Deși au trecut mulți ani de la Revoluția din 1989, prea puțin s-a scris despre un aspect esențial în existența oricărui stat, spionajul extern. Iar ce s-a scris a urmărit în cea mai mare parte doar senzaționalul, autorii nefiind implicați în munca de zi cu zi în acest domeniu atât de invizibil, dar foarte important. Până acum, în acest sens, sunt publicate pentru prima dată în istoriografia și literatura noastră memoriile unui spion român, ale unui luptător din prima linie a frontului invizibil al spionajului.
Acesta este Cornel Nemetzi. Demersul editurii se înscrie în linia aparițiilor editoriale anterioare, prin care se încearcă dezvăluirea unor aspecte mai puțin cunoscute din istoria României, reunite în colecția intitulată sugestiv Istoria Adevărată. Și această carte poate fi pusă în același context al dezvăluirilor despre istoria adevărată a României, lăsând să vorbească cei implicați direct în evenimente. Iar Cornel Nemetzi a fost unul dintre aceștia, timp de 26 ani. Permanent în prima linie a frontului invizibil al spionajului românesc, implicat în majoritatea evenimentelor esențiale din istoria acestuia, atât înainte, cât și după 1989, Cornel Nemetzi ne dezvăluie în această carte multe dintre dedesubturile spionajului românesc, aruncând o lumină crudă asupra faptelor așa cum au fost ele. Vom găsi în cartea de memorii a dânsului eroi dedicați și patrioți, dar și trădători, lichele sau pur și simplu indivizi preocupați de propria lor parvenire și care se foloseau de orice mijloace pentru a-și atinge scopurile. Memoriile lui Cornel Nemetzi sunt crude și la obiect, el nu iartă pe nimeni, fie că vorbește de foștii lui șefi din vârful spionajului românesc sau de colegi ori subalterni. Multe din personajele ante și post decembriste sunt ilustrate în adevărata lor lumină, mult diferită de cea în care unii sau alții au încercat să le-o creeze.
Cornel Nemetzi s-a aflat la datorie timp de 26 de ani, de la curier ilegal, respectiv cel care prelua materialele informative de la agenții din străinătate, până la șef al serviciului pe Europa.
Sursa: www.carte.ro