”, a anunțat miercuri primarul Ion Lungu.
80 de lei pentru prinderea unui câine
Numai că tarifele propuse în cadrul ofertelor primite de la mai multe cabinete veterinare ajung și până la 80 de lei pentru prinderea unui câine.
„Am primit mai multe propuneri de la cabinete veterinare, pentru capturarea câinilor fără stăpân: până la 5 kg – 40 de lei, 5-15 kg – 65 de lei, peste 15 kg – 80 de lei. Nu le putem accepta, sunt mult prea mari pentru posibilitățile noastre”, a declarat primarul Sucevei, Ion Lungu.
La 2.000 de câini, cât se estimează a fi pe străzi, la un tarif mediu de 65 de lei/câine, numai pentru prinderea acestora cheltuielile ar ajunge, în medie, la 130.000 lei (1,3 miliarde lei vechi), sau chiar ar trece de 200.000 lei, dacă se constată că pe străzi sunt de fapt mult mai mulți câini.
Oferta cu cele mai mici prețuri
În aceste condiții, municipalitatea ia în calcul să încheie o asociere în acest sens tot cu ProAnimals, care a venit cu o ofertă cu prețuri mult mai mici, cam la 30% din cele ale altor ofertanți.
Mai exact, tariful de prindere pentru câinii de până la 5 kg este de 5 lei, pentru cei între 5-15 kg, de 15 lei, iar pentru cei mai mari de 15 kg, de 25 de lei.
“Asociația ProAnimals Tina a înființat un cabinet medical care funcționează strict pentru problemele adăpostului și ale câinilor fără stăpân din oraș. Tariful propus urmărește doar acoperirea costurilor tranchilizantelor folosite la capturare, restul cheltuielilor fiind suportate din alte surse de finanțare. Salariile personalului medical sunt asigurate de asociația Suceava Memory of Tina, care acoperă financiar și mare parte din cheltuielile adăpostului din lunca Sucevei”, a precizat președinta asociației, Doinița Cocriș.
Semnarea contractului ar duce la deblocarea acțiunii de prindere a câinilor fără stăpân, care, de câteva luni, bate pasul pe loc, din cauza prevederilor legislative care nu le permit decât cabinetelor medicale veterinare autorizate să folosească tranchilizante.
“Luna trecută am aprobat asocierea cu ProAnimals pentru sterilizarea câinilor și asigurarea hranei acestora. Acum discutăm de asociere pentru capturare. Nu vrem să dăm monopol acestei asociații, dar au venit cu cele mai mici costuri”, a concluzionat Lungu.
Negocieri pentru incinerarea câinilor eutanasiați
Pe lângă costurile de prindere, municipalitatea va mai avea de suportat alte cheltuieli, precum cele de eutanasiere a câinilor bolnavi sau agresivi, dar și cele de incinerare a cadavrelor acestora, conform prevederilor legale.
“Sper ca în ședința CL să se aprobe acest proiect și să trecem la capturarea câinilor de pe străzi. Suntem pregătiți și pentru incinerarea lor, acolo unde se va impune eutanasierea lor, iar pentru acest aspect suntem în discuții și cu Mondeco”, a adăugat șeful municipalității sucevene.
Conform contractului care urmează să fie semnat, dacă va fi aprobat de Consiliul Local Suceava, ProAnimals trebuie să asigure substanțele tranchilizante pentru prinderea a 2.000 de câini.